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AMENDED IN ASSEMBLY JUNE 3, 2003

AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 22, 2003

CALIFORNIA LEGISLATURE—2003–04 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 521

Introduced by Assembly Member Diaz

February 18, 2003

An act to amend, add, and repeal repeal, and add Section 4074 of the
Business and Professions Code, relating to pharmacies.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 521, as amended, Diaz. Prescription drug warnings.
Existing law, the Pharmacy Law, requires a pharmacist dispensing

certain prescription drugs to inform a patient, orally or in writing, of
information about their harmful effects when taken in combination with
alcohol. Existing law makes the violation of the Pharmacy Law a crime.

This bill, commencing on January 1, 2005 2006, would also require
a pharmacist to inform the patient if the drug poses a substantial risk of
harm when taken in combination with other prescription or
nonprescription medication and would require that, if the information
given is provided in writing upon the request of the patient, it be in at
least 12-point type if the drug poses a substantial risk of harm when
taken in combination with alcohol or other medications.

Because a violation of this requirement would be punishable as a
crime, the bill would impose a state-mandated local program.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
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Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required by this act
for a specified reason.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 4074 of the Business and Professions
Code is amended to read:

4074. (a) A pharmacist shall inform a patient orally or in
writing of the harmful effects of a drug dispensed by prescription
if the drug poses substantial risk to the person consuming the drug
when taken in combination with alcohol or if the drug may impair
a person’s ability to drive a motor vehicle, whichever is applicable,
and provided the drug is determined by the board pursuant to
subdivision (b) to be a drug or drug type for which this warning
shall be given.

(b) The board may by regulation require additional information
or labeling.

(c) This section shall not apply to drugs furnished to patients in
conjunction with treatment or emergency services provided in
health facilities or, except as provided in subdivision (d), to drugs
furnished to patients pursuant to subdivision (a) of Section 4056.

(d) A health facility shall establish and implement a written
policy to ensure that each patient shall receive information
regarding each medication given at the time of discharge and each
medication given pursuant to subdivision (a) of Section 4056. This
information shall include the use and storage of each medication,
the precautions and relevant warnings, and the importance of
compliance with directions. This information shall be given by a
pharmacist or registered nurse, unless already provided by a
patient’s prescriber, and the written policy shall be developed in
collaboration with a physician, a pharmacist, and a registered
nurse. The written policy shall be approved by the medical staff.
Nothing in this subdivision or any other provision of law shall be
construed to require that only a pharmacist provide this
consultation.
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(e) This section shall be repealed on January 1, 2005 remain in
effect only until January 1, 2006, and as of that date is repealed
unless a later enacted statute that is enacted before January 1,
2006, deletes or extends that date.

SEC. 2. Section 4074 is added to the Business and Professions
Code, to read:

4074. (a) A pharmacist shall inform a patient orally or in
writing of the harmful effects of a drug dispensed by prescription
if the drug poses substantial risk to the person consuming the drug
when taken in combination with alcohol or other medications,
including both prescription and nonprescription drugs, or if the,
or if the drug may impair a person’s ability to drive a motor vehicle,
whichever is applicable, and provided the drug is determined by
the board pursuant to subdivision (b) to be a drug or drug type for
which this warning shall be given.

(b) The board may by regulation require additional information
or labeling.

(c) This section shall not apply to drugs furnished to patients in
conjunction with treatment or emergency services provided in
health facilities, or, except as provided in subdivision (d), to drugs
furnished to patients pursuant to subdivision (a) of Section 4056.

(d) A health facility shall establish and implement a written
policy to ensure that each patient receives information regarding
each medication given at the time of discharge and each
medication given pursuant to subdivision (a) of Section 4056. This
information shall include the use and storage of each medication,
the precautions and relevant warnings, and the importance of
compliance with directions. This information shall be given by a
pharmacist or registered nurse, unless already provided by a
patient’s prescriber, and the written policy shall be developed in
collaboration with a physician, a pharmacist, and a registered
nurse. The written policy shall be approved by the medical staff.
Nothing in this subdivision or any other provision of law shall be
construed to require that only a pharmacist provide this
consultation.

(e) The information required by subdivision (a), if provided in
writing  and upon patient request, shall be printed in at least
12-point type whenever the drug poses a substantial risk of harm
to the person consuming the drug if taken in combination with
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alcohol or other medications, including both prescription and
nonprescription drugs..

(f) This section shall become operative on January 1, 2005
2006.

SEC. 3. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article XIII B of the California Constitution because
the only costs that may be incurred by a local agency or school
district will be incurred because this act creates a new crime or
infraction, eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section 17556 of
the Government Code, or changes the definition of a crime within
the meaning of Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution.
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