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AMENDED IN SENATE JUNE 24, 2004

AMENDED IN ASSEMBLY JANUARY 22, 2004

AMENDED IN ASSEMBLY JANUARY 15, 2004

AMENDED IN ASSEMBLY JANUARY 5, 2004

CALIFORNIA LEGISLATURE—2003–04 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1699

Introduced by Assembly Member Laird

February 25, 2003

An act to add Article 10.4 (commencing with Section 25214.30) to
Chapter 6.5 of Division 20 of the Health and Safety Code, relating to
hazardous waste.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1699, as amended, Laird. Mercury: fluorescent lamps.
(1) Existing law prohibits the management of hazardous waste,

except in accordance with the hazardous waste laws. Existing law
requires any mercury-containing vehicle light switch, as defined, that
is removed from a vehicle to be subject to the regulations adopted by
the Department of Toxic Substances Control regarding the management
of universal waste and other applicable regulations, and requires the
department to take specified actions with regard to the safe removal and
disposal of those switches. Under existing law, the funds in the
Hazardous Waste Control Account in the General Fund may be
appropriated to the department to administer and implement the
hazardous waste control laws. A violation of the hazardous waste
control laws is a crime.
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This bill would enact the Mercury Recycling Enhancement Act of
2004 and would prohibit any person, after January 1, 2005, from
disposing, or attempting to dispose of, a fluorescent lamp at a solid
waste facility, or as specified, but would authorize a fluorescent lamp
to be disposed of or recycled at a hazardous waste facility that has been
issued a hazardous waste facilities permit by the department or to be
recycled in the same manner as required for universal waste, as
provided in specified regulations adopted by the department.

The bill would require, commencing July 1, 2005, every retail
purchaser who purchases a fluorescent lamp from a retail seller to pay
a fluorescent lamp recycling fee in an amount determined by the
department for each fluorescent lamp purchased in this state. The retail
seller would be required to collect the fluorescent lamp recycling fee
from the retail purchaser at the time of sale and to transmit the fee
revenues to the department accompanied by any forms prescribed by
the department. The bill would require the department to deposit the
fees collected under the act into the Fluorescent Lamp Recycling
Subaccount, which the bill would establish in the Hazardous Waste
Control Account. Moneys in the subaccount would be available, upon
appropriation, for expenditure by the department for the purpose of
enforcing and implementing the act, and for expenditure by the
department and the California Integrated Waste Management Board, to
assist household hazardous waste facilities and collectors to facilitate
fluorescent lamp recycling, to fund consumer education, to provide
matching grant funds to local governments to assist in the collection and
processing of fluorescent lamps as a universal waste, and to provide
recycling incentive payments to fluorescent lamp recyclers. The bill
would provide that moneys may not be appropriated from the General
Fund for those same purposes or uses.

The bill would require the department to enter into an agreement with
the board regarding appropriate responsibilities of each agency in
expending the funds.

The bill would authorize the department to adopt regulations to
implement, interpret, and enforce the act.

Since a violation of the bill’s requirements would be a crime, the bill
would impose a state-mandated local program.

(2) The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.
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This bill would provide that no reimbursement is required by this act
for a specified reason.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Article 10.4 (commencing with Section
25214.30) is added to Chapter 6.5 of Division 20 of the Health and
Safety Code, to read:

Article 10.4. Mercury Recycling Enhancement Act of 2004

25214.30. The Legislature finds and declares all of the
following:

(a) Mercury is a persistent and toxic substance that readily 
bio-accumulates bioaccumulates in the environment.

(b) The department has classified mercury as a hazardous
waste, and has adopted regulations encouraging waste fluorescent
lamps to be recycled or requiring them to be disposed at an
authorized facility.

(c) The collection infrastructure for recycling lamps already
exists. With moderate further development of this infrastructure,
the cost to businesses and households to comply with these
recycling regulations will be much lower. It is therefore
appropriate to impose a fee on the sale of new lamps for the
purpose of expanding the recycling collection infrastructure to
benefit the users of fluorescent lamps as well as human health and
the environment.

