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AMENDED IN ASSEMBLY MAY 8, 2003

CALIFORNIA LEGISLATURE—2003–04 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 266

Introduced by Assembly Member Mullin

February 4, 2003

An act to amend Section 31780.2 of the Government Code, relating
to county employees’ retirement.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 266, as amended, Mullin. County employees’ retirement: San
Mateo County.

Existing law authorizes the San Mateo County Board of Supervisors,
among others, to provide specified benefits to the surviving domestic
partner of a member of the county’s retirement system.

This bill would authorize that board of supervisors to elect to
phase-in implement those benefits through collective bargaining and
based on actuarial cost estimates.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 31780.2 of the Government Code is
amended to read:

31780.2. (a) In a county of the 1st class, the 10th class, the
16th class, or the 18th class, as defined in Sections 28020, 28022,
28031, 28037, and 28039, any benefits accorded to a spouse
pursuant to this article and Article 11 (commencing with Section
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31760), Article 15.5 (commencing with Section 31841), Article
15.6 (commencing with Section 31855), and Article 16
(commencing with Section 31861), or any of them, may be
accorded to a domestic partner, as defined in Section 297 of the
Family Code, who is registered with the Secretary of State
pursuant to Division 2.5 (commencing with Section 297) of the
Family Code. The county may also require the member and the
member’s domestic partner to have a current Affidavit of
Domestic Partnership, in the form adopted by the county board of
supervisors, on file with the county for at least one year prior to the
member’s retirement or death prior to retirement.

(b)  If a member has a domestic partner described in
subdivision (a) and has a surviving dependent child, the surviving
dependent child shall receive the death and survivor’s allowance
until the age of 19 years or until married, whichever occurs earlier,
or until the age of 22 years if attending an educational institution.
When the member’s surviving dependent child reaches the age of
19 years or is no longer a dependent, whichever occurs earlier, or
reaches the age of 22 years if attending an educational institution,
then the benefits accorded to a spouse, as specified in subdivision
(a), may be accorded to the member’s domestic partner pursuant
to this section. However, if a surviving dependent child elects to
receive a lump-sum payment, the lump-sum payment shall be
shared among any surviving dependent children and the domestic
partner, pursuant to this section, in a proportional manner.

(c) This section is not operative unless and until the county
board of supervisors, by resolution adopted by a majority vote,
makes this section operative in the county. In a county of the 10th
class, as defined in Sections 28020 and 28031, the county board
of supervisors may also elect to phase-in implement the benefits
described in this section over a reasonable period of time, as
determined through the collective bargaining process and based on
actuarial cost estimates.
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