CALIFORNIA LEGISLATURE—2001-02 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2196

Introduced by Assembly Member Lowenthal

February 20, 2002

An act to amend Sections 2054 and 2474 of the Business and
Professions Code, relating to podiatry.

LEGISLATIVE COUNSELS DIGEST

AB 2196, as introduced, Lowenthal. Podiatrists.

Existing law, the Medical Practice Act, makes it a misdemeanor for
a person who is not licensed as a physician and surgeon to use certain
words, letters, and phrases or any other terms that imply that he or she
is authorized to practice medicine as a physician and surgeon. Existing
law makes it a misdemeanor for a person who is not licensed to practice
podiatricmedicine to use certain words, letters, and phrases or any other
terms that imply that he or she is a podiatrist.

This bill would specify that a person who is licensed to practice
podiatric medicine may use the phrase “doctor of podiatric medicine”
and the initials “D.P.M.,” and the person would not be in violation of
the act.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:
SECTION 1. Section 2054 of the Business and Professions
Code is amended to read:
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2
3 2054. (a) Any person who uses in any sign, business card, or
4 |etterhead, or, in an advertisement, the words “doctor” or
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“physician,” the letters or prefix “Dr.,” the initials “M.D.,” or

any other terms or letters indicating or implying that he or she is
a physician and surgeon, physician, surgeon, or practitioner under
the terms of this or any other law, or that he or she is entitled to
practice hereunder, or who represents or holds himself or herself
out as a physician and surgeon, physician, surgeon, or practitioner
under the terms of this or any other law, without having at the time
of so doing a valid, unrevoked, and unsuspended certificate as a
physician and surgeon under this chapter, is guilty of a
misdemeanor.

(b) A holder of a valid, unrevoked, and unsuspended certificate
to practice podiatric medicine may use the complete phrase
‘doctor of podiatric medicine’ or the initials ‘D.P.M.,* and shall
not be in violation of subdivision (a).

SEC. 2. Section 2474 of the Business and Professions Code
is amended to read:

2474. Any person who uses in any sign or in any
advertisement or otherwise, the word or wordector of
podiatric medicine,” “D.P.M.,” “podiatrist,” “foot specialist,”
or any other term or terms or any letters indicating or implying that
he or she is a podiatrist, or that he or she practices podiatric
medicine, or holds himself out as practicing podiatric medicine or
foot correction as defined in Section 2472, without having at the
time of so doing a valid, unrevoked, and unsuspended certificate
as provided for in this chapter, is guilty of a misdemeanor.
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