AMENDED IN ASSEMBLY JULY 5, 2001
AMENDED IN SENATE MAY 2, 2001
AMENDED IN SENATE APRIL 4, 2001
AMENDED IN SENATE MARCH 19, 2001

SENATE BILL No. 103

Introduced by Senator Speier
(Coauthor: Senator Kuehl)
(Coauthors: Assembly Members Chan, Pavley, and Richman)

January 22, 2001

An act to amend Section 1373.96 of the Health and Safety Code, and
to amend Section 10133.56 of the Insurance Code, relating to health
coverage.

LEGISLATIVE COUNSELS DIGEST

SB 103, as amended, Speier. Health coverage.

Existing law,the Knox-Keene Health Care Service Plan Act of 1975,
providesfor the licensure and regulation of health care service plans by
the Department of Managed Health Care and makes the willful
violation ofany of its provisions a crime. Existing law also provides for
the regulation of disability insurers by the Department of Insurance.

Existing law requires a health care service plan and a disability
insurer to provide at the request of the enrollee or insured continuity of
care coverage by a terminated provider for up to 90 days or for a longer
period if necessary for a safe transfer of care to another provider if the
enrollee or insured is being treated for an acute or serious chronic
condition or a pregnancy. Under existing law, a plan and insurer are
excusedrom this requirement if the terminated provider does not agree
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to continue to be subject to the terms and conditions of the contract or
does not accept specified rate provisions.

This bill would instead require a health care service plan and a
disability insurer to provide continuity of care from a terminated
provider to an enrollee or insured for any condifiamcluding a
pregnancyand would extend that period of coverage for a specified
period of time. The bill would delete the conditions described under
existing law that excuse the plan or insurer from providing continuity
of care coverage and would, instead, require a contract between a
provider and a plan or insurer-te-spedqifovidereimbursement rates
payable in those circumstances specified

Because this bill would impose additional requirements on health
care service plans, the willful violation of which would constitute a
criminal offense, it would expand the scope of an existing crime,
thereby creating a state-mandated local program.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.

This bill would provide that neeimbursement is required by this act
for a specified reason.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: vyes.
State-mandated local program: yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1373.96 of the Health and Safety Code
is amended to read:

1373.96. (a) Every health care service plan shall ensure the
continuation of covered services to an enrollee by a terminated
provider. In the case of an evergreen contract, every health care
serviceplan shall ensure the continuation of covered services to an
enrollee when a provider has notified the plan of its intention to
terminate a contract.

(b) The plan shall furnish the enrollee with health care services
on a timely and appropriate basis from the terminated provider
until the —eemmencement—date—ofthe—enrollee’'s—next open
enrelimentperiodeffective date of new plan coverage selected by
the enrollee during his or her next openatment The plan is not
required to furnish these services for more than 180 days after the
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—3— SB 103

termination date of its contract with the provider. If the—enrellee’s
toefffective date of new plan coverage
selected by the enrollee during his or her next open enrollment
does not commence within this 180-day period, the enrollee shall
be allowed to enroll in any health care service plan that was
available to the enrollee at the time of his or her prior open
enrollment period. Notwithstanding the provisions of this
subdivision, a plan shall be required to furnish the enrollee with
healthcare services from a terminated provider for a period longer
than 180 days if necessary for a safe transfer to another provider
as determined by the plan in consultation with the terminated
provider, consistent with good professional practicethe case
of a pregnancy, the plashall furnish the enrollee with health care
services on a timely and appropriate basis from the terminated
provider until postpartum services related to the delivery are
completed ofor a longer period if necessary for a safe transfer to
another povider as determined by the plan in consultation with the
terminated provider, consistent with good professional practice.

(c) A contract between a plan and a provider shall describe the
provider’s obligation under this section to provide continuity of
care upon the contract’s termination. The contract between a plan
and a provider shall also include the terms and conditions
including the rate and method of payment to the provider for
services provided pursuant to this section after the contract’s
termination.

(1) For contracts in effect prior to December 31, 2001, the
payment to the provider for services provided pursuant to this
section after the contract’s termination shall increase by 10
percentFor multiyear contracts, the 10-percent paymentease
shall be multiplied by the number of years since the last payment
increase.

