SENATE BILL No. 349

Introduced by Committee on Business and Professions (Senators
Figueroa (Chair), Johannessen, Machado, Morrow, Murray,
O’Connell, and Polanco)

February 20, 2001

An act to amend Section 2471 of the Business and Professions Code,
relating to healing arts.

LEGISLATIVE COUNSELS DIGEST

SB 349, as introduced, Committee on Business and
Professions. Healing arts: podiatry.

Existing law, the Medical Practices Act, provides for the licensure
and regulation of the practice of podiatric medicine by the California
Board of Podiatric Medicine within the Medical Board of California.
Pursuant to existing law, the podiatric medicine board may contract
with consultants to assist the board in its enforcement program.

This bill would allow the board to employ all personnel necessary to
carryout its duties subject to the appointment of investigative personnel
by the Division of Investigation in the Department of Consumer
Affairs. The bill would make the aforementioned contract and
employment provisions affecting the podiatric medicine board
inoperative as of July 1, 2003.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

1 SECTION 1. Section 2471 of the Business and Professions
2 Code is amended to read:

Corrected 3-6-01—See last page. 29
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2471. (a)Except as mvided by Section 159.5, the board may
employ, within the limits of the funds received by the board, all
personnel necessary to carry out this chapter.

(b) The board may select and contract with necessary podiatric
medical consultants who are licensed doctors of podiatric
medicine to assist it in its enforcement program on an intermittent
basis. No person may serve as a consultant for more than a total of
48 months unless there has been a break following his or her
achievement of that period of service of at least 36 months.
Notwithstanding any other provision of law, the board may
contract with these consultants on a sole source basis.

)

(c) Notwithstanding the limitation on service under
subdivision (a), the board may continue to contract with the
consultant who was responsible for investigating or prosecuting a
specific case if the case is continued past the term of the
consultant’s contract.

)

(d) For the purposes of Division 3.6 (commencing with Section
810) of Title 1 of the Government Code, any consultant under
contract with the board shall be considered a public employee.

(e) This section shall become inoperative on July 1, 2003, and,
as of January 1, 2004, is repealed, unless a later enacted statute,
which becomes effective on or before January 1, 2004, deletes or
extendghe dates on which it becomes inoperative anepsaled.

CORRECTIONS
Heading — Line 3.
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