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AMENDED IN ASSEMBLY MAY 31, 2001

AMENDED IN ASSEMBLY MAY 2, 2001

AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 4, 2001

CALIFORNIA LEGISLATURE—2001–02 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1444

Introduced by Assembly Member Maddox

February 23, 2001

An act to amend Sections 2585 and 2586 of the Business and
Professions Code, and to amend Section 10176.25 of the Insurance
Code, relating to nutritional advice.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1444, as amended, Maddox. Nutritional advice.
Existing law does not prohibit a person from providing nutritional

advice. Existing law contains provisions governing the practice of
registered dietitians and allows a registered dietitian with a referral by
an appropriate health care provider to provide nutritional and dietary
counseling, assessments, and treatment.

This bill would subject other nutritional professionals to specified
certain provisions governing registered dietitians. The bill would also
authorize registered dietitians and other nutritional professionals who
are not specified licensed health care providers to order medical
laboratory tests related to nutritional therapeutic treatments and to
accept or transmit verbal or electronically transmitted orders or
protocols from a health care provider in order to implement therapeutic
treatments. The bill would designate the services described above that
registered dietitians and other nutritional professionals are authorized
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to perform as ‘‘medical nutrition therapy.’’ The bill would authorize a
dietetic technician, registered, meeting certain qualifications, to assist
a registered dietitian with certain services. The bill would make
conforming changes to the Insurance Code.

Existing law provides that it is a misdemeanor for a registered
dietitian to practice in violation of certain provisions.

Because this bill would extend this provision to other nutritional
professionals, the bill would impose a state-mandated local program by
creating a new crime.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required by this act
for a specified reason.

The bill would become operative July 1, 2003.
Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.

State-mandated local program: yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 2585 of the Business and Professions
Code is amended to read:

2585. (a) Any person representing himself or herself as a
registered dietitian shall meet one of the following qualifications:

(1) Been granted, prior to January 1, 1981, the right to use the
term ‘‘registered dietitian’’ by a public or private agency or
institution recognized by the State Department of Health Services
as qualified to grant the title, provided that person continues to
meet all requirements and qualifications periodically prescribed
by the agency or institution for the maintenance of that title.

(2) Possess all of the following qualifications:
(A) Be 18 years of age or older.
(B) Satisfactory completion of appropriate academic

requirements for the field of dietetics and related disciplines and
receipt of a baccalaureate or higher degree from a college or
university accredited by the Western Association of Schools and
Colleges or other regional accreditation agency.

(C) Satisfactory completion of a program of supervised clinical
experience of not less than six months in length that is designed to
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prepare entry level practitioners through instruction and
assignments in a clinical setting. Supervisors of the program shall
meet minimum qualifications established by public or private
agencies or institutions recognized by the State Department of
Health Services to establish those qualifications.

(D) Satisfactory completion of an examination administered
by a public or private agency or institution recognized by the State
Department of Health Services as qualified to administer the
examinations.

(E) Satisfactory completion of continuing education
requirements established by a public or private agency or
institution recognized by the State Department of Health Services
to establish the requirements.

(b) Any person representing himself or herself as a dietetic
technician, registered shall possess all of the following
qualifications:

(1) Be 18 years of age or older.
(2) Satisfactory completion of appropriate academic

requirements and receipt of an associate’s degree or higher from
a college or university accredited by the Western Association of
Schools and Colleges or other regional accreditation agency.

(3) Satisfactory completion of the dietetic technician program
requirements by an accredited public or private agency or
institution recognized by the State Department of Health Services
including not less than 450 hours of supervised clinical
experience.

(4) Satisfactory completion of an examination administered by
a public or private agency or institution recognized by the State
Department of Health Services to administer the examination.

(5) Satisfactory completion of continuing education
requirements established by a public or private agency or
institution recognized by the State Department of Health Services
to establish the requirements.

(c) It is a misdemeanor for any person not meeting the criteria
of subdivision (a) or (b) to use, in connection with his or her name
or place of business, the words ‘‘dietetic technician, registered,’’
‘‘dietitian,’’ ‘‘dietician,’’ ‘‘registered dietitian,’’ ‘‘registered
dietician,’’ or the letters ‘‘RD,’’ ‘‘DTR,’’ or any other words,
letters, abbreviations, or insignia indicating or implying that the
person is a dietitian, or dietetic technician, registered or registered
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dietitian, or to represent, in any way, orally, in writing, in print or
by sign, directly or by implication, that he or she is a dietitian or
a dietetic technician, registered or a registered dietitian.

