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AMENDED IN ASSEMBLY FEBRUARY 7, 2002

AMENDED IN ASSEMBLY JULY 19, 2001

AMENDED IN ASSEMBLY JULY 2, 2001

CALIFORNIA LEGISLATURE—2001–02 SECOND EXTRAORDINARY SESSION

ASSEMBLY BILL No. 12

Introduced by Assembly Member Simitian

May 16, 2001

An act to amend Section 110 of, and to add Section 110.5 to, the
Water Code, relating to water.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 12, as amended, Simitian. Water and sewer service.
The Water Measurement Law currently establishes the goal that

water meters measuring the quantity of water furnished or delivered, be
installed on all new water connections to a water purveyor. Existing law
finds and declares that waste or unreasonable use of water imposes
unnecessary and wasteful consumption of energy to deliver or furnish
the water. Existing law requires, with specified exceptions, that water
purveyors, as a condition of a new water service, require that a water
meter be installed on a water service facility, as defined.

This bill would require, except where unfeasible in high rise
structures, water purveyors who deliver water service to any person
residing in a multiunit residential structure, as specified, to require the
installation of submeters as a condition of new water service. The bill
would authorize the owner or operator of a multiunit residential
structure without water submeters, under specified conditions, to
charge tenants separately for water and sewer service, using an
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allocation formula based on either a unit’s square footage or number of
tenants. This bill would provide that local laws, codes, ordinances, or
controls, existing as of the bill’s effective date, would not be affected by
its provisions.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 110 of the Water Code is amended to
read:

110. (a) Notwithstanding any other provision of law, every
water purveyor who sells, leases, rents, furnishes, or delivers water
service to any person shall require, as a condition of new water
service on and after January 1, 1992, that a suitable water meter to
measure the water service shall be installed on the water service
facilities in accordance with Chapter 8 (commencing with Section
500). The cost of installation of the meter shall be paid by the user
of the water, and any water purveyor may impose and collect
charges for those costs.

(b) In order to reduce the unreasonable use of water and
wasteful consumption of energy, every water purveyor who sells,
leases, rents, furnishes, or delivers water service to any person
residing in a multiunit residential structure for which a
construction permit has been issued on or after January 1, 2004
2006, shall require the installation of submeters as a condition of
new water service to that person, except where plumbing
configurations with multiple points of entry in high rise structures
make the installation of submeters unfeasible.

(c) For the purposes of this section, ‘‘water purveyor,’’
‘‘person,’’ ‘‘water service,’’ and ‘‘water meter’’ have the same
meaning as defined in Article 2 (commencing with Section 510)
of Chapter 8.

(d) Subdivisions (a) and (b) apply only to potable water.
(e) Subdivisions (a) and (b) do not apply to a community water

system which serves fewer than 15 service connections used by
yearlong residents or regularly serves fewer than 25 yearlong
residents, or a single well which services the water supply of a
single family residential home.
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(f) This section does not preempt, limit, supplant or supersede
local laws, codes, ordinances, or controls, existing as of the
effective date of the act amending this section in the 2001–02
Second Extraordinary Session.

SEC. 2. Section 110.5 is added to the Water Code, to read:
110.5. (a) The owner or operator of a multiunit residential

structure without water submeters may charge tenants separately
for water and sewer service as determined by an allocation formula
that reflects the square footage of the unit or the number of tenants
residing in the unit., under the following conditions:

(1) The owner or operator shall provide a copy of the
master-meter water and sewer bill to the resident upon request and
shall provide the calculation used for determining each resident’s
allocation of the bill.

(2) The residential rental property owner or operator shall
indicate in all advertisements for vacant units that the rental does
not include water or sewer charges, which will be billed
separately.

(3) Water and sewer charges shall only be billed to a tenant
upon a change in the terms of the tenancy. Under a
month-to-month contract, the owner or operator shall give a
tenant at least 60 days written notice prior to assessing new water
or sewer charges.

(4) Tenants shall not be charged an administrative or billing fee
associated with water or sewer charges, by the property owner or
operator.

(5) Prior to the inception of a tenancy, the residential rental
property owner or operator shall disclose the water and sewer
billing arrangement in the lease or rental agreement with the
tenant.

(6) Any separately billed water or sewer charges shall not be
deemed to be included in the rent charged for the residential rental
unit, if at the time of the initial separate billing of any water and
sewer charges the rent charged under the rental agreement is
simultaneously reduced by an amount equal to the charges
separately billed.
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(b) This section does not preempt, limit, supplant, or supersede
local laws, codes, ordinances or controls, existing as of the
effective date of the act adding this section.
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