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AMENDED IN ASSEMBLY JANUARY 24, 2002

AMENDED IN ASSEMBLY JANUARY 22, 2002

AMENDED IN ASSEMBLY JANUARY 7, 2002

CALIFORNIA LEGISLATURE—2001–02 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1358

Introduced by Assembly Member Pescetti

February 23, 2001

An act to add Section 1596.8535 to the Health and Safety Code,
relating to child care facilities.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1358, as amended, Pescetti. Child care facilities:  inspections.
Existing law provides that any person may request an inspection of

any child day care facility after notifying the State Department of Social
Services of an alleged violation of applicable requirements. Existing
law requires the department to inspect a child day care facility on receipt
of such a complaint, except as provided.

Existing law authorizes the department to conduct inspections of
child day care facilities pursuant to a complaint, and to conduct
announced and unannounced site visits.

This bill would require the department to conduct any authorized
inspection, announced site visit, or unannounced site visit of any child
day care facility only during the period beginning one hour before and
ending one hour after the facility’s normal business hours, or at any
time child care services are being provided, with specified exception.
This bill would also prohibit the department, if a facility is closed for
an extended period of time, from performing any inspection,
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announced site visit, or unannounced site visit until the facility has
reopened. This bill would also require the department to develop a
procedure by which a licensee may notify the licensing agency of a
planned period of suspended operation of a child care facility, during
which time the facility’s license would not be valid and. The bill would
require the department’s timeframe for required site visits would to be
adjusted accordingly.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1596.8535 is added to the Health and
Safety Code, to read:

1596.8535. (a) Notwithstanding any other provision of law,
the department shall conduct any authorized inspection,
announced site visit, or unannounced site visit of any child day
care facility only during the period beginning one hour before and
ending one hour after the facility’s normal business hours or at any
time child care services are being provided. This subdivision shall
not apply to the investigation of any complaint received by the
department if the department determines that an inspection or site
visit outside of the time period beginning one hour before, and
ending one hour after, the facility’s normal operating hours is
necessary to protect the health or safety of any child in the facility.

(b) Notwithstanding any other provision of law, if If a facility
is closed for an extended period of time, the department may not
perform any inspection, announced site visit, or unannounced site
visit until the facility has reopened, subject to subdivision (a).

(c) The department shall develop a procedure by which a
licensee of any child care facility may notify the licensing agency
of a planned period of suspended operation of the facility. The
license shall not be valid during the time that operation is
suspended, and the department’s timeframe for required site visits
shall be adjusted accordingly.
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