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CALIFORNIA LEGISLATURE—2001–02 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 586

Introduced by Assembly Member Nation

February 21, 2001

An act to amend Section 1206.5 of the Business and Professions
Code, relating to clinical laboratory technology.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 586, as introduced, Nation. Clinical laboratory technology:
pharmacists.

Existing law prohibits the performance of a clinical laboratory test
or examination classified as waived under the federal Clinical
Laboratory Improvement Amendments of 1988 unless it is performed
under the overall operation and administration of the laboratory
director, as specified, and is performed by a designated healing arts
practitioner. Existing law includes among these practitioners a
pharmacist, if ordering drug therapy-related laboratory tests in
compliance with provisions of existing law regulating that practice.

This bill would correct an erroneous cross-reference within that
provision.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1206.5 of the Business and Professions
Code is amended to read:

1206.5. (a) Notwithstanding subdivision (b) of Section
1206, no person shall perform a clinical laboratory test or
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examination classified as waived under CLIA unless the clinical
laboratory test or examination is performed under the overall
operation and administration of the laboratory director, as
described in Section 1209, including, but not limited to,
documentation by the laboratory director of the adequacy of the
qualifications and competency of the personnel, and the test is
performed by any of the following persons:

(1) A licensed physician and surgeon holding a M.D. or D.O.
degree.

(2) A licensed podiatrist or a licensed dentist when if the results
of the tests can be lawfully utilized within his or her practice.

(3) A person licensed under this chapter to engage in clinical
laboratory practice or to direct a clinical laboratory.

(4) A person authorized to perform tests pursuant to a
certificate issued under Article 5 (commencing with Section
101150) of Chapter 2 of Part 3 of Division 101 of the Health and
Safety Code.

(5) A licensed physician assistant when if authorized by a
supervising physician and surgeon in accordance with Section
3502 or Section 3535.

(6) A person licensed under Chapter 6 (commencing with
Section 2700).

(7) A person licensed under Chapter 6.5 (commencing with
Section 2840).

(8) A perfusionist when if authorized by and performed in
compliance with Section 2590.

(9) A respiratory care practitioner when if authorized by and
performed in compliance with Chapter 8.3 (commencing with
Section 3700).

(10) A medical assistant, as defined in Section 2069, when if
the waived test is performed pursuant to a specific authorization
meeting the requirements of Section 2069.

(11) A pharmacist, when if ordering drug therapy-related
laboratory tests in compliance with clause (ii) of subparagraph (A)
of paragraph (5) of subdivision (a) of, or paragraph (6) of
subparagraph (B) of paragraph (4) of subdivision (a) of, Section
4052.

(12) Other health care personnel providing direct patient care.
(b) Notwithstanding subdivision (b) of Section 1206, no person

shall perform clinical laboratory tests or examinations classified
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as of moderate complexity under CLIA unless the clinical
laboratory test or examination is performed under the overall
operation and administration of the laboratory director, as
described in Section 1209, including, but not limited to,
documentation by the laboratory director of the adequacy of the
qualifications and competency of the personnel, and the test is
performed by any of the following persons:

(1) A licensed physician and surgeon holding a M.D. or D.O.
degree.

(2) A licensed podiatrist or a licensed dentist when if the results
of the tests can be lawfully utilized within his or her practice.

(3) A person licensed under this chapter to engage in clinical
laboratory practice or to direct a clinical laboratory.

(4) A person authorized to perform tests pursuant to a
certificate issued under Article 5 (commencing with Section
101150) of Chapter 2 of Part 3 of Division 101 of the Health and
Safety Code.

(5) A licensed physician assistant when if authorized by a
supervising physician and surgeon in accordance with Section
3502 or Section 3535.

(6) A person licensed under Chapter 6 (commencing with
Section 2700).

(7) A perfusionist when if authorized by and performed in
compliance with Section 2590.

(8) A respiratory care practitioner when if authorized by and
performed in compliance with Chapter 8.3 (commencing with
Section 3700).

(9) A person performing nuclear medicine technology when if
authorized by and performed in compliance with Article 6
(commencing with Section 107115) of Chapter 4 of Part 1 of
Division 104 of the Health and Safety Code.

(10) Any person when if performing blood gas analysis in
compliance with Section 1245.

(11) (A) A person certified as an ‘‘Emergency Medical
Technician II’’ or paramedic pursuant to Division 2.5
(commencing with Section 1797) of the Health and Safety Code
while providing prehospital medical care, a person licensed as a
psychiatric technician under Chapter 10 (commencing with
Section 4500) of Division 2, as a vocational nurse pursuant to
Chapter 6.5 (commencing with Section 2840) of Division 2, or as
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a midwife licensed pursuant to Article 24 (commencing with
Section 2505) of Chapter 5 of Division 2, or certified by the
department pursuant to Division 5 (commencing with Section
70001) of Title 22 of the California Code of Regulations as a nurse
assistant or a home health aide, who provides direct patient care,
so long as if the person is performing the test as an adjunct to the
provision of direct patient care by the person, is utilizing a
point-of-care laboratory testing device at a site for which a
laboratory license or registration has been issued, meets the
minimum clinical laboratory education, training, and experience
requirements set forth in regulations adopted by the department,
and has demonstrated to the satisfaction of the laboratory director
that he or she is competent in the operation of the point-of-care
laboratory testing device for each analyte to be reported.

