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AMENDED IN ASSEMBLY MAY 8, 2003

CALIFORNIA LEGISLATURE—2003–04 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1676

Introduced by Assembly Member Dutra

February 21, 2003

An act to amend Section 121015 of the Health and Safety Code, An
act to amend Sections 125085, 125090, and 125107 of, and to add
Section 125092 to, the Health and Safety Code, relating to AIDS.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1676, as amended, Dutra. AIDS: disclosure Human
immunodeficiency virus: maternal and newborn health.

Existing law requires a physician and surgeon to obtain a blood
specimen from a pregnant woman before or at the time of delivery.
Existing law requires the blood specimen to be tested for rhesus (Rh)
blood type and the presence of the hepatitis B surface antigen.

This bill would require that the blood specimen also be tested for the
presence of the human immunodeficiency virus (HIV). Under the bill,
HIV testing would not be required if the pregnant woman has been
previously determined to be chronically infected with HIV, as specified.
The bill would require certain medical care providers to ensure that the
woman is informed of, among other things, the purpose of testing and
that the woman has a right to refuse testing.

This bill would also require the department, in consultation with the
Office of AIDS and other specified organizations, to develop, by
December 31, 2004, culturally sensitive informational material
concerning HIV testing to assist the medical care provider in fulfilling
his or her obligations under these provisions. The bill would require that
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the materials provide information on available referral and
consultation resources of experts in prenatal HIV treatment.

This bill would require that once the results of any tests conducted are
received, the physician and surgeon or applicable care provider shall
ensure that the woman receives information and counseling, as
appropriate, to explain the results and the implications to the mother’s
and infant’s health, including any followup care that is indicated.

Existing law permits the county health officer to alert any persons
reasonably believed to be a spouse, sexual partner, or partner of shared
needles of an individual who has tested positive on a test to detect
infection by the probable causative agent of acquired immune
deficiency syndrome (AIDS) about his or her exposure. Existing law
requires the county health officer to refer any person to whom a
disclosure is made pursuant to this provision for appropriate care and
followup.

This bill would, in addition, require the county health officer to
provide any person to whom a disclosure is made pursuant to this
provision with appropriate counseling.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 121015 of the Health and Safety Code
SECTION 1. The Legislature finds and declares all of the

following:
(a) Women, particularly women of color, are the fastest

growing population with AIDS both in the United States and in
California. The percentage of annually reported female AIDS
cases in California has risen every year since 1983.

(b) Universal testing of pregnant women helps decrease the risk
of perinatal transmission of HIV to newborns since treatment
before, during, and after labor and delivery can help decrease the
risk of transmission to the newborn.

(c) Even if a woman receives no prenatal care, doctors can take
steps to prevent HIV transmission to newborns. If the virus is
identified in a woman during childbirth or immediately afterward,
her baby can be treated during the first 24 hours after birth,
thereby substantially reducing the risk of mother-to-child
transmission.
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(d) Although the number of infants born with HIV since 1991
has decreased from 1,760 to as few as 280 infants nationwide in
2000, the infection of many of these children could have been
prevented if testing and early treatment had been conducted.

(e) Recognizing that voluntary systems do not work as well as
opt-out systems, the United States Centers for Disease Control and
Prevention specifically urges the testing of all pregnant women for
HIV within the routine battery of prenatal tests, rather than relying
upon them to volunteer.

SEC. 2. Section 125085 of the Health and Safety Code is
amended to read:

125085. (a) A As early as possible during prenatal care, a
blood specimen obtained pursuant to Section 125080 shall be
submitted to a clinical laboratory licensed by the department or to
an approved public health laboratory for a determination of rhesus
(Rh) blood type and the results shall be reported to both of the
following:

(1) The physician and surgeon or other person engaged in the
prenatal care of the woman or attending the woman at the time of
delivery.

(2) The woman tested.
(b) (1) In addition, as early as possible during prenatal care,

a blood specimen obtained pursuant to Section 125080 shall be
submitted to a clinical laboratory licensed by the department or to
an approved public health laboratory for a test to determine the
presence of hepatitis B surface antigen. and the human
immunodeficiency virus (HIV), and the results shall be reported to
both of the following:

(A) The physician and surgeon or other person engaged in the
prenatal care of the women or attending the woman at the time of
delivery.

(B) The woman tested.
(2) In the event that other tests to determine hepatitis B

infection or HIV infection become available, the department may
approve additional tests.

SEC. 3. Section 125090 of the Health and Safety Code is
amended to read:

125090. (a) Subdivision (a) of Section 125085 shall not be
applicable if the licensed physician and surgeon or other person
engaged in the prenatal care of a pregnant woman or attending the
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woman at the time of delivery has knowledge of the woman’s
blood type and accepts responsibility for the accuracy of the
information.

