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AMENDED IN ASSEMBLY JULY 19, 2001

SENATE BILL No. 293

Introduced by Senator Torlakson

February 16, 2001

An act to amend Section 49452.5 of the Education Code, relating to
pupil health. An act to amend Section 4123 of, to add Sections 4011.5
and 4040.7 to, and to add Article 7.5 (commencing with Section 4127)
to Chapter 9 of Division 2 of, the Business and Professions Code,
relating to pharmacies, making an appropriation therefor.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 293, as amended, Torlakson. Scoliosis screening Pharmacies:
sterile drug products.

Existing law, the Pharmacy Law, provides for the licensing and
regulation of pharmacists and pharmacy corporations in this state.
Existing law regulates controlled substances, dangerous drugs, and
dangerous devices.

This bill would create new positions within the California State
Pharmacy Board in order to carry out the provisions of this act. The bill
would appropriate $700,000 from the Pharmacy Board Contingent
Fund for purposes of the bill.

This bill would authorize the board, based on reasonable belief
obtained during an investigation or pharmacy inspection, to issue a
cease and desist order to a pharmacy requiring, among other things, the
pharmacy to refrain from any activity that posed an immediate threat
to the public health or safety. The bill would define ‘‘sterile drug
products’’ and would implement quality assurance methods regarding
the compounding of these substances. The bill would require the board
to adopt necessary regulations regarding sterile drug products. The bill
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would require a pharmacy to obtain a license from the board in order
to prepare sterile drug products. By charging a fee for these licenses
which would be deposited into the continuously appropriated
Pharmacy Board Contingent Fund, the bill would make an
appropriation.

The bill would provide that a violation of this act would be subject
to a fine of up to $2,500. These fines would be deposited into the
continuously appropriated Pharmacy Board Contingent Fund and
would thereby make an appropriation.

A violation of the Pharmacy Law is a crime. By adding additional
requirements to the Pharmacy Law concerning sterile drug products,
this bill would impose a state-mandated local program.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required by this act
for a specified reason.

Existing law requires the governing board of any school district to
provide for the screening of every female pupil in grade 7 and every
male pupil in grade 8 for the condition known as scoliosis.

This bill would, instead, require this screening of every female
during some point when the female pupil is in grades 5 to 7, inclusive,
and every male pupil during some point when the male pupil is in grades
6 to 8, inclusive.

Vote: majority 2/3. Appropriation: no yes. Fiscal committee: no yes.
State-mandated local program: no yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. The Legislature finds and declares that children
SECTION 1. The Legislature hereby establishes six positions

in the California State Board of Pharmacy to implement the
provisions of this act. Those positions shall be apportioned as
follows: one supervising pharmacy inspector, two pharmacy
inspectors, one management services technician, and two office
technicians.

The sum of seven hundred thousand dollars ($700,000) is
hereby appropriated from the Pharmacy Board Contingent Fund
to the California State Board of Pharmacy for the costs associated
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with the implementation of this act, including, but not limited to,
the salaries and benefits of the employees described in this section.

SEC. 2. Section 4011.5 is added to the Business and
Professions Code, to read:

4011.5. (a) Whenever the board has a reasonable belief,
based on information obtained during an inspection or
investigation by the board, that activity in a pharmacy poses an
immediate threat to the public health or safety, the executive officer
of the board may issue an order to the pharmacy to immediately
cease and desist from that activity. The cease and desist order may
include the immediate closure of all or part of a pharmacy. The
cease and desist order shall remain in effect for no more than 30
days or the date of a hearing seeking an interim suspension order,
whichever is earlier.

(b) Whenever the board orders the closure of a business
pursuant to subdivision (a), the board shall immediately issue the
owner a notice setting forth the acts or omissions with which the
owner is charged, specifying the pertinent code section.

SEC. 3. Section 4040.7 is added to the Business and
Professions Code, to read:

4040.7. ‘‘Sterile drug product’’ means any dosage form
devoid of viable microorganisms or pyrogens, including, but not
limited to, parenterals, injectables, and ophthalmics.

SEC. 4. Section 4123 of the Business and Professions Code is
amended to read:

4123. Any pharmacy that contracts to compound a sterile
drug for parenteral therapy product, pursuant to a prescription, for
delivery to another pharmacy shall report that contractual
arrangement to the board. That information shall be reported by
the pharmacy performing the compounding services within 30
days of commencing that compounding.

