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AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 15, 2004

CALIFORNIA LEGISLATURE—2003–04 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2232

Introduced by Committee on Public Employees, Retirement and
Social Security (Negrete McLeod (Chair), Levine (Vice Chair),
Chan, Correa, and Kehoe)

February 18, 2004

An act to amend Section 22717 of the Education Code, relating to
state teachers’ retirement.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2232, as amended, Committee on Public Employees, Retirement
and Social Security. State teachers’ retirement: service credit.

Existing law authorizes members of the Defined Benefit Program of
the State Teachers’ Retirement Plan to receive service credit for
accumulated and unused sick leave, which service credit is calculated
by dividing the number of accumulated leave days by the greatest of (1)
the number of days of service required for that member’s class of
employees in a school year, (2) the minimum number of days
comprising full time for that member, or (3) 175 days.

Under this bill, as of January 1, 2006, that service credit would be
calculated by dividing the number of accumulated leave days by the
greater of (1) the number of days of service required for that member’s
class of employees in a school year or (2) the minimum number of days
that comprise full-time service for that member; however, if the
member, during his or her final year of service, reduces his or her
service to less than a full-time basis, the service credit for his or her
accumulated leave days would be based on the number of days required
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for that member’s class of employees in the school year prior to his or
her reduction in service.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 22717 of the Education Code is
amended to read:

22717. (a) A member shall be granted credit at service
retirement for each day of accumulated and unused leave of
absence for illness or injury for which full salary is allowed to
which the member was entitled on the member’s final day of
employment with the employer by which the member was last
employed to perform creditable service subject to coverage by the
Defined Benefit Program.

(b) The amount of service credit to be granted shall be
determined by dividing the number of days of accumulated and
unused leave of absence for illness or injury by the number of days
of service the employer requires the member’s class of employees
to perform in a school year during the member’s final year of
creditable service subject to coverage by the Defined Benefit
Program, which may not be less than the minimum standard
specified in Section 22138.5. The number of days may not include
school and legal holidays. For members employed less than full
time, the standards identified in Section 22138.5 shall be
considered as the minimum full-time equivalent. For those
standards identified in Section 22138.5 that are applicable to
teachers or instructors and that are expressed only in terms of hours
or instructional hours, the number of hours or instructional hours
shall be divided by six to determine the number of days.

(c) When the member has made application for service
retirement under this part, the employer shall certify to the board,
within 30 days following the effective date of the member’s
service retirement, the number of days of accumulated and unused
leave of absence for illness or injury that the member was entitled
to on the final day of employment. The board may assess a penalty
on delinquent reports.

(d) This section shall be applicable to any person who retires on
or after January 1, 1999.
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(d) A member who reduces his or her basis of employment from
full-time to less than full-time during the member’s final year of
creditable service subject to coverage by the Defined Benefit
Program shall receive an amount of service credit from
accumulated unused leave that is based on the number of days of
service the employer required the member’s class of employees to
perform in the school year prior to the reduction in the member’s
basis of employment.

SEC. 2. This act shall be operative on January 1, 2006.
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