Senate Bill No. 202

CHAPTER 798

An act to repeal and add Section 22825.5 to the Government Code,
relating to public employee postretirement health benefits.

[Approved by Governor October 12, 2001. Filed
with Secretary of State October 13, 2001.]

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

SB 202, Soto. Public employee postretirement health benefits:
employer contributions.

The Public Employees’ Medical and Hospital Care Act requires
contracting agencies, as defined, to pay employer contributions for
postretirement health benefits for employees who retire for service and
who are first employed after the date of the contract amendment or
January 1, 1999, subject to specified conditions. In those circumstances,
for employees with 20 or more years of credited service, the contracting
agency is required to pay 100% of the required health premium.

This bill would recast those provisions and, upon approval by the
governingbody of a contracting agency, would authorize the contracting
agency to give employees hired prior to the contract amendment the right
to elect to be subject to those provisions, and would require the
contracting agency also to pay 100% of the required health premium for
annuitants who retired for disability and annuitants who retired with 20
or more years of service credit with the contracting agency and who meet
specified criteria.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 22825.5 of the Government Code is repealed.

SEC. 2. Section 22825.5 is added to the Government Code, to read:

22825.5. (a) Notwithstanding Section 22825, the percentage of
employer contribution payable fpostretirement health benefits for any
employee of a contracting agency subject to this section shall, except as
provided in subdivision (b), be based on the member’s completed years
of credited state service at retirement as shown in the following table:

Percentage
Credited Years of Employer
of Service Contribution
10 . 50
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1L 55
12 e 60
13 65
14 e 70
15 75
16 . 80
17 85
18 90
19 95
200rMOre ...t e 100

This subdivision shall apply only to employees who retire for service
and, except as provided in paragraph (6), who are first employed after
this section becomes applicable to their employer. The application of this
subdivision to those employees shall be subject to the following
provisions:

(1) The employer’s contribution with respect to each annuitant shall
be adjusted by the employer each year. Those adjustments shall be based
upon the principle that the employer’s contribution for each annuitant
shall not be more than 100 percent of the premium applicable to him or
her, nor less than an amount equal to 100 percent of the weighted average
of the health benefits plan premiums for employees or annuitants
enrolled for self alone plus 90 percent of the weighted average of the
additional premiums required for enrollment of family members in the
four health benefits plans that have the largest number of enrollments
during the fiscal year to which the formula applied.

(2) The employer shall have, in the case of employees represented by
a bargaining unit, reached an agreement with that bargaining unit to be
subject to this section.

(3) The employer shall certify to the board, in the case of employees
not represented by a bargaining unit, that there is not an applicable
memorandum of understanding.

(4) The credited service of any employee for the purposes of
determining the percentage of employer contributions applicable under
this section shall mean state service as defined in Section 20069, except
that not less than five years of that service shall be performed entirely
with that employer.

(5) The employer shall provide the board any information requested
that the board determines is necessary to implement this section.

(6) The employer may, once each year without discrimination, allow
all employees who were first employed before this section became
applicable to the employer to individually elect to be subject to the
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provisions of this section and the employer shall notify the board which
employees have made that election.

(b) Notwithstanding subdivision (a), the contribution payable by an
employer subject to this section shall be equal to 100 percent of the
amount established pursuant to paragraph (1) of subdivision (a) on
behalf of any annuitant who either:

(1) Retired for disability.

(2) Retiredfor service with 20 or more years of service credit entirely
with that employer, regardless of the number of days after separation
from employment. The contribution payable by an employer under this
paragraplshall be paid only if it is greater than, and made in lieu of, any
contribution payable to the annuitant by any other employer under this
part.

The board shall establish application procedures and eligibility
criteria under this subdivision.

(c) This section shall not apply to any contracting agency nor to its
employees and annuitants unless and until the agency files with the
board a resolution of its governing body electing to be so subject. The
resolutionshall be adopted by a majority vote of the governing body and
shall be effective at the time provided in the board’s regulations.
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