
Passed the Senate  September 14, 2001

Secretary of the Senate

Passed the Assembly  September 13, 2001

Chief Clerk of the Assembly

This bill was received by the Governor this  day of 

, 2001, at  o’clock M.

Private Secretary of the Governor

Senate Bill No. 293



SB 293 — 2 —

91

CHAPTER 

An act to add Article 7.5 (commencing with Section 4127) to
Chapter 9 of Division 2 of the Business and Professions Code,
relating to pharmacies, and making an appropriation therefor.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 293, Torlakson. Pharmacies: injectable sterile drug
products.

Existing law, the Pharmacy Law, provides for the licensing and
regulation of pharmacists and pharmacy corporations in this state
by the California State Board of Pharmacy. Existing law regulates
controlled substances, dangerous drugs, and dangerous devices.

This bill would authorize the California State Board of
Pharmacy, based on reasonable belief obtained during an
investigation or pharmacy inspection, to issue a cease and desist
order to a pharmacy requiring the pharmacy to refrain from
compounding injectable sterile drug products if that activity poses
an immediate threat to the public health or safety. The bill would
implement quality assurance methods regarding the compounding
of injectable sterile drug products. The bill would require the board
to adopt necessary regulations regarding injectable sterile drug
products. The bill would require specified pharmacies to obtain a
license from the board in order to prepare injectable sterile drug
products. The bill would provide that the reconstitution of a sterile
powder would not require a license if specified conditions are met.
By charging a fee for these licenses which would be deposited into
the continuously appropriated Pharmacy Board Contingent Fund,
the bill would make an appropriation.

This bill would provide that a violation of the bill or regulations
adopted pursuant to it would be subject to a fine of up to $2,500.
These fines would be deposited into the continuously appropriated
Pharmacy Board Contingent Fund and would thereby make an
appropriation. This bill would appropriate $580,000 from the
Pharmacy Board Contingent Fund for purposes of the bill.

A violation of the Pharmacy Law is a crime. By adding
additional requirements to the Pharmacy Law concerning
injectable sterile drug products, this bill would impose a
state-mandated local program by creating a new crime.
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The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the
state. Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required by
this act for a specified reason.

  Appropriation: yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. It is the intent of the Legislature in enacting this
act to increase the regulatory scrutiny of the compounding of
sterile injectable drug products in pharmacies in order to improve
public safety. The compounding of injectable sterile drug products
in pharmacies benefits patients throughout California and is an
essential health care service.

Effective July 1, 2002, the sum of five hundred eighty thousand
dollars ($580,000) is hereby appropriated from the Pharmacy
Board Contingent Fund to the California State Board of Pharmacy
for the costs associated with the implementation of this act,
including, but not limited to, the salaries and benefits of the
employees required to implement this act.

SEC. 2. Article 7.5 (commencing with Section 4127) is added
to Chapter  9 of Division 2 of the Business and Professions Code,
to read:

Article 7.5. Injectable Sterile Drug Products

4127. The board shall adopt regulations establishing
standards for compounding injectable sterile drug products in a
pharmacy.

4127.1. (a) A pharmacy shall not compound injectable sterile
drug products in this state unless the pharmacy has obtained a
license from the board pursuant to this section. The license shall
be renewed annually and is not transferable.

(b) A license to compound injectable sterile drug products may
only be issued for a location that is licensed as a pharmacy.
Furthermore, the license to compound injectable sterile drug
products may only be issued to the owner of the pharmacy license
at that location. A license to compound injectable sterile drug
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products may not be issued until the location is inspected by the
board and found in compliance with this article and regulations
adopted by the board.

(c) A license to compound injectable sterile drug products may
not be renewed until the location has been inspected by the board
and found to be in compliance with this article and regulations
adopted by the board.

(d) Pharmacies operated by entities that are licensed by either
the board or the State Department of Health Services and that have
current accreditation from the Joint Commission on Accreditation
of Healthcare Organizations, or other private accreditation
agencies approved by the board, are exempt from the requirement
to obtain a license pursuant to this section.

