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CHAPTER 

An act to amend Sections 45344.5 and 45361.5 of, and to add
Article 6.5 (commencing with Section 45330) to Chapter 5 of Part
25 of, the Education Code, relating to paraprofessionals.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1405, O’Connell. Paraprofessionals: instructional aides.
Existing law provides that no person shall be initially assigned

to assist in instruction as an instructional aide, as defined, or to
assist in instruction as a teacher aide for kindergarten and grades
1 to 12, inclusive, unless the person has demonstrated proficiency
in basic reading, writing, and mathematics skills up to or
exceeding that required for high school seniors, as provided.

This bill would apply those requirements to paraprofessionals
and would define paraprofessional to include an instructional aide
or a teacher aide. The bill would set forth qualifications for
paraprofessionals consistent with the federal No Child Left
Behind Act of 2001. The bill would impose a state-mandated local
program by imposing new duties on school districts to comply
with the requirements of the bill.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the
state. Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required by
this act for a specified reason.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. The Legislature finds and declares that
California is a major participant in the Title I program under the
recently enacted federal legislation, No Child Left Behind Act of
2001 (P.L. 107-110). Since 1982, paraprofessionals in California
public schools have been assessed for their proficiency and ability
to assist teachers and certificated personnel in teaching reading,
writing, and mathematics. This legislation is intended to ensure
that state law conforms with federal law regarding the testing
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requirements for paraprofessionals supported by federal Title I
funds.

SEC. 2. Article 6.5 (commencing with Section 45330) is
added to Chapter 5 of Part 25 of the Education Code, to read:

Article 6.5. Paraprofessionals

45330. (a) As used in this section, a paraprofessional means
a person who assists classroom teachers and other certificated
personnel in instructing reading, writing, and mathematics. A
paraprofessional includes an instructional aide as defined in
subdivision (a) of Section 45343 and a teacher aide as described
in Section 45360.

(b) A paraprofessional shall perform only duties that, in the
judgement of the certificated personnel to whom the instructional
aide is assigned, may be performed by a person not licensed as a
classroom teacher. These duties shall not include assignment of
grades to pupils.

(c) Pursuant to the federal No Child Left Behind Act of 2001
(P.L. 107-110), a local education agency that receives funding
from Title 1 of that act shall ensure that every paraprofessional
hired on or after January 8, 2002, who is supported by those Title
1 funds and who assists in instruction has demonstrated at least one
of the following in addition to any other requirements under that
act:

(1) Completion of at least two years of study at an institution
of higher education.

(2) Possession of an associate’s degree or higher.
(3) Through a local or state assessment, that is appropriate to

the responsibilities to be assigned to the paraprofessional,
knowledge of, and ability to assist in, instructing reading, writing,
and mathematics.

(d) Except as provided in subdivision (h), a paraprofessional
hired prior to January 8, 2002, who is supported by federal funds
from Title I of the federal No Child Left Behind Act of 2001 (P.L.
107-110) shall meet the requirements of subdivision (c) no later
than January 8, 2006.

(e) No person shall be initially assigned to assist in instruction
as a paraprofessional in kindergarten and grades 1 to 12, inclusive,
unless the person has demonstrated proficiency in reading,
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writing, and mathematics skills up to or exceeding that required by
the employing district for high school seniors pursuant to
subdivisions (a) and (f) of Section 51220 if the employing district
educates high school students.

(f) If the employing district is an elementary school district, the
paraprofessional shall demonstrate proficiency in reading,
writing, and mathematics skills up to or exceeding that required for
high school seniors pursuant to subdivisions (a) and (f) of Section
51220 in the high school district that includes all or the largest
portion of the elementary district.

(g) In establishing the educational qualifications or in
developing a proficiency exam, a school district shall align the
qualifications and proficiency exams pursuant to paragraph (3) of
subdivision (c).

