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AMENDED IN SENATE MAY 17, 2001

AMENDED IN SENATE APRIL 18, 2001

SENATE BILL No. 1122

Introduced by Senator Poochigian

February 23, 2001

An act to amend Section 1102.6b of the Civil Code, and to add
Section 53754 to the Government Code, relating to real estate
disclosure.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1122, as amended, Poochigian. Real estate: disclosures of
transfer.

Existing law requires certain disclosures to be made upon the transfer
of real estate and prescribes the manner and form of the disclosures. In
the case of the transfer of real property subject to a continuing lien
securing the levy of special taxes pursuant to the Mello-Roos
Community Facilities Act, the seller is required to make a good faith
effort to notify the prospective purchaser of the lien in the manner and
time provided in a prescribed disclosure form. Existing law, the
Proposition 218 Omnibus Implementation Act, imposes prior notice,
protest, and hearing requirements when a local government levies a new
or increased assessment upon real property.

This bill would require the legislative body of a local government
levying an assessment to designate an office to perform certain duties
relating to the assessment including furnishing to any requester or the
owner of any property subject to the assessment a notice of assessment
containing specified information in a prescribed form. The bill would
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require the seller to make a good faith effort to obtain and deliver to the
prospective purchaser the notice of the assessment.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1102.6b of the Civil Code is amended
to read:

1102.6b. (a) This section applies to all transfers of real
property for which all of the following apply:

(1) The transfer is subject to this article.
(2) The property being transferred is subject to a continuing

lien securing the levy of special taxes pursuant to the Mello-Roos
Community Facilities Act (Chapter 2.5 (commencing with
Section 53311) of Part 1 of Division 2 of Title 5 of the Government
Code) or securing the levy of any assessment as defined in
subdivision (b) of Section 53750 of the Government Code
pursuant to any state law or local charter provision.

(3) A notice is not required pursuant to Section 53341.5 of the
Government Code.

(b) In addition to any other disclosure required pursuant to this
article, the seller of any real property subject to this section shall
make a good faith effort to obtain a disclosure notice concerning
the special tax as provided for in Section 53340.2 of the
Government Code, or an assessment as provided in Section 53754
of the Government Code, from each local agency that levies a
special tax pursuant to the Mello-Roos Community Facilities Act,
or that levies an assessment, on the property being transferred, and
shall deliver that notice or those notices to the prospective
purchaser, as long as the notices are made available by the local
agency.

(c) If a disclosure received pursuant to subdivision (b) has been
delivered to the transferee, a seller or his or her agent is not
required to provide additional information concerning, and
information in the disclosure shall be deemed to satisfy the
responsibility of the seller or his or her agent to inform the
transferee regarding the special tax or assessment and the district.
Notwithstanding subdivision (b), nothing in this section imposes
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a duty to discover a special tax or assessment or the existence of
any levying district not actually known to the agents.

SEC. 2. Section 53754 is added to the Government Code, to
read:

53754. (a) The legislative body levying the assessment shall
designate an office, department, or bureau of the local agency that
shall be responsible for annually preparing the current roll of
assessment levy obligations by assessor’s parcel number on
nonexempt property within the district and that will be responsible
for estimating future assessment levies. The designated office,
department, or bureau shall establish procedures to promptly
respond to inquiries concerning current and future estimated
assessment liability. Neither the designated office, department, or
bureau, nor the legislative body, shall be liable if any estimate of
future tax liability is inaccurate, nor for any failure of any seller to
request a Notice of Assessment or to provide the notice to a buyer.

(b) For purposes of enabling sellers of real property subject to
the levy of assessments to satisfy the notice requirements of
subdivision (b) of Section 1102.6 of the Civil Code, the designated
office, department, or bureau shall furnish a Notice of Assessment
to any individual requesting the notice or any owner of property
subject to an assessment levied by the local agency within five
working days of receiving a request for such notice. The local
agency may charge a reasonable fee for this service not to exceed
ten dollars ($10).