25214.32. This article shall be known, and may be cited, as the
Mercury Recycling Enhancement Act of 2004.

25214.34. For purposes of this article, the following
definitions apply:

(a) ‘‘Board’’ means the California Integrated Waste
Management Board.

(b)  ‘‘Retail seller’’ means a person who sells, or offers for sale,
fluorescent lamps in a retail sale, as defined in Section 6007 of the
Revenue and Taxation Code.
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(c) ‘‘Subaccount’’ means the Fluorescent Lamp Recycling
Subaccount created pursuant to subdivision (d) of Section
25214.40.

25214.36. On and after January 1, 2005, no person may
dispose, or attempt to dispose, of a fluorescent lamp at a solid
waste facility, or on or in any land, surface water, watercourse, or
marine waters, except as follows:

(a) The fluorescent lamp may be disposed of or recycled at a
hazardous waste facility issued a hazardous waste facilities permit
by the department pursuant to Section 25200.

(b) The fluorescent lamp may be recycled in the same manner
as required for universal waste, as provided in Chapter 23
(commencing with Section 66273.1) of Division 4.5 of Title 22 of
the California Code of Regulations, and as those regulations may
be amended by the department.

25214.38. On or before July 1, 2005, the department shall, by
regulation, establish the amount of the fluorescent lamp recycling
fee in an amount sufficient to ensure that the purposes of this article
are fully funded. The amount of the fee may not be more than
necessary to fulfill the purposes of this article.

25214.40. (a) On and after July 1, 2005, every retail
purchaser who purchases a fluorescent lamp shall pay a
fluorescent lamp recycling fee in the amount determined by the
department pursuant to Section 25214.38 to the retail seller for
each fluorescent lamp purchased in the state.

(b) The retail seller shall charge the retail purchaser the amount
of the fluorescent lamp recycling fee as a charge that is separate
from, and not included in, any other fee, charge, or other amount
paid by the retail purchaser.

(c) The retail seller shall collect the fluorescent lamp recycling
fee from the retail purchaser at the time of sale and shall transmit
the fee revenues to the department on or before the last day of the
month following each quarter, accompanied by any forms
prescribed by the department.

(d) The department shall deposit all fee revenues collected
pursuant to this section into the Fluorescent Lamp Recycling
Subaccount, which is hereby established in the Hazardous Waste
Control Account. Notwithstanding subdivision (b) of Section
25174, moneys in the subaccount may be appropriated only to the
department for the purposes of enforcing this article and to the
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department and the board to implement Section 25214.42. Moneys
may not be appropriated from the General Fund for the purposes
of enforcing this article or to implement Section 25214.42.

25214.42. (a) The department and the board may expend the
funds in the subaccount for the following purposes:

(1) To provide assistance, regulatory development, permitting
resources, and compliance guidance to household hazardous waste
facilities and household hazardous waste collectors to facilitate
fluorescent lamp recycling.

(2) To provide funds for the purpose of consumer education
regarding fluorescent lamp recycling.

(3) To provide matching grant funds to local governments to
assist in the convenient and cost effective collection and
processing of fluorescent lamps as a universal waste.

(4) To provide recycling incentive payments to fluorescent
lamp recyclers that collect and process fluorescent lamps in
compliance with the regulations of the department.

(b) The department shall enter into an agreement with the board
regarding appropriate responsibilities of each agency in expending
the funds for the purpose set forth in this section.

25214.44. The department may, as necessary, adopt
regulations to implement, interpret, and enforce this article.

SEC. 2. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article XIII B of the California Constitution because
the only costs that may be incurred by a local agency or school
district will be incurred because this act creates a new crime or
infraction, eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section 17556 of
the Government Code, or changes the definition of a crime within
the meaning of Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution.
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