SEC. 5. Article 7.5 (commencing with Section 4127) is added
to Chapter 9 of Division 2 of the Business and Professions Code,
to read:

Article 7.5. Sterile Drug Products

4127. For the purposes of this article, ‘‘guidelines’’ means the
‘‘Guidelines on Quality Assurance for Pharmacy-Prepared Sterile
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Products’’ approved by the American Society for Health-System
Pharmacists on April 27, 2000.

4127.1. Sterile drug products shall be compounded in a
manner consistent with the guidelines.

4127.2. (a) A pharmacy shall not compound sterile drug
products in this state unless the pharmacy has obtained a license
from the board pursuant to this section. A license shall be required
for each location owned or operated by a specific person where
sterile drug products are compounded. The license shall be
renewed annually and is not transferable.

(b) A license to compound sterile drug products may only be
issued for a location that is licensed as a pharmacy. Furthermore,
the license to compound sterile drug products may only be issued
to the owner of the pharmacy license at that location. A license to
compound sterile drug products may not be issued until the
location is inspected by the board and found in compliance with
the guidelines and other requirements in this article and in
regulations adopted by the board.

(c) The applicant for a license to compound sterile drug
products shall indicate on the application the risk level or levels,
as defined in the guidelines, of drugs to be compounded at that
location. The location shall meet the requirements for that risk
level indicated in the guidelines. The license issued shall indicate
the risk level or levels that may be compounded at that location.

(d) If a pharmacy wishes to compound sterile drug products
that are classified in a risk level, as defined by the guidelines,
higher than that indicated on the license, then the licensee shall
apply for a change of license from the board at least 30 days prior
to commencing the compounding of sterile drug products of a
higher risk level. That change of license shall not be granted until
the location is inspected by the board and found in compliance
with the guidelines for compounding drugs at that risk level.

(e) A license to compound sterile drug products may not be
renewed until the location has been inspected by the board and
found to be in compliance with the guidelines and other
requirements in this article and in regulations adopted by the
board.

4127.3. (a) A nonresident pharmacy may not compound
sterile drug products for shipment into the State of California
without a license issued by the board pursuant to this section. A
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license shall be required for each location owned or operated by
a specific person or entity where sterile drug products are
compounded. The license shall be renewed annually.

(b) A license to compound sterile drug products may only be
issued for a location that is licensed as a nonresident pharmacy.
Furthermore, the license to compound sterile drug products may
only be issued to the owner of the nonresident pharmacy license at
that location. A license to compound sterile drug products may not
be issued until the board receives the following from the
nonresident pharmacy:

(1) A copy of the nonresident pharmacy’s most recent
inspection report.

(2) A copy of the nonresident pharmacy’s proposed policies and
procedures for sterile compounding.

(3) An affidavit, signed by the pharmacist in charge of the
nonresident pharmacy, confirming the pharmacy’s compliance
with the guidelines.

(c) The applicant for a license to compound sterile drug
products shall indicate on the application the risk level or levels,
as defined in the guidelines, of drugs to be compounded at that
location. The location shall meet the requirements for that risk
level indicated in the guidelines. The license issued shall indicate
the risk level or levels that may be compounded at that location.

(d) If the nonresident pharmacy wishes to compound sterile
drug products that are classified in a risk level, as defined by the
guidelines, higher than that indicated on the license, then the
nonresident pharmacy shall apply for a change of license from the
board at least 30 days prior to commencing the compounding of
sterile drug products of a higher risk level. That change of license
shall not be granted until the nonresident pharmacy provides the
board with copies of the materials required in subdivision (b)
updated to reflect the increased risk level.

4127.4. Pharmacy technicians who participate in the
compounding of sterile drug products shall maintain current
certification by the Pharmacy Technician Certification Board.

4127.5. Pharmacies and nonresident pharmacies licensed
prior to the effective date of this article who compound sterile drug
products shall comply with the terms of this article on or before
July 1, 2002.
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4127.6. (a) For each batch of sterile drug product
compounded, the pharmacy shall record the following
information:

(1) Identity of all solutions and ingredients and their
corresponding amounts, concentrations, or volumes.

(2) Manufacturer lot number and expiration date for each
component.

(3) Component manufacturer or suitable manufacturer
identification number.

(4) Container specifications, including, but not limited to,
syringes or pump cassettes.

