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SENATE BILL No. 165

Introduced by Senator O’Connell

February 1, 2001

An act to amend Section 22508 of the Education Code and to amend
Section 20309 of the Government Code, relating to retirement.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 165, as introduced, O’Connell. Public employees’ retirement:
membership election. 

Under existing law, members of the Public Employees’ Retirement
System employed by a school employer, the Board of Governors of the
California Community Colleges, or the State Department of Education
who are subsequently employed to perform service subject to coverage
by the Defined Benefit Program of the State Teachers’ Retirement Plan
may elect to be excluded from membership under that plan and retain
coverage under the system for that service.

This bill would make that election available to all members of the
Public Employees’ Retirement System who are subsequently employed
to perform service subject to coverage by the Defined Benefit Program
of the State Teachers’ Retirement Plan.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 22508 of the Education Code is
amended to read:

22508. (a) A member who becomes employed by the same or
a different school district or community college district, or a
county superintendent, or who becomes employed by the state in
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a position described in subdivision (b), to perform service that
requires membership in a different public retirement system, and
who is not excluded from membership in that public retirement
system, may elect to have that service subject to coverage by the
Defined Benefit Program of this plan and excluded from coverage
by the other public retirement system. The election shall be made
in writing on a form prescribed by this system within 60 days from
the date of hire in the position requiring membership in the other
public retirement system. If that election is made, the service
performed for the employer after the date of hire shall be
considered creditable service for purposes of this part.

(b) Subdivision (a) shall apply to a member who becomes
employed by the state only if the member is also one of the
following:

(1) Represented by a state bargaining unit that represents
educational consultants, professional educators, or librarians
employed by the state.

(2) Excluded from the definition of ‘‘state employee’’ in
subdivision (c) of Section 3513 of the Government Code, but
performing, supervising, or managing work similar to work
performed by employees described in paragraph (1).

(3) In a position not covered by civil service and in the
executive branch of government, but performing, supervising, or
managing work similar to work performed by employees
described in paragraph (1).

(c) A member of the Public Employees’ Retirement System
who is employed by a school district, community college district,
a county superintendent, or the State Department of Education and
who is subsequently employed to perform creditable service
subject to coverage by the Defined Benefit Program of this plan
may elect to have that subsequent service subject to coverage by
the Public Employees’ Retirement System and excluded from
coverage by the Defined Benefit Program pursuant to Section
20309 of the Government Code. If the election is made, creditable
service performed for the employer after the date of hire shall be
subject to coverage by the Public Employees’ Retirement System.

(d) An election made by a member pursuant to this section shall
be irrevocable.

SEC. 2. Section 20309 of the Government Code is amended
to read:
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20309. (a) A member of the system who is employed by a
school employer, the Board of Governors of the California
Community Colleges, or the State Department of Education and
who subsequently is employed to perform service subject to
coverage by the Defined Benefit Program  of the State Teachers’
Retirement Plan, may elect to retain coverage by this system for
that subsequent service. An election to retain coverage under this
system shall be submitted in writing by the member to the system
on a form prescribed by the system, and a copy of the election shall
be submitted to the State Teachers’ Retirement System, within 60
days after the member’s date of hire to perform service that
requires membership in the Defined Benefit Program of the State
Teachers’ Retirement Plan. A member who elects to retain
coverage under this system pursuant to this section shall be
deemed to be a school member while employed by a school
employer.

(b) Any election made pursuant to this section shall become
effective as of the first day of employment in the position that
qualified the member to make an election.
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