AMENDED IN SENATE AUGUST 19, 2002
AMENDED IN SENATE AUGUST 12, 2002
AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 10, 2002

CALIFORNIA LEGISLATURE—2001-02 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2607

Introduced by Assembly Member Leach

February 21, 2002

An act to amend Section 48412 of the Education Code, relating to
pupil testing.

LEGISLATIVE COUNSELS DIGEST

AB 2607, as amended, Leach. Exceptionally gifted pupils.

Existing law authorizes any personyigrs of age or older, and who
has been enrolled in or will complete 10th grade, as specified, to have
his or her proficiency in basic skills taught in public high schools
verified by a test administered by the State Department of Education,
and be awarded @értificate of proficiency”that is equivalent to a high
school diploma.

This bill would, in addition, authorize exceptionally gifted pupils, as
defined, to have their proficiency in basic skills verified by a test
administered by the StaEpartment of Education. The bill also would
permit any pupil under 16 years of age who is awarded a certificate of
proficiency to beadmitted to a community college only if the-geverning
beard-efthecommunity college determines that certain conditions are
met.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: vyes.
State-mandated local program: no.

96



AB 2607 —2—

OCO~NOUITRA,WNE

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 48412 of the Education Code is
amended to read:

48412. (a) Any person 16 years of age or older, or who has
been enrolled in the 10th grade for one academic year or longer,
or who will complete one academic year of enrollment in the 10th
grade at the end of the semester during which the next regular
examination will be conducted, or who is an exceptionally gifted
pupil, as defined in subdivision (c), shall be permitted to have his
or her proficiency in basic skills taught in public high schools
verified according to criteria established by the State Department
of Education.

The State Board of Education shall award a “certificate of
proficiency” to persons who demonstrate that proficiency. The
certificate of proficiency shall be equivalent to a high school
diploma, and the State Department of Education shall keep a
permanent record of the issuance of all the certificates.

(b) Notwithstanding Section 76000, any pupil under 16 years
of age who is awarded a “certificate of proficiency” pursuant to
subdivision(a) may be admitted to a community college only if the
geverming-beard-ef-theommunity college district determines all
of the following:

(1) Admission of the pupil would not displace any regularly
admitted pupil 16 years of age or over.

(2) There is no evidence that enrollment is not suitable in light
of the pupil’'s age, social, and emotional development.

(3) The pupil demonstrates an ability to independently function
in an adult environment, or a parent or guardian is able to supply
any appropriate supervision or other support necessary to ensure
the pupil’'s safety and well-being on campus.

(c) For purposes of this section, an “exceptionally gifted
pupil” means a pupil who has demonstrated extraordinary
aptitudeand academic achievement as evaluated and confirmed by
a teacher or other school official familiar with the pupil’'s academic
competency and progress.

(d) The State Department of Education shall develop standards
of competency in basic skills taught in public high schools and
shall provide for the administration of examinations prepared by
or with the approval of the department to verify competency.
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Regular examinations shall be held once in the fall semester and
once inthe spring of every academic year on a date, as determined
by the State Department of Education, which will enable
notification ofexaminees and the schools they attend, if any, of the
results thereof not later than two weeks prior to the date on which
that semester ends in a majority of school districts which maintain
high schools.

In addition to regular examinations, the State Department of
Education may, at the discretion of the Superintendent of Public
Instruction, conduct examinations for all eligible persons once
during each summer recess and may conduct examinations at any
other time that the superintendent deems necessary to
accommodate eligible persons whose religious convictions or
physical handicaps prevent their attending one of the regular
examinations.

(e) The State Department of Education may charge a fee for
each examination application in an amount sufficient to recover
the costs of administering the requirements of this section.
However, the fee shall not exceed an amount equal to the cost of
test renewal and administration per examination application. All
feeslevied and collected pursuant to this section shall be deposited
in the State Treasury for remittance to the current support
appropriation of the State Department of Education as
reimbursement for costs of administering this section. Any
reimbursements collected in excess of actual costs of
administration of this section shall be transferred to the
unappropriated surplus of the General Fund by order of the
Director of Finance.

() The State Board of Education shall adopt rules and
regulations as are necessary for implementation of this section.

(g) The State Department of Education shall periodically
review the effectiveness of the examinations administered
pursuant tdhis section. The costs of this review may be recovered
through the fees levied pursuant to subdivision (c).

SEC. 2. (a) It is the intent of the Legislature that the
governing board of a school district consider the following
alternatives as a means of addressing the unique academic needs
of exceptionally gifted pupils:
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(1) Authorizing attendance acammunity college as a special
part-time or full-time pupil as specified in Sections 48800 and
48800.5 of the Education Code.

(2) Offering an independent study—eentragreement as
specified in Section 51745.5 of the Education Code.

(3) Having the pupil demonstrate his or her proficiency
pursuant to Section 48412 of the Education Cod#hespupil can
be awarded a certificate of proficiency by the State Board of
Education.

(b) The governing board of a school district, in consultation
with the parent or guardian of an exceptionally gifted pupil, should
determine the appropriate option in light of a pupil's age,
emotional maturity, and readiness to undertake college level
coursework.
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