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CALIFORNIA LEGISLATURE—2001–02 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1026

Introduced by Assembly Member Oropeza
(Coauthor: Assembly Member Aanestad)

February 23, 2001

An act to add Sections 650.5, 650.6, 650.7, and 650.8 to the Business
and Professions Code, relating to healing arts.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1026, as introduced, Oropeza. Healing arts: dentists.
Existing law provides that a dentist may not engage in false

advertising. A dentist may not state that his or her practice is limited to
a specific field unless he or she is certified or eligible for certification
in that field by a private or public board or parent association recognized
by the American Dental Association. A dentist may not advertise
professional superiority.

This bill would authorize a dentist to advertise that his or her practice
is limited to a specific field if the dentist is certified or meets
certification requirements or the advertisement discloses that he or she
is a general dentist. The bill would authorize a dentist who has
credentials from a dental specialty board recognized by the American
Dental Association to advertise as a specialist. Pursuant to the bill, a
dentist would be permitted to advertise credentials granted by a private
or public board or parent association not recognized by the American
Dental Association only under specified circumstances.

This bill would also define for the purposes of the bill the terms
‘‘advertising’’ and ‘‘advertisement.’’

Because the bill’s prohibitions on advertising would create new
crimes, this bill would impose a state-mandated local program.
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The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required by this act
for a specified reason.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 650.5 is added to the Business and
Professions Code, to read:

650.5. A dentist may advertise that his or her practice is
limited to a specific field of dentistry if that dentist is certified or
eligible for certification by a dental specialty board recognized by
the American Dental Association. A dentist who is not certified or
eligible for certification by a dental specialty board recognized by
the American Dental Association may only advertise that his or her
practice is limited to a specific field of dentistry if the dentist
discloses that he or she is a general dentist.

SEC. 2. Section 650.6 is added to the Business and
Professions Code, to read:

650.6. (a) A dentist may advertise credentials that he or she
has been granted by a dental specialty board recognized by the
American Dental Association.

(b) A dentist may not advertise credentials that he or she has
been granted by a private or public board or parent association not
recognized by the American Dental Association, unless all of the
following apply:

(1) The organization granting the credential grants certification
or diplomate status based on the following:

(A) The dentist’s successful completion of a formal, full-time
advanced education program (graduate or postgraduate level) of
at least 12 months’ duration.

(B) Successful completion of an oral and written examination
based on psychometric principles.

(C) Training and experience subsequent to successful
completion of subparagraphs (A) and (B) to assure competent
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practice in the dental discipline, as determined by the private or
public board or parent association that grants the credentials.

(2) Any advertisement that references the dentist’s credentials
shall include the following statement: ‘‘(Name of announced area
of dental practice) is not recognized as a specialty of the
practitioner by the American Dental Association.’’

(3) The dentist discloses that he or she is a general dentist in any
advertising that references the dentist’s credential.

(c) A dentist is not prohibited from advertising credentials on
the basis that the credentials were granted without examination if
the credentials were granted prior to 1985.

SEC. 3. Section 650.7 is added to the Business and
Professions Code, to read:

650.7. A dentist may not advertise that he or she is a specialist
unless he or she is certified or eligible for certification by a dental
specialty board recognized by the American Dental Association.

SEC. 4. Section 650.8 is added to the Business and
Professions Code, to read:

650.8. (a) For purposes of Sections 650.5, 650.6, 650.7, and
this section, ‘‘advertising’’ or ‘‘advertisement’’ means the
following:

(1) Any written or printed communication for the purpose of
soliciting, describing, or promoting a dentist’s licensed activities,
including a brochure, letter, pamphlet, newspaper, telephone
listing, periodical, business card, or other writing.

(2) Any directory listing caused or permitted by a dentist that
indicates his or her licensed activity.

(3) Any radio, television, computer network or similar airwave
or electronic transmission that solicits or promotes the dentist’s
practice.

(4) Any printing or writing on novelty objects or dental care
products.

(b) For purposes of Sections 650.5, 650.6, 650.7, and this
section, ‘‘advertising’’ or ‘‘advertisement’’ does not include any
of the following:

(1) Any printing or writing used on buildings, uniforms or
badges, where the purpose of the writing is for identification.

(2) Any printing or writing on memoranda or other
communications used in the ordinary course of business where the
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sole purpose of the writing is other than the solicitation or
promotion of the dentist’s practice.

SEC. 5. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article XIII B of the California Constitution because
the only costs that may be incurred by a local agency or school
district will be incurred because this act creates a new crime or
infraction, eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section 17556 of
the Government Code, or changes the definition of a crime within
the meaning of Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution.
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