CALIFORNIA LEGISLATURE—2001-02 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 536

Introduced by Assembly Member Bates

February 21, 2001

An act to amend Section 4115 of the Business and Professions Code,
relating to pharmacy technicians.

LEGISLATIVE COUNSELS DIGEST

AB 536, as introduced, Bates. Pharmacy technicians.

The Pharmacy Law authorizes a pharmacy technician to perform
nondiscretionary tasks only while assisting, and while under the direct
supervision and control of, a pharmacist. Existing law requires any
pharmacistesponsible for a pharmacy technician to be on the premises
at all times and requires the pharmacy technician to be within the
pharmacist’s view, except when the pharmacy technician is employed
to assist in the filling of prescriptions for an inpatient of a hospital or
for an inmate of a correctional facility. Existing law provides that the
ratio of pharmacy technicians to pharmacists shall be one to one when
the pharmacy technician is assisting the pharmacist by the performance
of nondiscretionary tasks. Existing law also provides that the ratio of
pharmacytechnicians to pharmacists shall be at least one technician for
each pharmacist when the technician is performing nondiscretionary
tasks in connection with filling prescriptions for an inpatient of a
licensed health facility and for a patient of a licensed home health
agency.

This bill would provide that, except for clerical functions, a
pharmacywith one pharmacist may have only one pharmacy technician
when the technician is assisting the pharmacist by the performance of
nondiscretionary tasks and that the ratio of pharmacy technicians
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assisting any additional pharmacist by the performance of
nondiscretionary tasks may not exceed a 2 to one ratio. This bill would
also authorize at least one pharmacy technician for a single pharmacist
in a pharmacy, and at least 2 technicians for each additional pharmacist,
when the technician is performing nondiscretionary tasks in connection
with filling prescriptions for an inpatient of a licensed health facility and
for a patient of a licensed home health agency.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: vyes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 4115 of the Business and Professions
Code is amended to read:

4115. (a) Notwithstanding any other provision of law, a
pharmacy technician may perform packaging, manipulative,
repetitive, or other nondiscretionary tasks, only while assisting,
and while under the direct supervision and control of, a
pharmacist.

(b) This section does not authorize the performance of any
tasks specified in subdivision (a) by a pharmacy technician
without a pharmacist on duty, nor does this section authorize the
use of a pharmacy technician to perform tasks specified in
subdivision (a) except under the direct supervision and control of
a pharmacist.

(c) This section does not authorize a pharmacy technician to
performany act requiring the exercise of professional judgment by
a pharmacist.

(d) The board shall adopt regulations to specify tasks pursuant
to subdivision (a) that a pharmacy technician may perform under
the direct supervision and control of a pharmacist. Any pharmacy
that employs a pharmacy technician to perform tasks specified in
subdivision (a) shall do so in conformity with the regulations
adopted by the board pursuant to this subdivision.

(e) (1) No person shall act as a pharmacy technician without
first being registered with the board as a pharmacy technician as
set forth in Section 4202.

(2) The registration requirements in paragraph (1) and Section
4202 shall not apply to a person employed or utilized as a
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pharmacy technician to assist in the filling of prescriptions for an
inpatient of a hospital until July 1, 1997.

(3) The registration requirements in paragraph (1) and Section
4202 shall not apply during the first year of employment for a
person employed or utilized as a pharmacy technician to assist in
the filling of prescriptions for an inmate of a correctional facility
of the Department of the Youth Authority or the Department of
Corrections, or for a person receiving treatment in a facility
operated by the State Department of Mental Health, the State
Department of Developmental Services, or the Department of
Veterans Affairs.

(f) The performance of duties by a pharmacy technician shall
be under the direct supervision and control of a pharmacist. The
pharmacist omluty shall be directly responsible for the conduct of
a pharmacy technician. A pharmacy technician may perform the
duties, as specified in subdivision (a), only under the immediate,
personal supervision and control of a pharmacist. Any pharmacist
responsible for a pharmacy technician shall be on the premises at
all times, and the pharmacy technician shall be within the
pharmacist’s view. A pharmacist shall indicate verification of the
prescription by initialing the prescription label before the
medication is provided to the patient.

This subdivisiorshall not apply to a person employed or utilized
as a pharmacy technician to assist in the filling of prescriptions for
an inpatient of a hospital or for an inmate of a correctional facility.
Notwithstanding the exemption in this subdivision, the
requirements of subdivisions (a) and (b) shall apply to a person
employed or utilized as a pharmacy technician to assist in the
filling of prescriptions for an inpatient of a hospital or for an
inmate of a correctional facility.

(9) (1) A pharmacy with only one pharmacist shall have no
more than one pharmacy technician performing the tasks specified
in subdivision (a).The ratio of pharmacy technicians performing
the tasks specified in subdivision (a}te-pharmaaisysadditional
pharmacistshall not exceed-engvoto one, except that this ratio
shallnot apply to personnel performing clerical functions pursuant
to Section 4116 or 4117. This ratio is applicable to all practice
settings, except for an inpatient of a licensed health facility, a
patient of dicensed home health agency, as specified in paragraph
(2), an inmate of a correctional facility of the Department of the
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Youth Authority or the Department of Corrections, and for a
person receiving treatment in a facility operated by the State
Department of Mental Health, the State Department of
Developmental Services, or the Department of Veterans Affairs.

(2) The board may adopt regulations establishing the ratio of
pharmacy technicians performing the tasks specified in
subdivision (a) to pharmacists applicable to the filling of
prescriptions of an inpatient of a licensed health facility and for a
patient of a licensed home health agency. Any ratio established by
the board pursuant to this subdivision shall allow, at a minimum,
at least ongoharmacy technician for a single pharmacist in a
pharmacy and twgharmacy—teehnietatechniciansfor each
additional pharmacist, except that this ratio shall not apply to
personnel performing clerical functions pursuant to Section 4116
or 4117.

(h) Notwithstandingsubdivisions (b) and (f), the board shall by
regulation establish conditions to permit the temporary absence of
a pharmacist for breaks and lunch periods pursuant to Section 512
of the Labor Code and the orders of the Industrial Welfare
Commission without closing the pharmacy. During these
temporary absences, a pharmacy technician may, at the discretion
of the pharmacist, remain in the pharmacy but may only perform
nondiscretionary tasks. The pharmacist shall be responsible for a
pharmacy technician and shall review any task performed by a
pharmacy technician during the pharmacist’s temporary absence.
Nothing in this subdivision shall be construed to authorize a
pharmacist to supervise pharmacy technicians in greater ratios
than those described in subdivision (g).
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