(b) Subdivision (b) of Section 125085 shall not be applicable
if the licensed physician and surgeon or other person engaged in
the prenatal care of a pregnant woman or attending the woman at
the time of delivery has knowledge that the woman has previously
been determined to be chronically infected with hepatitis (B) B or
human immunodeficiency virus (HIV) and accepts responsibility
for the accuracy of the information.

(c) Prior to obtaining a blood specimen collected pursuant to
subdivision (b) of Section 125085 or this section, the physician and
surgeon or other person engaged in the prenatal care of a pregnant
woman or attending the woman at the time of delivery shall ensure
that the woman is informed of the intent to perform a test for HIV
infection, the routine nature of the test, the purpose of the testing,
the risks and benefits of the test, the risk of perinatal transmission
of HIV, that approved treatments are known to decrease the risk of
perinatal transmission of HIV, and that the woman has a right to
accept or refuse this testing. The acceptance of testing for HIV
shall be documented in writing on a form developed by the
department and the Office of AIDS pursuant to Section 125092, or
on a form that is substantially equivalent in content, and signed by
the patient. A copy of this form shall be maintained in the medical
record. A multispecialty medical group that provides health care
services to enrollees of a health care service plan may use a form
incorporating the information in this subdivision and in
subdivision (d) instead of any separate form developed pursuant
to Section 125092.

(d) If, during the final prenatal care standard medical tests, the
medical records of the pregnant woman do not document a test for
rhesus (Rh) blood type, a test for hepatitis B, or a test for HIV, the
physician and surgeon or other person engaged in the prenatal
care of the woman or attending the woman at the time of labor or
delivery shall obtain a blood specimen from the woman for the test
that has not been documented. Prior to obtaining this blood
specimen, the provider shall ensure that the woman is informed of
the intent to perform the tests that have not been documented prior
to this visit, including a test for HIV infection, the routine nature
of the test, the purpose of the testing, the risks and benefits of the



1
2
3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40

AB 1676— 5 —

98

test, the risk of perinatal transmission of HIV, that approved
treatments are known to decrease the risk of perinatal transmission
of HIV, and that the woman has a right to accept or refuse the HIV
test. The acceptance of testing for HIV shall be documented in
writing on a form developed by the department and the Office of
AIDS, or on a form that is substantially equivalent in content, as
described in Section 125092, and signed by the patient. A copy of
this form shall be maintained in the medical record. The blood
shall be tested by a method that will ensure the earliest possible
results, and the results shall be reported to both of the following:

(1) The physician and surgeon or other person engaged in the
prenatal care of the woman or attending the woman at the time of
delivery.

(2) The woman tested.
(e) After the results of the tests done pursuant to this section and

Section 125085 have been received, the physician and surgeon or
other person engaged in the prenatal care of the pregnant woman
or attending the woman at the time of labor, delivery, or
postpartum care at the time the results are received shall ensure
that the woman receives information and counseling, as
appropriate, to explain the results and the implications for the
mother’s and infant’s health, including any followup care that is
indicated. If the woman tests positive for HIV antibodies, she shall
also receive, whenever possible, a referral to a provider, provider
group, or institution specializing in prenatal care for HIV positive
women. Health care providers are also strongly encouraged to
seek consultation with other providers specializing in the care of
pregnant HIV positive women.

(f) The provisions of Section 125107 for counseling are equally
applicable to every pregnant patient covered by subdivisions (c)
and (d).

SEC. 4. Section 125092 is added to the Health and Safety
Code, to read:

125092. The department, in consultation with the Office of
AIDS and with other stakeholders, including, but not limited to,
representatives of professional medical and public health
advocacy groups, providers of health care to women and infants
infected with or exposed to HIV, and women living with HIV, shall
develop culturally sensitive informational material adequate to
fulfill the requirements of subdivisions (c) and (d) of Section
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125090, in English, Spanish, and other languages used by the
department when providing information to clients under the
Medi-Cal program. This material shall also include information
on available referral and consultation resources of experts in
prenatal HIV treatment. This material shall be completed by
December 31, 2004.

SEC. 5. Section 125107 of the Health and Safety Code is
amended to read:

125107. (a) For purposes of this section, ‘‘prenatal care
provider’’ means a licensed health care professional providing
prenatal care within his or her lawful scope of practice. This
definition shall not include a licensed health care professional who
provides care other than prenatal care to a pregnant patient.

(b) The prenatal care provider primarily responsible for
providing prenatal care to a pregnant patient shall offer human
immunodeficiency virus (HIV) information and counseling to
every pregnant patient. This information and counseling shall
include, but shall not be limited to, all of the following:

(1) A description of the modes of HIV transmission.
(2) A discussion of risk reduction behavior modifications

including methods to reduce the risk of perinatal transmission.
(3) Referral If appropriate, referral information to other HIV

prevention and psychosocial services, if appropriate, including
anonymous and confidential test sites approved by the Office of
AIDS of the State Department of Health Services.

