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AMENDED IN SENATE MAY 1, 2002

AMENDED IN SENATE APRIL 1, 2002

SENATE BILL No. 1898

Introduced by Senator Soto

February 22, 2002

An act to add Sections 1569.651 and 1569.655 to the Health and
Safety Code, relating to residential care facilities for the elderly.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1898, as amended, Soto. Residential care facilities for the
elderly: fees and charges.

Existing law provides for the regulation and licensure of residential
care facilities for the elderly by the State Department of Social Services.
A violation of these provisions is a misdemeanor.

This bill would provide that permit a licensee of a residential care
facility for the elderly may to charge a nonrefundable application
preadmission fee to private paying residents that is not greater than the
actual cost of processing or $150, whichever is less. The bill would also
provide that the fee is collectible by the facility only after the applicant
enters the facility as a resident. If a licensee charges a preadmission fee,
this bill would require the licensee to provide the applicant with a
written statement of specified expenses relating to the preadmission fee.

The bill would also require the licensee to present the applicant or his
or her representative with a history of specified rate information prior
to the signing of the application agreement.

This bill would prohibit the collection of any application
preadmission fee from a recipient of benefits under the State
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Supplementary Program for the Aged, Blind and Disabled who applies
for admission to the facility.

The bill would also limit a licensee of a residential care facility for
the elderly to the assessment of rate increases once every 12 months, and
would additionally prohibit any rate increase from being assessed
against a resident after his or her admittance until he or she has resided
in the facility for 12 consecutive months. facility. The bill would only
authorize the collection of a rate increase from a recipient under this
program under specified circumstances.

The bill would require a licensee to provide residents advance notice
of rate increases, as specified, and would prohibit the collection of a
lump-sum rate increase by a licensee.

By creating new crimes, this bill would impose a state-mandated
local program.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required by this act
for a specified reason.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1569.651 is added to the Health and
Safety Code, to read:

1569.651. (a) A licensee of a residential care facility for the
elderly may not require any form of application preadmission fee
or deposit from a recipient under the State Supplementary
Program for the Aged, Blind and Disabled (Article 5
(commencing with Section 12200) of Chapter 3 of Part 3 of
Division 9 of the Welfare and Institutions Code) who applies for
admission to the facility.

(b) A licensee of a residential care facility for the elderly may
charge a nonrefundable application fee to a private paying
resident. The amount of the application fee may not exceed the
actual cost of processing the application fee or one hundred fifty
dollars ($150), whichever is less. The application fee may only be
collected if the individual enters the facility as a resident. A
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(b) If a licensee charges a preadmission fee, the licensee shall
provide the applicant or his or her representative with a written
statement describing costs associated with the preadmission fee
charges and stating whether or not the preadmission fee is
refundable. If the preadmission fee or some portion thereof is
refundable, the statement shall describe the conditions for the
refund. A licensee of a residential care facility for the elderly shall
not assess or collect any other type of preadmission fee, including
an application, admission, entrance, processing, or community
fee, however designated, prior to or after admission, whether
refundable or not, of a resident.

(c) A licensee of a residential care facility for the elderly may
not require, request, or accept any funds from a resident or a
resident’s representative that constitutes a deposit against any
possible damages by the resident.

(d) Any fee charged by a licensee of a residential care facility
for the elderly, whether prior to or after admission, shall be clearly
outlined specified in the admission agreement.

(e) Prior to signing the admission agreement, the licensee shall
present the applicant or his or her representative with a summary
history of average increases to the rates for basic services,
aggregate levels of care, and aggregate optional services covering
the past three calendar years, which shall include a statement
indicating that prior experience is not a predictor of future
performance.

(f) For the purposes of this section, an application a
preadmission fee is defined as a nonrefundable, preadmission or
an application fee, processing fee, or other fee, however
designated, that is requested or accepted by a licensee of a
residential care facility for the elderly prior to admission.

(f)
(g) This section applies only to licensees of residential care

facilities for the elderly that have obtained a certificate of
authority to offer continuing care contracts, as defined in
subdivision (k) of Section 1569.2, and not to licensees of
continuing care retirement communities, as defined in paragraph
(11) of subdivision (c) of Section 1771.

SEC. 2. Section 1569.655 is added to the Health and Safety
Code, to read:
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1569.655. (a) A If a licensee of a residential care facility for
the elderly may impose rate increases, whether assessed to the
basic rate or the rate for particular items or services, only once
every 12 months.

(b) In addition to the limitations provided for in subdivision (a),
when a resident is admitted to a residential care facility for the
elderly, a rate increase may not be imposed on that resident until
he or she has resided in the residential care facility for the elderly
for a period of 12 consecutive months. elderly increases the rates
of fees for residents, whether assessed to the basic rate, optional
service costs, or the rate for particular items or services, the
licensee shall provide no less than 60 days’ prior written notice to
the residents or the residents’ representatives setting forth the
amount of the increase, the reason for the increase, and an
itemization of the additional costs, except as provided in
subdivisions (b) and (d).

(b) The licensee shall provide no less than 30 days’ written
notice to the resident or the resident’s representative prior to any
increase in the rate due to a change in the level of care of the
resident. The notice shall set forth the amount of the increase, the
reason for the increase, and an itemization of the additional costs.

(c) No licensee shall assess a lump-sum increase. All increases
in rates shall be to the monthly rate amortized over the calendar
year.

(d) If a licensee increases rates for a recipient under the State
Supplementary Program for the Aged, Blind, and Disabled,
described in Article 5 (Commencing with Section 12200) of
Chapter 3 of Part 3 of Division 9 of the Welfare and Institutions
Code, the licensee shall meet the requirements for SSI/SSP rate
increases, as prescribed by law.

(c)
(e) This section applies only to licensees of residential care

facilities for the elderly that have obtained a certificate of
authority to offer continuing care contracts, as defined in
subdivision (k) of Section 1569.2, and not to licensees of
continuing care retirement communities, as defined in paragraph
(11) of subdivision (c) of Section 1771.

SEC. 3. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article XIII B of the California Constitution because
the only costs that may be incurred by a local agency or school
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district will be incurred because this act creates a new crime or
infraction, eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section 17556 of
the Government Code, or changes the definition of a crime within
the meaning of Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution.
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