(c) The notice shall contain the heading ‘‘NOTICE OF
ASSESSMENT’’ in type no smaller than 8-point type, and shall
be in substantially the following form. The form may be modified
as needed to clearly and accurately describe the assessment
structure and other characteristics of districts created before
January 1, 2002, or to clearly and accurately consolidate
information about the structure and other characteristics of two or
more districts that levy or are authorized to levy assessments with
respect to the lot, parcel, or unit. The notice shall be completed by
the designated office, department, or bureau except for the
signatures and date of signing:

NOTICE OF ASSESSMENT

BENEFIT ASSESSMENT NO. 
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(CITY) (COUNTY) (SPECIAL DISTRICT), CALIFORNIA

TO: THE PROSPECTIVE PURCHASER OF THE REAL
PROPERTY KNOWN AS:

THIS IS A NOTIFICATION TO YOU PRIOR TO YOUR
PURCHASING THIS PROPERTY.

This property is subject to an assessment (or ‘‘benefit
assessment’’), which is in addition to the regular property taxes
and any other charges and levies on the parcel. This assessment
may not be imposed on all parcels within the city or county where
the property is located. If you fail to pay this assessment when due
each year, the property may be foreclosed upon and sold. The
assessment is used to provide public facilities or services that may
particularly benefit the property. YOU SHOULD TAKE THIS
ASSESSMENT AND THE BENEFITS FROM THE PUBLIC
FACILITIES AND SERVICES FOR WHICH IT PAYS INTO
ACCOUNT IN DECIDING WHETHER TO BUY THIS
PROPERTY.

(1) The maximum assessment that may be levied against this
parcel to pay for public facilities is $  during the –
tax year. This amount will increase by  percent per year after
that (if applicable). The assessment will be levied each year until
all of the authorized facilities are built and all assessment bonds are
repaid, but in any case not after the –  tax year.

An additional assessment will be used to pay for ongoing
services, if applicable. The maximum amount of this assessment
is  dollars ($ ) during the –  tax year. This
amount may increase by , if applicable, and may be levied
until the –  tax year (or forever, as applicable).

(1) The assessment against this property to pay for public
facilities is  dollars ($ ) during the -  tax year.
The assessment will be levied each year until all of the authorized
facilities are built and all the assessment bonds are repaid, but in
any case not after the -  tax year.

(2) The authorized facilities that are being paid for by the
assessments, and by the money received from the sale of bonds that
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are being repaid by the assessments, are:

(LIST)

These facilities may not yet have all been constructed or
acquired and it is possible that some may never be constructed or
acquired.

In addition, the assessments may be used to pay for costs of the
following services:

(LIST)

YOU MAY OBTAIN A COPY OF THE RESOLUTION OF
FORMATION THAT AUTHORIZED CREATION OF THE
ASSESSMENT DISTRICT AND THAT SPECIFIES MORE
PRECISELY HOW THE ASSESSMENT IS APPORTIONED
AND HOW THE PROCEEDS OF THE LEVY WILL BE USED,
FROM THE  (name of jurisdiction) BY CALLING 
(telephone number). THERE MAY BE A CHARGE FOR THIS
DOCUMENT NOT TO EXCEED THE ESTIMATED
REASONABLE COST OF PROVIDING THE DOCUMENT.

I (WE) ACKNOWLEDGE THAT I (WE) HAVE RECEIVED
A COPY OF THIS NOTICE. I (WE) UNDERSTAND THAT I
(WE) MAY TERMINATE THE CONTRACT TO PURCHASE
OR DEPOSIT RECEIPT AFTER RECEIVING THIS NOTICE
FROM THE OWNER OR AGENT SELLING THE PROPERTY.
THE CONTRACT MAY BE TERMINATED WITHIN THREE
DAYS IF THE NOTICE WAS RECEIVED IN PERSON OR
WITHIN FIVE DAYS AFTER IT WAS DEPOSITED IN THE
MAIL BY GIVING WRITTEN NOTICE OF THAT
TERMINATION TO THE OWNER OR AGENT SELLING THE
PROPERTY.
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