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CHAPTER 

An act to amend Section 114870 of the Health and Safety Code,
relating to health care.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2753, Aanestad. Health care: bone densitometers.
Existing law provides for the regulation of various entities by

the State Department of Health Services to protect persons from
excessive and improper exposure to ionizing radiation in
radiologic technology, and establishes standards of education,
training, and experience for persons who use X-rays on any
person.

This bill would provide for certification, by the department, of
a physician and surgeon to operate and supervise the operation of
an X-ray bone densitometer, as specified, if the physician and
surgeon provides the department a certificate by a manufacturer of
a densitometer machine or by a radiologic technology school that
evidences the completion of training by the physician and surgeon
in the use of the bone densitometer. This bill would require that if
the physician and surgeon uses a bone densitometer other than for
which he or she was certified, that he or she must complete
training, as specified, in the use of that bone densitometer, and
provide to the department, on the request of the department,
evidence of training in the use of that bone densitometer. This bill
would require the department to charge a fee for these certificates,
to the extent necessary to administer certification, in an amount
sufficient to cover the department’s costs of implementing the
provisions of this bill.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 114870 of the Health and Safety Code
is amended to read:

114870. The department shall do all of the following:
(a) Upon recommendation of the committee, adopt regulations

as may be necessary to accomplish the purposes of this chapter.
(b) Provide for certification of radiologic technologists,

without limitation as to procedures or areas of application, except
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as provided in Section 106980. Separate certificates shall be
provided for diagnostic radiologic technology, for mammographic
radiologic technology, and for therapeutic radiologic technology.
If a person has received accreditation to perform mammography
from a private accreditation organization, the department shall
consider this accreditation when deciding to issue a
mammographic radiologic technology certificate.

(c) Provide, as may be deemed appropriate, for granting
limited permits to persons to conduct radiologic technology
limited to the performance of certain procedures or the application
of X-rays to specific areas of the human body, except for
mammography, prescribe minimum standards of training and
experience for these persons, and prescribe procedures for
examining applicants for limited permits. The minimum standards
shall include a requirement that persons granted limited permits
under this subdivision shall meet those fundamental requirements
in basic radiological health training and knowledge similar to
those required for persons certified under subdivision (b) as the
department determines are reasonably necessary for the protection
of the health and safety of the public.

(d) Provide for the approval of schools for radiologic
technologists.

(e) Provide, upon recommendation of the committee, for
certification of licentiates of the healing arts to supervise the
operation of X-ray machines or to operate X-ray machines, or
both, prescribe minimum standards of training and experience for
these licentiates of the healing arts, and prescribe procedures for
examining applicants for certification. This certification may limit
the use of X-rays to certain X-ray procedures and the application
of X-rays to specific areas of the human body.

(f) (1) Provide for certification of any physician and surgeon
to operate, and supervise the operation of, a bone densitometer, if
that physician and surgeon provides the department a certificate
that evidences training in the use of a bone densitometer by a
representative of a bone densitometer machine manufacturer, or
through any radiologic technology school. The certification shall
be valid for the particular bone densitometer the physician and
surgeon was trained to use, and for any other bone densitometer
that meets all of the criteria specified in subparagraphs (A) to (C),
inclusive, if the physician and surgeon has completed training, as
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specified in subparagraph (A) of paragraph (2), for the use of that
bone densitometer. The physician and surgeon shall, upon request
of the department, provide evidence of training, pursuant to
subparagraph (A) of paragraph (2), for the use of any bone
densitometer used by the physician and surgeon. The activity
covered by the certificate shall be limited to the use of an X-ray
bone densitometer to which all of the following is applicable:

(A) The bone densitometer does not require user intervention
for calibration.

(B) The bone densitometer does not provide an image for
diagnosis.

(C) The bone densitometer is used only to estimate bone
density of the heel, wrist, or finger of the patient.

(2) The certificate shall be accompanied by a copy of the
curriculum covered by the manufacturer’s representative or
radiologic technology school. The curriculum shall include, at a
minimum, instruction in all of the following areas:

(A) Procedures for operation of the bone densitometer by the
physician and surgeon, and for the supervision of the operation of
the bone densitometer by other persons, including procedures for
quality assurance of the bone densitometer.

(B) Proper radiation protection of the operator, the patient, and
third parties in proximity to the bone densitometer.

(C) Provisions of Article 5 (commencing with Section 106955)
of Chapter 4 of Part 1 of Division 104.

(D) Provisions of Chapter 6 (commencing with Section
114840) of Part 9 of Division 104.

(E) Provisions of Group 1 (commencing with Section 30100)
of Subchapter 4 of Chapter 5 of Division 1 of Title 17 of the
California Code of Regulations.

(F) Provisions of Group 1.5 (commencing with Section 30108)
of Subchapter 4 of Chapter 5 of Division 1 of Title 17 of the
California Code of Regulations.

(G) Provisions of Article 1 (commencing with Section 30250)
of Group 3 of Subchapter 4 of Chapter 5 of Division 1 of Title 17
of the California Code of Regulations.

(H) Provisions of Article 2 (commencing with Section 30254)
of Group 3 of Subchapter 4 of Chapter 5 of Division 1 of Title 17
of the California Code of Regulations.
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(I) Provisions of Article 3 (commencing with Section 30265)
of Group 3 of Subchapter 4 of Chapter 5 of Division 1 of Title 17
of the California Code of Regulations.

(J) Provisions of Article 4 (commencing with Section 30305)
of Group 3 of Subchapter 4 of Chapter 5 of Division 1 of Title 17
of the California Code of Regulations.

(K) Provisions of Subchapter 4.5 (commencing with Section
30400) of Chapter 5 of Division 1 of Title 17 of the California
Code of Regulations.

(3) (A) Notwithstanding any other provision of law, this
subdivision shall constitute all the requirements that must be met
by a physician and surgeon in order to operate, and supervise the
operation of, a bone densitometer. The department may adopt
regulations consistent with this section in order to administer the
certification requirements.

(B) No person may be supervised by a physician and surgeon
in the use of a bone densitometer unless that person possesses the
necessary license or permit required by the department.

(C) Nothing in this subdivision shall affect the requirements
imposed by the committee or the department for the registration
of a bone densitometer machine, or for the inspection of facilities
in which any bone densitometer machine is operated.

(D) This subdivision shall not apply to a licentiate of the
healing arts who is certified pursuant to subdivision (e) or pursuant
to Section 107111.

(E) The department shall charge a fee for a certificate issued
pursuant to this subdivision to the extent necessary to administer
certification. The fee shall be in an amount sufficient to cover the
department’s costs of implementing this subdivision and shall not
exceed the fee for certification to operate or supervise the
operation of an X-ray machine pursuant to subdivision (e). The
fees collected pursuant to this subparagraph shall be deposited into
the Radiation Control Fund established pursuant to Section
114980.

(g) Upon recommendation of the committee, exempt from
certification requirements those licentiates of the healing arts who
have successfully completed formal courses in schools certified by
the department and who have successfully passed a roentgenology
technology and radiation protection examination approved by the
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department and administered by the board that issued his or her
license.
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Governor
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