(h) A paraprofessional who is supported by federal funds from
Title I of the federal No Child Left Behind Act of 2001 (P.L.
107-110) and who meets either of the following conditions is
exempt from the requirements described in paragraphs (1) to (3),
inclusive, of subdivision (c):

(1) The paraprofessional is proficient in English and a language
other than English and provides services primarily to enhance
participation of pupils by acting as a translator.

(2) The paraprofessional’s duties consist solely of conducting
parental involvement activities.

(i) A paraprofessional who was hired on or before January 1,
2003, and who has previously demonstrated, through a local
assessment, knowledge of, and an ability to assist in, instructing
reading, writing, and mathematics, is deemed to have met the
proficiency exam requirements of paragraph (3) of subdivision
(c).

(j) A school district may use an existing proficiency assessment
or may develop a new proficiency assessment to meet the
requirements of paragraph (3) of subdivision (c).

(k) Pursuant to the federal No Child Left Behind Act of 2001,
a local education agency may use a portion of the funds from that
act for staff development for paraprofessionals, to the extent that
those funds are appropriated in the annual Budget Act for this
purpose.

SEC. 3. Section 45344.5 of the Education Code is amended
to read:
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45344.5. (a) No person shall be initially assigned to assist in
instruction as an instructional aide unless the person has
demonstrated proficiency in basic reading, writing, and
mathematics skills pursuant to Section 45330.

(b) A school district may charge prospective aides taking the
district’s proficiency test a fee to fund the costs incurred by the
district in giving the test. This fee may be subject to negotiation
between the district and the exclusive representative of
instructional aides, but in no event shall the fee exceed seven
dollars ($7).

(c) An instructional aide who passes a district proficiency test
as required by this section, transfers to another district, and is
employed in the same capacity shall be considered to have met the
proficiency standards for purposes of this section unless the
district to which he or she has transferred determines that the test
taken by the aide is not comparable to the standards required by the
employing district.

SEC. 4. Section 45361.5 of the Education Code is amended
to read:

45361.5. (a) No person shall be initially assigned to assist in
instruction for work as an aide for instructional purposes in
kindergarten and grades 1 to 12, inclusive, unless the person has
demonstrated proficiency in basic reading, writing, and
mathematics skills pursuant to Section 45330.

(b) As used in this section, ‘‘initially assigned’’ means any
assignment, including substitute, temporary, probationary, or
permanent employment, to assist in instruction as an aide for
instructional purposes.

(c) A school district may charge a fee to prospective aides
taking the district proficiency test pursuant to the requirements of
this section to fund the costs incurred by the district in giving the
test. This fee may be subject to negotiation between the district and
the exclusive representative of instructional aides, but in no event
shall the fee exceed seven dollars ($7).

(d) The school district governing board, at a public meeting,
may grant an exemption from this requirement to any person, for
a period of one year, if the person is to be assigned as a
bilingual-crosscultural aide and the governing board determines
that there is no other person available to serve in the same capacity.
Upon or prior to the expiration of the one-year period, the
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bilingual-crosscultural aide shall be required to take and pass the
basic skills test required by this section. A bilingual-crosscultural
aide who has not demonstrated his or her basic skills proficiency
through these means may not be compensated for work as a
bilingual-crosscultural aide. A bilingual-crosscultural aide may
only be granted one exemption from this requirement. The
authority of district governing boards to grant these exemptions
shall cease on June 30, 1985.

(e) An aide who passes a district proficiency test as required by
this section who transfers to another district and is employed in the
same capacity, shall be considered to have met the proficiency
standards for purposes of this section unless the district to which
he or she has transferred determines that the test taken by the aide
is not comparable to the standards required by the employing
district.

(f) An aide who passes a district proficiency test, as required by
this section, and who is reassigned to another school or program
in the district and is employed in the same capacity, shall be
considered to have met the state basic skills proficiency test
requirement.

SEC. 5. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article XIII B of the California Constitution because
a local agency or school district has the authority to levy service
charges, fees, or assessments sufficient to pay for the program or
level of service mandated by this act, within the meaning of
Section 17556 of the Government Code.
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