(d) Any person employed by a licensed health care facility as
a registered dietitian on the effective date of this chapter may
continue to represent himself or herself as a registered dietitian
while employed by a licensed health care facility, if he or she has
satisfied the requirements of either paragraph (1) or paragraph (2)
of subdivision (a), except that he or she shall not be required to
satisfy the examination requirement of subparagraph (B) of
paragraph (2) of subdivision (a).

(e) Notwithstanding any other provision of law or regulation
that limits reimbursement to state licensed health care providers
and upon referral by a physician and surgeon the following persons
may be reimbursed for the nutritional advice or advice concerning
proper nutrition as set forth in Section 2068, or for the nutritional
assessments, counseling, and treatments as set forth in Section
2586:

(1) Registered dietitians.
(2) Other nutritional professionals with a master’s or higher

degree in a field covering clinical nutrition sciences, from a
college or university accredited by a regional accreditation agency,
who are deemed qualified to provide these services by the referring
physician and surgeon.

(f). Nothing in this section shall be construed to mandate direct
reimbursement of registered dietitians, or other nutrition
professionals described in subdivision (e), as a separate provider
type under the Medi-Cal program, nor to mandate reimbursement
where expressly prohibited by federal law or regulation.

SEC. 2. Section 2586 of the Business and Professions Code
is amended to read:

2586. (a) Notwithstanding any other provision of law, a
registered dietitian, or other nutritional professional meeting the
qualifications set forth in subdivision (e) of Section 2585 may,
upon referral by a health care provider authorized to prescribe
dietary treatments, provide nutritional and dietary counseling,
conduct nutritional and dietary assessments, develop nutritional
and dietary treatments, including therapeutic diets, order medical
laboratory tests related to nutritional therapeutic treatments, and
accept or transmit verbal or electronically transmitted orders or
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standards of protocol from the health care provider to implement
therapeutic treatments, for individuals or groups of patients in
licensed institutional facilities or in private office settings. The
referral shall be accompanied by a written prescription signed by
the health care provider detailing the patient’s diagnosis and
including a statement of the desired objective of dietary treatment.
The services described in this subdivision may be termed
‘‘medical nutrition therapy.’’

(b) (1) Notwithstanding any other provision of law, a dietetic
technician, registered meeting the qualifications set forth in
Section 2585 may, under the direct supervision of a registered
dietitian, assist in the implementation or monitoring of services
specified in subdivision (a), but may not develop nutritional or
dietary therapy or treatments.

(2) For purposes of this subdivision, ‘‘direct supervision’’
means the supervising registered dietitian shall be physically
available to the dietetic technician, registered for consultation
whenever consultation is required.

(3) For purposes of this subdivision, a registered dietitian shall
not supervise more than two dietetic technicians, registered at one
time.

(c) It is a misdemeanor for a person specified in subdivision (e)
of Section 2585 to practice in a manner inconsistent with the
requirements set forth in this section.

(d) Nothing in this section shall preclude a person specified in
subdivision (e) of Section 2585 from providing information as
permitted by Section 2068.

(e) For purposes of this section, ‘‘health care provider’’ means
any person licensed or certified pursuant to this division, or
licensed pursuant to the Osteopathic Initiative Act.

(f) The requirement of a written prescription shall be deemed
to be satisfied by an entry in the patient records of a patient who
is undergoing treatment at a licensed health care facility if the
contents of the patient records reflect the information required by
this section.

(g) Nothing in the amendments to this section by Assembly Bill
1444 of the 2001–02 Regular Session shall be interpreted to
establish educational criteria or practice restrictions or
limitations for other health care providers licensed under Division
2 (commencing with Section 500).
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SEC. 3. Section 10176.25 of the Insurance Code is amended
to read:

10176.25. (a) As an alternative to an exclusion permitted by
Section 10176, a disability insurance policy may provide that
services of a registered dietitian or other nutrition professional
meeting the qualifications prescribed by subdivision (a) or (e) of
Section 2585 of the Business and Professions Code will be paid
only if rendered pursuant to a method of treatment prescribed by
a person holding a physician’s and surgeon’s certificate issued by
the Medical Board of California.

(b) Nothing in this section requires disability insurers to
automatically pay for services provided by a registered dietitian or
other nutrition professional.

SEC. 4. This act shall become operative on July 1, 2003.
SEC. 5. No reimbursement is required by this act pursuant to

Section 6 of Article XIII B of the California Constitution because
the only costs that may be incurred by a local agency or school
district will be incurred because this act creates a new crime or
infraction, eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section 17556 of
the Government Code, or changes the definition of a crime within
the meaning of Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution.
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