(2) For contracts agreed to after January 1, 2002, the payment
for services provided pursuant to this section after the contract’s
termination date shall increase by at least the current all health
care inflation rate for California, or, if not available, for the west
region, or by aramount mutually agreed upon by both parties. The
department shall provide the designated current all health care
inflation rate.
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(d) The Department of Managed Health Care shall review all
communicatiorfrom a plan or a terminated provider to an enrollee
that concerns the continuity of care by the terminated provider.

(e) A description as to how an enrollee may request continuity
of care pursuant to this section shall be provided in any plan
evidence otoverage and disclosure form issued after July 1, 1999.
A plan shall provide a written copy of this information to its
contracting providers and provider groups. A plan shall also
provide a copy to its enrollees upon request.

() The payment of copayments, deductibles, or other cost
sharing components by the enrollee during the period of
continuation of care with a terminated provider shall be the same
copayments, deductibles, or other cost sharing components that
would bepaid by the enrollee when receiving care from a provider
currently contracting with or employed by the plan.

(g) If a plan delegates the responsibility of complying with this
section to its contracting providers or contracting provider groups,
the plan shall ensure that the requirements of this section are met.

(h) For the purposes of this section:

(1) “Provider” means a person who is a licentiate, as defined
in Section 805 of the Business and Professions €qdeparson
licensed under Chapter 2 (commencing with Section 1000) of
Division 2 of the Business and Professions Camtea provider
group.

(2) “Terminated provider’means a provider whose contract to
provide services to plan enrollees is terminated or not renewed by
the plan or one of the plan’s contracting provider groups. A
terminated provider is not a provider who voluntarily leaves the
plan or contracting provider group.

(3) “Provider group” includes a medical group, independent
practice associatiorhealth systemgr any other similar group of
providers.

(4) “Evergreen contract” means a contract for services
between a provider and a health care service plan that
automatically enews on its own terms unless otherwise terminated
by either party pursuant to the terms of the contract.

() This section shall not require a plan or provider group to
provide for continuity of care by a provider whose contract with
the plan or group has been terminated or not renewed for reasons
relating to a medical disciplinary cause or reason, as defined in
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—5— SB 103

paragrapl{6) of subdivision (a) of Section 805 of the Business and
Professions Code, or fraud or other criminal activity.

()) This section shall not require a plan to cover services or
providebenefits that are not otherwise covered under the terms and
conditions of the plan contract.

(k) The provisions contained in this section are in addition to
any other responsibilities of health care service plans to provide
continuity of care pursuant to this chapter. Nothing in this section
shallpreclude a plan from providing continuity of care beyond the
requirements of this section.

SEC. 2. Section 10133.56 of the Insurance Code is amended
to read:

10133.56. (a) Disability insurers who provide hospital,
medical, or surgical coverage and that negotiate and enter into
contracts with professional or institutional providers to provide
services adéllternative rates of payment pursuant to Section 10133,
shall ensure the continuation of covered services rendered to an
insured by a terminated providdn the case of an evergreen
contract, every disability insurer shall ensure the continuation of
covered services to an insured when a provider has notified the
disability insurer of its intention to terminate a contract.

(b) The insurer shall provide for continuity of care for the
insured by a terminated provider until the-eemmeneement-date of
the-tnsured's-hext-epen-—enrolimentperieflective date of new
policy coverage selected by the insured during his or her next open
enrollment The insurer is not required to provide these services for
more than 180 days after the termination date of its contract with
the provider. If the-rsured's-next-epen-enrelimentpeatidctive
date of new policy coverage selected by the insured during his or
her next open enrollmenbes not commence within this 180-day
period,the insured shall not be excluded as a late enrollee from any
health benefit plan that was available to the insured at the time of
his or her prior open enrollment period. Notwithstanding the
provisions of this subdivision, an insurer shall be required to
provide the insured with health care services from a terminated
provider for a period longer than 180 days if necessary to ensure
a safe transfer to another provider, as determined by the insurer, in
consultation with the terminated provider, consistent with good
professional practiceln the case of a pregnancy, the disability
insurer shall furnish the insured with health care services on a
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timely and appropriate basis from the terminated provider until
postpartum services related to the delivery are completed or for a
longer period if necessary for a safe transfer to another provider
as determined by the plan in consultation with the terminated
provider, consistent with good professional practiédter the
required period of continuity of care has expired pursuant to this
section, coverage shall be provided pursuant to the general terms
and conditions of the insured’s policy.