(e) The reconstitution of a sterile powder shall not require a
license pursuant to this section if both of the following are met:

(1) The sterile powder was obtained from a manufacturer.
(2) The drug is reconstituted for administration to patients by

a health care professional licensed to administer drugs by injection
pursuant to this division.

(f) This section shall become effective on the earlier of July
1, 2003, or the effective date of regulations adopted by the board
pursuant to Section 4127.

4127.2. (a) A nonresident pharmacy may not compound
injectable sterile drug products for shipment into the State of
California without a license issued by the board pursuant to this
section. The license shall be renewed annually and shall not be
transferable.

(b) A license to compound injectable sterile drug products may
only be issued for a location that is licensed as a nonresident
pharmacy. Furthermore, the license to compound injectable sterile
drug products may only be issued to the owner of the nonresident
pharmacy license at that location. A license to compound
injectable sterile drug products may not be issued or renewed until
the board receives the following from the nonresident pharmacy:

(1) A copy of an inspection report issued by the pharmacy’s
licensing agency, or a report from a private accrediting agency
approved by the board, in the prior 12 months documenting the
pharmacy’s compliance with board regulations regarding the
compounding of injectable sterile drug products.
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(2) A copy of the nonresident pharmacy’s proposed policies
and procedures for sterile compounding.

(c) Nonresident pharmacies operated by entities that are
licensed as a hospital, home health agency, or a skilled nursing
facility and have current accreditation from the Joint Commission
on Accreditation of Healthcare Organizations, or other private
accreditation agencies approved by the board, are exempt from the
requirement to obtain a license pursuant to this section.

(d) This section shall become effective on the earlier of July 1,
2003, or the effective date of regulations adopted by the board
pursuant to Section 4127.

4127.3. (a) Whenever the board has a reasonable belief,
based on information obtained during an inspection or
investigation by the board, that a pharmacy compounding
injectable sterile drug products poses an immediate threat to the
public health or safety, the executive officer of the board may issue
an order to the pharmacy to immediately cease and desist from
compounding injectable sterile drug products. The cease and
desist order shall remain in effect for no more than 30 days or the
date of a hearing seeking an interim suspension order, whichever
is earlier.

(b) Whenever the board issues a cease and desist order pursuant
to subdivision (a), the board shall immediately issue the owner a
notice setting forth the acts or omissions with which the owner is
charged, specifying the pertinent code section or sections.

(c) The order shall provide that the owner, within 15 days of
receipt of the notice, may request a hearing before the president of
the board to contest the cease and desist order. Consideration of the
owner’s contest of the cease and desist order shall comply with the
requirements of Section 11425.10 of the Government Code. The
hearing shall be held no later than five days from the date the
request of the owner is received by the board. The president shall
render a written decision within five days of the hearing. In the
absence of the president of the board, the vice president of the
board may conduct the hearing permitted by this subdivision.
Review of the decision of the president of the board may be sought
by the owner or person in possession or control of the pharmacy
pursuant to Section 1094.5 of the Code of Civil Procedure.

(d) Failure to comply with a cease and desist order issued
pursuant to this section shall be unprofessional conduct.
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4127.4. Notwithstanding any other provision of law, a
violation of this article, or regulations adopted pursuant thereto,
may subject the person or entity that committed the violation to a
fine of up to two thousand five hundred dollars ($2,500) per
occurrence pursuant to a citation issued by the board.

4127.5. The fee for the issuance of a license, or renewal of a
license, to compound sterile drug products shall be five hundred
dollars ($500) and may be increased to six hundred dollars ($600).

4127.6. This article shall become operative upon the
allocation of positions to the board for the implementation of the
provisions of this article in the annual Budget Act.

SEC. 3. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article XIII B of the California Constitution because
the only costs that may be incurred by a local agency or school
district will be incurred because this act creates a new crime or
infraction, eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section 17556 of
the Government Code, or changes the definition of a crime within
the meaning of Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution.
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Governor
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