(c) The prenatal care provider primarily responsible for
providing prenatal care to a pregnant patient shall offer an HIV test
as defined in Section 120775 to every pregnant patient, unless a
positive HIV test result is already documented in the patient’s
medical record or the patient has AIDS as diagnosed by a
physician. The offering of an HIV test shall include discussion of
all of the following:

(1) The purpose of the test.
(2) The risks and benefits of the test.
(3) The voluntary nature of the test.
(d) If the pregnant woman voluntarily consents to testing, the

provider shall arrange for HIV testing directly or by referral,
including, but not limited to, referral to anonymous and
confidential test sites approved by the Office of AIDS of the State
Department of Health Services.
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(e) The prenatal care provider primarily responsible for
providing prenatal care to a pregnant patient shall document in the
patient’s medical record that HIV information and counseling has
been offered. The prenatal care provider shall also document the
offering of the HIV antibody test in the patient’s medical record.

(f)
(c) Nothing in this section shall be construed to require testing,

the documentation or disclosure of whether the patient had an HIV
test, or the result of an HIV test except to the patient mandatory
testing. Any documentation or disclosure of HIV related
information shall be made in accordance with Chapter 7
(commencing with Section 120975) of Part 4 of Division 105
regarding confidentiality and informed consent.

(d) Notwithstanding Section 125090 or any other provision of
law, completion of a statement of acceptance of an HIV test
pursuant to Sections 125090 and 125092 shall be sufficient
documentation of consent for HIV testing of a pregnant woman or
of a woman at the time of labor and delivery, and no laboratory or
health care provider shall require any additional written consent
or written form as a condition for HIV testing from any woman who
is reasonably believed to be pregnant, who is receiving prenatal
care, or who is undergoing a panel of tests designated for prenatal
patients.
is amended to read:

121015. (a) Notwithstanding Section 120980 or any other
provision of law, no physician and surgeon who has the results of
a confirmed positive test to detect infection by the probable
causative agent of acquired immune deficiency syndrome of a
patient under his or her care shall be held criminally or civilly
liable for disclosing to a person reasonably believed to be the
spouse, or to a person reasonably believed to be a sexual partner
or a person with whom the patient has shared the use of
hypodermic needles, or to the county health officer, that the patient
has tested positive on a test to detect infection by the probable
causative agent of acquired immune deficiency syndrome, except
that no physician and surgeon shall disclose any identifying
information about the individual believed to be infected.

(b) No physician and surgeon shall disclose the information
described in subdivision (a) unless he or she has first discussed the
test results with the patient and has offered the patient appropriate
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educational and psychological counseling, that shall include
information on the risks of transmitting the human
immunodeficiency virus to other people and methods of avoiding
those risks, and has attempted to obtain the patient’s voluntary
consent for notification of his or her contacts. The physician and
surgeon shall notify the patient of his or her intent to notify the
patient’s contacts prior to any notification. When the information
is disclosed to a person reasonably believed to be a spouse, or to
a person reasonably believed to be a sexual partner, or a person
with whom the patient has shared the use of hypodermic needles,
the physician and surgeon shall refer that person for appropriate
care, counseling, and followup. This section shall not apply to
disclosures made other than for the purpose of diagnosis, care, and
treatment of persons notified pursuant to this section, or for the
purpose of interrupting the chain of transmission.

(c) This section is permissive on the part of the attending
physician, and all requirements and other authorization for the
disclosure of test results to detect infection by the probable
causative agent of acquired immune deficiency syndrome are
limited to the provisions contained in this chapter, Chapter 10
(commencing with Section 121075) and Sections 1603.1 and
1603.3. No physician has a duty to notify any person of the fact that
a patient is reasonably believed to be infected by the probable
causative agent of acquired immune deficiency syndrome.

(d) The county health officer may alert any persons reasonably
believed to be a spouse, sexual partner, or partner of shared needles
of an individual who has tested positive on a test to detect infection
by the probable causative agent of acquired immune deficiency
syndrome about their exposure, without disclosing any identifying
information about the individual believed to be infected or the
physician making the report, and shall provide any person to
whom a disclosure is made pursuant to this subdivision with
appropriate counseling and followup and refer any person to
whom a disclosure is made pursuant to this subdivision for
appropriate care. Upon completion of the county health officer’s
efforts to contact any person pursuant to this subdivision, all
records regarding that person maintained by the county health
officer pursuant to this subdivision, including but not limited to
any individual identifying information, shall be expunged by the
county health officer.
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(e) The county health officer shall keep confidential the
identity and the seropositivity status of the individual tested and
the identities of the persons contacted, as long as records of
contacts are maintained.

(f) Except as provided in Section 1603.1 or 1603.3, no person
shall be compelled in any state, county, city, or local civil,
criminal, administrative, legislative, or other proceedings to
identify or provide identifying characteristics that would identify
any individual reported or person contacted pursuant to this
section. 
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