(5) Lot or control number assigned to the batch.
(6) Expiration date of batch-prepared products.
(7) Date of preparation.
(8) Identity of personnel involved in preparation. This may be

determined by initials, codes, or signatures which divulge the
identity of the preparer.

(b) The pharmacy shall record the lot or control number of
sterile drug products provided to patients or prescribers.

(c) Batch records required by this section shall be retained by
the pharmacy for three years.

4127.7. Each pharmacy issued a license to compound sterile
drug products shall maintain written policies and procedures in
the pharmacy governing the compounding of sterile drug
products. The policies and procedures required by this section
shall comply with the board guidelines and include a quality
assurance process for compounding sterile drug products.

4127.8. Notwithstanding any other provision of law, a
violation of this article may subject the person or entity that
committed the violation to a fine of up to two thousand five hundred
dollars ($2,500) per occurrence pursuant to a citation issued by
the board.

4127.9. (a) The fee for the issuance of a license, or renewal
of a license, to compound sterile drug products shall be five
hundred dollars ($500) and may be increased to six hundred
dollars ($600).

SEC. 6. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article XIII B of the California Constitution because
the only costs that may be incurred by a local agency or school
district will be incurred because this act creates a new crime or
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infraction, eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section 17556 of
the Government Code, or changes the definition of a crime within
the meaning of Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution.
are developing and maturing at earlier ages and that early detection
of scoliosis is the best way to treat the condition. Therefore, it is
the Legislature’s intent to allow the required scoliosis screening
for pupils to begin at an earlier age.

SEC. 2. Section 49452.5 of the Education Code is amended
to read:

49452.5. The governing board of any school district shall,
subject to Section 49451 and in addition to the physical
examinations required pursuant to Sections 100275, 124035, and
124090 of the Health and Safety Code, provide for the screening
of every female pupil during some point when the female pupil is
in grades 5 to 7, inclusive, and every male pupil during some point
when the male pupil is in grades 6 to 8, inclusive, for the condition
known as scoliosis. The screening shall be in accord with standards
established by the State Department of Education. The screening
shall be supervised only by qualified supervisors of health as
specified in Sections 44871 to 44878, inclusive, and Section
49422, or by school nurses employed by the district or the county
superintendent of schools, or pursuant to contract with an agency
authorized to perform these services by the county superintendent
of schools of the county in which the district is located pursuant
to Sections 1750 to 1754, inclusive, and Section 49402 of this
code, Section 101425 of the Health and Safety Code, and
guidelines established by the State Board of Education. The
screening shall be given only by individuals who supervise, or who
are eligible to supervise, the screening, or licensed chiropractors,
or by certificated employees of the district or of the county
superintendent of schools who have received in-service training,
pursuant to rules and regulations adopted by the State Board of
Education, to qualify them to perform these screenings. It is the
intent of the Legislature that these screenings be performed, at no
additional cost to the state, the school district, or the parent or
guardian, during the regular schoolday and that any staff time
devoted to these activities be redirected from other ongoing
activities not related to the pupil’s health care.
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In-service training may be conducted by orthopedic surgeons,
physicians, registered nurses, physical therapists, and
chiropractors, who have received specialized training in scoliosis
detection.

Pupils suspected of having scoliosis during the initial screening
shall be rescreened by an orthopedic surgeon when there will be
no cost to the state, the school district, or the parent or guardian.

No person screening pupils for scoliosis pursuant to this section
shall solicit, encourage, or advise treatment or consultation by that
person, or any entity in which that person has a financial interest,
for scoliosis or any other condition discovered in the course of the
screening.

The governing board of any school district shall provide for the
notification of the parent or guardian of any pupil suspected of
having scoliosis. The notification shall include an explanation of
scoliosis, the significance of treating it at an early age, and the
public services available, after diagnosis, for treatment. Referral
of the pupil and the pupil’s parent or guardian to appropriate
community resources shall be made pursuant to Sections 49426
and 49456.

No action of any kind in any court of competent jurisdiction
shall lie against any individual, authorized by this section to
supervise or give a screening, by virtue of this section.

In enacting amendments to this section, it is the intent of the
Legislature that no participating healing arts licentiate use the
screening program for the generation of referrals or for his or her
financial benefit. The Legislature does not intend to deny or limit
the freedom of choice in the selection of an appropriate health care
provider for treatment or consultation. 
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