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AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 12, 2004

CALIFORNIA LEGISLATURE—2003–04 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2226

Introduced by Assembly Member Spitzer
(Principal coauthor: Senator Speier)

(Coauthors: Assembly Members Bates, Houston, and Maze)

February 18, 2004

An act to amend Section 2835.5 of the Business and Professions
Code, relating to nursing.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2226, as amended, Spitzer. Nurse practitioners: qualification
requirements.

Existing law, the Nursing Practice Act, licenses and regulates nurse
practitioners by the Board of Registered Nursing. Existing law
authorizes the board to issue a certificate to use the title ‘‘nurse
practitioner’’ to a registered nurse who the board finds qualified.

This bill would, on and after January 1, 2008, require an applicant for
initial qualification or certification as a nurse practitioner who has never
been qualified or certified as a nurse practitioner in California or in any
other state to meet specified requirements, including possessing a
masters of science degree in nursing or a graduate degree in nursing,
and to have satisfactorily completed a nurse practitioner program
approved by the board.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 2835.5 of the Business and Professions
Code is amended to read:

2835.5. (a) A registered nurse who is holding himself or
herself out as a nurse practitioner or who desires to hold himself
or herself out as a nurse practitioner shall, within the time
prescribed by the board and prior to his or her next license renewal
or the issuance of an initial license, submit educational,
experience, and other credentials and information as the board
may require for it to determine that the person qualifies to use the
title ‘‘nurse practitioner,’’ pursuant to the standards and
qualifications established by the board.

(b) Upon finding that a person is qualified to hold himself or
herself out as a nurse practitioner, the board shall appropriately
indicate on the license issued or renewed, that the person is
qualified to use the title ‘‘nurse practitioner.’’ The board shall also
issue to each qualified person a certificate evidencing that the
person is qualified to use the title ‘‘nurse practitioner.’’

(c) A person who has been found to be qualified by the board
to use the title ‘‘nurse practitioner’’ prior to the effective date of
this section, shall not be required to submit any further
qualifications or information to the board and shall be deemed to
have met the requirements of this section.

(d) On and after January 1, 2008, an applicant for initial
qualification or certification as a nurse practitioner under this
article who has not been qualified or certified as a nurse
practitioner in California or any other state shall meet the
following requirements:

(1) Hold a valid and active registered nursing license issued
under this chapter.

(2) Possess a masters of science degree in nursing or graduate
degree in nursing.

(3) Satisfactorily complete a nurse practitioner program
approved by the board.

(4) Present documentation of initial certification that he or she
has been granted a nurse practitioner credential by a national
certification organization recognized by the board.
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