(c) A contract between an insurer and a provider shall describe
the provider’s obligation under this section to provide continuity
of care upon the contract’s termination. The contract between an
insurer and a provider shall also include the terms and conditions
including the rate and method of payment to the provider for
services provided pursuant to this section after the contract’s
termination. The provider shall accept the reimbursement as
payment in full, and shall not bill the insured for any amount in
excess of the reimbursement rate, with the exception of
copayments and deductibles pursuant to subdivision (f).

(1) For contracts in effect prior to December 31, 2001, the
payment to the provider for services provided pursuant to this
section after the contract’s termination shall increase by 10
percentFor multiyear contracts, the 10-percent paymentease
shall be multiplied by the number of years since the last payment
increase.

(2) For contracts agreed to after January 1, 2002, the payment
for services provided pursuant to this section after the contract’s
termination date shall increase by at least the current all health
care inflation rate for California, or, if not available, for the west
region, or by aramount mutually agreed upon by both parties. The
department shall provide the designated current all health care
inflation rate.

(d) The Department of Insurance shall review all
communication from an insurer or terminated provider to an
insured that concerns the continuity of care by the terminated
provider.

(e) Notice as to how an insured may request continuity of care
pursuant to this section shall be provided in any insurer evidence
of coverage and disclosure form issued after July 1, 1999. An
insurer shall provide a written copy of this information to its
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contracting providers and provider groups. An insurer shall also
provide a copy to its insureds upon request.

() The payment of copayments, deductibles, or other cost
sharing components by the insured during the period of
continuation of care with a terminated provider shall be the same
copayments, deductibles, or other cost sharing components that
would be paid by the insured when receiving care from a provider
currently contracting with the insurer.

(9) If an insurer delegates the responsibility of complying with
this section to its contracting entities, the insurer shall ensure that
the requirements of this section are met.

(h) For the purposes of this section:

(1) “Provider” means a person who is a licentiate as defined
in Section 805 of the Business and Professions €qdeparson
licensed under Chapter 2 (commencing with Section 1000) of
Division 2 of the Business and Professions Camtea provider
group.

(2) “Terminated provider’means a provider whose contract to
provide services to insureds is terminated or not renewed by the
insurer or one of the insurer’s contracting provider groups. A
terminated provider is not a provider who voluntarily leaves the
insurer or contracting provider group.

(3) “Provider group” includes a medical group, independent
practice associatiorhealth systemgr any other similar group of
providers.

(4) “Evergreen contract” means a contract for services
between a disability insurer and a provider that automatically
renews on its own terms unless otherwise terminated by either
party pursuant to the terms of the contract.

(i) This section shall not require an insurer or provider group
to provide for continuity of care by a provider whose contract with
the insurer or group has been terminated or not renewed for
reasonselating to medical disciplinary cause or reason, as defined
in paragraph (6) of subdivision (a) of Section 805 of the Business
and Professions Code, or fraud or other criminal activity.

() This section shall not require an insurer to cover services or
providebenefits that are not otherwise covered under the terms and
conditions of the insurer contract.

(k) The provisions contained in this section are in addition to
any other responsibilities of insurers to provide continuity of care
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pursuant to this chapter. Nothing in this section shall preclude an
insurerfrom providing continuity of care beyond the requirements
of this section.

SEC. 3. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article XIlII B of the California Constitution because
the only costs that may be incurred by a local agency or school
district will be incurred because this act creates a new crime or
infraction, eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section 17556 of
the Government Code, or changes the definition of a crime within
the meaning of Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution.

CORRECTIONS
Text — Pages 3, 4 and 6.
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