Assembly Bill No. 2495

CHAPTER 1065

An act to amend Sections 18551.1 and 18611 of the Health and Safety
Code, relating to mobilehomes.

[Approved by Governor September 29, 2002. Filed
with Secretary of State September 29, 2002.]

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

AB 2495, Correa. Mobilehomes.

Existing law authorizes certain factory-built housing, mobilehomes,
manufactured homes, or multiunit manufactured housing to be affixed
to a foundation system within a mobilehome park if the installation
conforms to the rules of the mobilehome park, the installation is
approved, aspecified, and no single structure exceeds 2 stories in height
or contains more than 4 dwelling units.

This bill would delete the requirement that no single structure contain
more than 4 dwelling units. The bill would provide that the number of
dwelling units per structure for any manufactured home or mobilehome
consisting of 2 or more dwelling units, or multiunit manufactured
housing, sited in a mobilehome park on or after January 1, 2003, shall
conform to a zone designation or conditional use permit that currently
applies tahe park or an amended or new zone designation or conditional
use permit that is additionally granted to the park. The bill would make
other, technical, nonsubstantive changes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 18551.1 of the Health and Safety Code is
amended to read:

18551.1. (a) Anymobilehome park, constructed on or after January
1, 1982, may be constructed in a manner that will enable manufactured
homes, mobilehomes, and multiunit manufactured housing sited in the
park to be placed upon a foundation system, and manufactured homes,
mobilehomesand multiunit manufactured housing sited in the park may
be placed upon foundation systems, subject to the requirements of
Section 18551.

(b) Notwithstanding subdivision (a), any manufactured home,
mobilehome, or multiunit manufactured housing originally sited on or
afterJanuary 1, 1985, in a mobilehome park constructed prior to January
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1, 1982, may be placed upon a foundation system, subject to the
requirements of Section 18551.

(c) Notwithstanding subdivisions (a) and (b), any manufactured
home, mobilehome, or multiunit manufactured housing sited in a
mobilehome park which is converted, or in the process of being
converted, to resident ownership on or after January 1, 1992, may be
placed on a foundation system, subject to the requirements of Section
18551, and with the approval of the ownership of the park.

(d) With respect to any manufactured home, mobilehome, or
multiunit manufactured home sited in a mobilehome park under
subdivision (a), (b), or (c), no single structure shall exceed two stories
in height.

(e) Notwithstanding subdivisions (a) and (b), the installation of a
manufactured home, mobilehome, or multiunit manufactured housing
within a mobilehome park pursuant to Section 18551 shall be subject to
prior written approval by the ownership of the mobilehome park.

() The number of dwelling units per structure for any manufactured
home or mobilehome consisting of two or more dwelling units, or
multiunit manufactured housing, sited in a mobilehome park on or after
January 1, 2003, shall conform to a zone designation or conditional use
permit that currently applies to the park or an amended or new zone
designation or conditional use permit that is additionally granted to the
park.

SEC. 2. Section 18611 dfe Health and Safety Code is amended to
read:

18611. (a) Factory-built housing bearing an insignia of approval
pursuant to Section 19980, manufactured homes as defined in Section
18007, mobilehomes as defined in Section 18008, or multiunit
manufactured housing as defined in Section 18008.7 may be affixed to
a foundation system within a mobilehome park, if the installation
conforms to the rules of the mobilehome park, the installation is
approved pursuant to Section 19992, or in the case of manufactured
homes, mobilehomes, or multiunit manufactured housing the
installation is in accordance with Section 18551, and no single structure
exceeds two stories in height. Any factory-built housing, manufactured
homes, mobilehomes, or multiunit manufactured housing included in a
mobilehome park pursuant to this section shall be located on lots
especiallydesignated for that purpose in accordance with the rules of the
mobilehome park.

(b) This section applies only to mobilehome parks (1) where the
permit to construct the parkissued on or after January 1, 1982, and (2)
thatare additionally granted a zone designation or conditional use permit
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that authorizes permanent occupancies of the type and to the extent
established pursuant to this section.

(c) Nothing in this section shall be construed to create an exemption
from the requirements of Division 2 (commencing with Section 66410)
of Title 7 of the Government Code.

93



