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AMENDED IN SENATE APRIL 11, 2002

SENATE BILL No. 1405

Introduced by Senator O’Connell

February 13, 2002

An act to add Section 44227.8 to amend Sections 45344.5 and
45361.5 of, and to add Section 45273.1 to, the Education Code, relating
to teacher training. instructional aides.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1405, as amended, O’Connell. Teacher training: use of
paraprofessionals Paraprofessionals: instructional aides.

Existing law provides that no person shall be initially assigned to
assist in instruction as an instructional aide, as defined, or to assist in
instruction as a teacher aide for kindergarten and grades 1 to 12,
inclusive, unless the person has demonstrated proficiency in basic
reading, writing, and mathematics skills up to or exceeding that
required for high school seniors, as provided.

This bill, instead, would require a school district that employs a
paraprofessional to ensure that the paraprofessional has demonstrated,
through a local assessment, knowledge of, and ability to assist in
instructing reading, writing, and mathematics. The bill would define
paraprofessional for these purposes to include an instructional aide or
a teacher aide. The bill would require a paraprofessional that is
supported by specified federal funds to have passed a proficiency exam,
as specified. The bill would exempt a paraprofessional who was hired
on or before January 1, 2003, from the exam requirement.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
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Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required by this act
for a specified reason.

Existing law encourages institutions of higher education to provide,
in teacher training programs, increased emphasis on the recognition of,
and teaching strategies for, specific learning disabilities, including
dyslexia and related disorders.

This bill would additionally encourage institutions of higher
education to provide, in those programs, increased emphasis on
teaching strategies for the effective utilization of paraprofessionals in
the classroom.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no yes.
State-mandated local program: no yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 44227.8 is added to the Education Code,
SECTION 1. The Legislature finds and declares all of the

following:
(1) Paraprofessionals are instructional aides, teacher aides,

library aides, special education aides, speech language aides, and
other classified school employees who assist a classroom teacher
or a certificated employee. Paraprofessionals provide extra
support to students, freeing teachers to focus intensively on
instruction. Not only do well-trained paraprofessionals play a
positive role in student achievement, veteran paraprofessionals
play an even more important role in classrooms taught by
inexperienced, emergency credentialed teachers.

(2) Paraprofessionals are dedicated, committed, and reflective
of the community in which they work, and know the students’
languages and cultures. They also provide an excellent pool from
which to draw experienced minority paraprofessionals into the
teaching profession.

(3) The duties of a paraprofessional include assisting teachers
in various tasks, reinforcing lesson plans, helping organize
classrooms and equipment, and helping with paperwork and other
administrative duties so that teachers have more time to focus on
instructing students.
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(4) California is a major participant in the Title 1 program
under the recently enacted federal legislation, No Child Left
Behind Act of 2001 (P.L. 107-110). Since 1982, paraprofessionals
in California public schools have been assessed for their
proficiency and ability to assist teachers and certificated
personnel in teaching reading, writing, and math. This legislation
is intended to ensure that state law conforms with federal law
regarding the testing requirements for paraprofessionals
supported by federal Title 1 funds.

SEC. 2. Section 45273.1 is added to the Education Code, to
read:

45273.1. (a) As used in this section, a paraprofessional
means a person who assists classroom teachers and other
certificated personnel in instructing reading, writing, and
mathematics. A paraprofessional includes an instructional aide as
defined in subdivision (a) of Section 45343 and a teacher aide as
described in Section 45360.

(b) A paraprofessional shall perform only duties that, in the
judgement of the certificated personnel to whom the instructional
aide is assigned, may be performed by a person not licensed as a
classroom teacher. These duties shall not include assignment of
grades to pupils.

(c) A school district shall ensure that a paraprofessional who
assists in instruction has demonstrated, through a local
assessment, knowledge of, and ability to assist in instructing
reading, writing, and mathematics. Educational qualifications
and proficiency exams developed by a school district shall be
appropriate to the responsibilities to be assigned to the
paraprofessional.

(d) Pursuant to Title I of the federal No Child Left Behind Act
of 2001 (P.L. 107-110), a paraprofessional that is supported by
Title I funds shall have passed a proficiency exam pursuant to
subdivision (c). A paraprofessional who provides services related
to language translation or parental involvement activities is
exempt from the exam requirements of this subdivision and
subdivision (c).