(B) Prior to being authorized by the laboratory director to
perform laboratory tests or examinations, testing personnel
identified in subparagraph (A) shall participate in a preceptor
program until they are able to perform the clinical laboratory tests
or examinations authorized in this section with results that are
deemed accurate and skills that are deemed competent by the
preceptor. For the purposes of this section, a ‘‘preceptor program’’
means an organized system that meets regulatory requirements in
which a preceptor provides and documents personal observation
and critical evaluation, including review of accuracy, reliability,
and validity, of laboratory testing performed.

(12) Any other person within a physician office laboratory
when if the test is performed under the supervision of the patient’s
physician and surgeon or podiatrist who shall be accessible to the
laboratory to provide onsite, telephone, or electronic consultation
as needed, and shall: (A) ensure that the person is performing test
methods as required for accurate and reliable tests; and (B) have
personal knowledge of the results of the clinical laboratory testing
or examination performed by that person before the test results are
reported from the laboratory.

(13) A pharmacist, when if ordering drug therapy-related
laboratory tests in compliance with clause (ii) of subparagraph (A)
of paragraph (5) of subdivision (a) of, or paragraph (6)
subparagraph (B) of paragraph (4) of, subdivision (a) of, Section
4052.
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(c) Notwithstanding subdivision (b) of Section 1206, no person
shall perform clinical laboratory tests or examinations classified
as of high complexity under CLIA unless the clinical laboratory
test or examination is performed under the overall operation and
administration of the laboratory director, as described in Section
1209, including, but not limited to, documentation by the
laboratory director of the adequacy of the qualifications and
competency of the personnel, and the test is performed by any of
the following persons:

(1) A licensed physician and surgeon holding a M.D. or D.O.
degree.

(2) A licensed podiatrist or a licensed dentist when if the results
of the tests can be lawfully utilized within his or her practice.

(3) A person licensed under this chapter to engage in clinical
laboratory practice or to direct a clinical laboratory when if the test
or examination is within a specialty or subspecialty authorized by
the person’s licensure.

(4) A person authorized to perform tests pursuant to a
certificate issued under Article 5 (commencing with Section
101150) of Chapter 2 of Part 3 of Division 101 of the Health and
Safety Code when if the test or examination is within a specialty
or subspecialty authorized by the person’s certification.

(5) A licensed physician assistant when if authorized by a
supervising physician and surgeon in accordance with Section
3502 or Section 3535.

(6) A perfusionist when if authorized by and performed in
compliance with Section 2590.

(7) A respiratory care practitioner when if authorized by and
performed in compliance with Chapter 8.3 (commencing with
Section 3700).

(8) A person performing nuclear medicine technology when if
authorized by and performed in compliance with Article 6
(commencing with Section 107115) of Chapter 4 of Part 1 of
Division 104 of the Health and Safety Code.

(9) Any person when if performing blood gas analysis in
compliance with Section 1245.

(10) Any other person within a physician office laboratory
when if the test is performed under the onsite supervision of the
patient’s physician and surgeon or podiatrist who shall: (A) ensure
that the person is performing test methods as required for accurate



1
2
3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24

AB 586 — 6 —

99

and reliable tests; and (B) have personal knowledge of the results
of clinical laboratory testing or examination performed by that
person before the test results are reported from the laboratory.

(d) Clinical laboratory examinations classified as
provider-performed microscopy under CLIA may be personally
performed using a brightfield or phase/contrast microscope by one
of the following practitioners:

(1) A licensed physician and surgeon using the microscope
during the patient’s visit on a specimen obtained from his or her
own patient or from a patient of a group medical practice of which
the physician is a member or employee.

(2) A nurse midwife holding a certificate as specified by
Section 2746.5, a licensed nurse practitioner as specified in
Section 2835.5, or a licensed physician assistant acting under the
supervision of a physician pursuant to Section 3502 using the
microscope during the patient’s visit on a specimen obtained from
his or her own patient or from the patient of a clinic, group medical
practice, or other health care provider of which the certified nurse
midwife, licensed nurse practitioner, or licensed physician
assistant is an employee.

(3) A licensed dentist using the microscope during the patient’s
visit on a specimen obtained from his or her own patient or from
a patient of a group dental practice of which the dentist is a member
or an employee.
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