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AMENDED IN ASSEMBLY MARCH 27, 2001

CALIFORNIA LEGISLATURE—2001–02 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 824

Introduced by Assembly Member Cohn

February 22, 2001

An act to amend Section 21661 of the Government Code, relating to
public employee health care, and making an appropriation therefor.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 824, as amended, Cohn. Public employees’ long-term care
insurance.

Existing law requires the Board of Administration of the Public
Employees’ Retirement System to contract for long-term care
insurance plans, authorizes the board to develop and administer
self-funded long-term care insurance plans, and specifies that active
and retired members and annuitants of specified public retirement
systems and their spouses, their parents, and their spouses’ parents shall
be eligible to enroll in those plans. Premiums for any self-funded
long-term care plan developed by the board are required to be deposited
in the Public Employees’ Long-term Care Fund, a continuously
appropriated special fund.

This bill would provide that dependent adult siblings of eligible
active and retired members and annuitants shall also be eligible to enroll
in those plans. By expanding the class of persons making deposits into
a special fund, the bill would make an appropriation.

Vote: majority. Appropriation: yes. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.



1
2
3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37

AB 824 — 2 —

98

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 21661 of the Government Code is
amended to read:

21661. (a) The board shall contract with carriers offering
long-term care insurance plans and enter into health care service
plan contracts covering long-term care.

The long-term care insurance plans and health care service plan
contracts covering long-term care shall be made available
periodically during open enrollment periods determined by the
board.

(b) The board shall award contracts to carriers who are
qualified to provide long-term care benefits, and may develop and
administer self-funded long-term care insurance plans. The board
may offer one or more long-term care insurance plans or health
care service plan contracts covering long-term care and may offer
service or indemnity-type plans.

(c) The long-term care insurance plans and health care service
plan contracts covering long-term care shall include home,
community, and institutional care and shall, to the extent
determined by the board, provide substantially equivalent
coverage to that required under Chapter 2.6 (commencing with
Section 10230) of Part 2 of Division 2 of the Insurance Code, if the
carrier has been approved by the Department of Managed Health
Care pursuant to Chapter 2.2 (commencing with Section 1340) of
Division 2 of the Health and Safety Code.

(d) The classes of persons who shall be eligible to enroll are:
(1) Active and retired members and annuitants of the Public

Employees’ System, and their spouses, their parents, their
dependent siblings, and their spouses’ parents.

(2) Active and retired members and annuitants of any county
or district subject to the County Employees Retirement Law of
1937, and their spouses, their parents, their dependent siblings,
and their spouses’ parents.

(3) Active and retired members and annuitants of the State
Teachers’ Retirement System, and their spouses, their parents,
their dependent siblings, and their spouses’ parents.

(4) Active employees and retirees and annuitants of any public
agency that is a contracting agency under this part or Part 5
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(commencing with Section 22751), and their spouses, their
parents, their dependent siblings, and their spouses’ parents.

(5) Active and retired members and annuitants of the Judges’
Retirement System, and their spouses, their parents, their
dependent siblings, and their spouses’ parents.

(6) Active and retired members and annuitants of the Judges’
Retirement System II, and their spouses, their parents, their
dependent siblings, and their spouses’ parents.

(7) Active and retired members and annuitants of the
Legislators’ Retirement System, and their spouses, their parents,
their dependent siblings, and their spouses’ parents.

(8) Members of the California Assembly and Senate and their
spouse spouses, their parents, their dependent siblings, and their
spouses’ parents.

(9) Active and retired members and annuitants, and other
classes of employees of other public employee retirement systems
or public employers as the board determines may be eligible under
the standards the board may prescribe, and their spouses, their
parents, their dependent siblings, and their spouses’ parents.

(10) Active employees and retirees and annuitants of any
agency specified in paragraphs (1) through (9) who reside in the
United States, its territories and possessions, or in a country in
which a provider network can be established comparable in quality
and effectiveness to those established in the United States.

(e) Any California public agency or retirement system may
contract with the board to extend the provisions of this article to
its active and retired employees and annuitants.

(f) Irrespective of paragraphs (1) through (10) of subdivision
(d), no person shall be enrolled unless he or she meets the
eligibility and underwriting criteria established by the board.

(g) Irrespective of paragraphs (1) through (10) of subdivision
(d), enrollment of active employees of the State of California shall
be subject to Section 19867.

(h) The board shall establish eligibility criteria for enrollment,
establish appropriate underwriting criteria for potential enrollees,
define the scope of covered benefits, define the criteria to receive
benefits, and set any other standards as needed. As used in this
section, ‘‘dependent sibling sibling’’ shall mean a sibling who
receives at least one-half of his or her support from the active
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employee, retiree, or annuitant as determined according to rules of
the board. is at least 18 years of age.

(i) The full cost of enrollment in a long-term care insurance
plan or in health care service plan contracts covering long-term
care shall be paid by the enrollees.

(j) The long-term care insurance plans and health care service
plan contracts covering long-term care shall not become part of,
or subject to, the retirement or health benefits programs
administered by the system.

(k) For any self-funded long-term care plan developed by the
board, the premiums shall be deposited in the Public Employees’
Long-term Care Fund.
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