(e) A paraprofessional who was hired on or before January 1,
2003, is deemed to have met the proficiency exam requirements of
subdivisions (c) and (d).
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(f) A school district may use an existing proficiency exam to test
a paraprofessional, or may develop a new proficiency exam to
meet the exam requirements of subdivisions (c) and (d).

SEC. 3. Section 45344.5 of the Education Code is amended to
read:

45344.5. (a) Commencing on March 1, 1982, no No person
shall be initially assigned to assist in instruction as an instructional
aide unless the person has demonstrated proficiency in basic
reading, writing, and mathematics skills up to or exceeding that
required by the employing district for high school seniors under
Section 51216 if the employing district educates high school
students. If the employing district is an elementary school district,
the aide shall demonstrate proficiency in basic reading, writing,
and mathematics skills up to or exceeding that required for high
school seniors under Section 51216 in the high school district that
includes all or the largest portion of the elementary district
pursuant to Section 45273.1.

(b) A school district may charge aides, including prospective
aides, taking the district’s proficiency test, a fee to fund the costs
incurred by the district in giving the test. This fee may be subject
to negotiation between the district and the exclusive representative
of instructional aides, but in no event shall the fee exceed seven
dollars ($7).

(c) An instructional aide who passes a district proficiency test
as required by this section, transfers to another district, and is
employed in the same capacity shall be considered to have met the
proficiency standards for purposes of this section unless the
district to which he or she has transferred determines that the test
taken by the aide is not comparable to the standards required by the
employing district.

SEC. 4. Section 45361.5 of the Education Code is amended to
read:

45361.5. Commencing on March 1, 1982, no (a) No person
shall be initially assigned to assist in instruction for work as an aide
for instructional purposes in kindergarten and grades 1 through to
12, inclusive, unless the person has demonstrated proficiency in
basic reading, writing, and mathematics skills up to or exceeding
that required by the employing district for high school seniors
under Section 51216 if the employing district educates high school
students. If the employing district is an elementary school district,
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the aide shall demonstrate proficiency in basic reading, writing,
and mathematics skills up to or exceeding that required of high
school seniors under Section 51216 in the high school district
which includes all or the largest portion of the elementary school
district pursuant to Section 45273.1.

As
(b) As used in this section, ‘‘initially assigned’’ means any

assignment, including substitute, temporary, probationary, or
permanent employment, to assist in instruction as an aide for
instructional purposes.

A
(c) A school district may charge a fee to aides, including

prospective aides, taking the district proficiency test pursuant to
the requirements of this section to fund the costs incurred by the
district in giving the test. This fee may be subject to negotiation
between the district and the exclusive representative of
instructional aides, but in no event shall the fee exceed seven
dollars ($7).

The
(d) The school district governing board, at a public meeting,

may grant an exemption from this requirement to any person, for
a period of one year, if the person is to be assigned as a
bilingual-crosscultural aide and the governing board determines
that there is no other person available to serve in the same capacity.
Upon or prior to the expiration of the one-year period, the
bilingual-crosscultural aide shall be required to take and pass the
basic skills test required by this section. A bilingual-crosscultural
aide who has not demonstrated his or her basic skills proficiency
through these means may not be compensated for work as a
bilingual-crosscultural aide. A bilingual-crosscultural aide may
only be granted one exemption from this requirement. The
authority of district governing boards to grant these exemptions
shall cease on June 30, 1985.

An
(e) An aide who passes a district proficiency test as required by

this section who transfers to another district and is employed in the
same capacity, shall be considered to have met the proficiency
standards for purposes of this section unless the district to which
he or she has transferred determines that the test taken by the aide
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is not comparable to the standards required by the employing
district.

An
(f) An aide who passes a district proficiency test, as required by

this section, and who is reassigned to another school or program
in the district and is employed in the same capacity, shall be
considered to have met the state basic skills proficiency test
requirement.

SEC. 5. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article XIII B of the California Constitution because
a local agency or school district has the authority to levy service
charges, fees, or assessments sufficient to pay for the program or
level of service mandated by this act, within the meaning of Section
17556 of the Government Code.
to read:

44227.8. The Legislature encourages institutions of higher
education to provide, in teacher training programs, increased
emphasis on teaching strategies for the effective utilization of
paraprofessionals in the classroom. 
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