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AMENDED IN SENATE AUGUST 23, 2004

AMENDED IN SENATE AUGUST 17, 2004

AMENDED IN ASSEMBLY MAY 20, 2004

AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 15, 2004

CALIFORNIA LEGISLATURE—2003–04 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2532

Introduced by Assembly Member Hancock
(Principal coauthor: Assembly Member Koretz)

February 20, 2004

An act to add Section 6403.5 to the Labor Code, relating to health
facilities.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2532, as amended, Hancock. Hospitals: zero lift policy study
lift teams.

Existing law regulates the operation of health facilities, including
hospitals.

Existing law, the California Occupational Safety and Health Act of
1973, establishes certain safety and other responsibilities of employers
and employees, including, but not limited to, the requirement that no
employer shall fail or neglect to provide safety devices or safeguards
reasonably necessary to render the employment safe.

This bill would require the State Department of Health Services to
conduct a study on existing California and out-of-state zero lift policies
exercised in general acute care hospitals. This bill would provide that
the study focus on the impact of zero lift policies on workers’
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compensation claims and contracts. This bill would require the
department to report the results of the study to the Legislature by
January 1, 2006. safe. Willful or repeated violations are a crime.

This bill would require each general acute care hospital, except rural
general acute hospitals, to establish a health care worker back injury
prevention plan. This bill would require each hospital to conduct a
needs assessment that utilizes a lifting and transferring process
identifying patients needing lift teams, lifting devices, and lifting
equipment.

This bill would require hospitals to implement a ‘‘zero lift policy’’ for
all shifts, to utilize lift teams, lifting devices, and lifting equipment, and
to train health care workers on the appropriate use of lifting devices and
equipment. This bill would require lift team members to receive
specialized training and to demonstrate proficiency in safe techniques
for lifting or transferring patients and while using lifting or transferring
devices and equipment.

This bill would provide that a health care worker who refuses to lift
a patient would not be disciplined, unless the worker had been trained
on appropriate patient and equipment lifting procedures and has
appropriate, functional lifting devices and equipment available to
perform the requested lift. By changing the definition of a crime, this bill
would impose a state-mandated local program.

This bill would become operative on July 1, 2005.
The California Constitution requires the state to reimburse local

agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required by this act
for a specified reason.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. (a) The State Department of Health Services
shall conduct a study on existing zero lift policies exercised in
general acute care hospitals in California and in other states. The
study shall focus on, but not be limited to, the impact of zero lift
policies on workers’ compensation claims and contracts.
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(b) The department shall submit to the Legislature a report on
the results of the study by January 1, 2006.

SECTION 1. Section 6403.5 is added to the Labor Code, to
read:

6403.5. (a) As part of their injury and illness prevention
programs required by this chapter, all general acute care hospitals
as defined in subdivision (a) of Section 1250 of the Health and
Safety Code shall adopt a health care worker back injury
prevention plan. As part of their plan, each hospital shall conduct
a needs assessment in relation to patient lifts. As part of the needs
assessment, each hospital subject to this section shall develop a
lifting and transferring process that identifies the patients that
require the appropriate use of lift teams and lifting devices and
equipment. For purposes of this section, a ‘‘lifting and transferring
process’’ shall mean a system whereby patients are identified
based on the potential risk of injury to the health care worker in
the event the worker would need to lift or transfer that patient.

(b) Hospitals shall implement a ‘‘zero lift policy’’ for all shifts
for patients identified pursuant to subdivision (a) as requiring lift
teams and the use of lifting devices and equipment. Each general
acute care hospital subject to this section shall, as appropriate and
consistent with the needs assessment developed pursuant to
subdivision (a), utilize lift teams and lifting devices and
equipment. For purposes of this section, ‘‘zero lift policy’’ means
replacing manual lifting and transferring of patients with powered
patient transfer devices, lifting devices, or lift teams as defined in
subdivision (d), consistent with the needs assessment developed
pursuant to subdivision (a). Each general acute care hospital
subject to this section shall provide training to health care workers
on the appropriate use of the lifting devices and equipment.
Training for these health care workers shall include body
mechanics and the use of lifting devices to safely handle patients.

(c) Lift team members shall be given specialized training and
shall demonstrate proficiency in safe techniques for lifting or
transferring patients and the appropriate use of lifting or
transferring devices and equipment. Lift teams shall utilize lifting
devices and equipment when assisting health care workers
throughout the hospital to lift patients unless specifically contra
indicated for the patient’s condition or medical status.
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(d) For purposes of this section, ‘‘lift team’’ means hospital
employees specially trained to handle patient lifts and transfers.

(e) A health care worker who refuses to lift a patient due to
concerns about worker and patient safety and the lack of trained
lift team personnel or equipment may not, based upon the refusal,
be the subject of disciplinary action by the hospital or any of its
managers or employees.

(f) Notwithstanding subdivision (e), the hospital, its managers
or employees may discipline a health care worker who refuses to
lift a patient if the health care worker has been trained on
appropriate patient and equipment lifting procedures, and has
appropriate, functional lifting devices and equipment available to
perform the requested lift.

(g) This section shall not apply to hospitals licensed by the
State Department of Health Services as rural general acute care
hospitals as defined in subdivision (a) of Section 1250 of the
Health and Safety Code.

(h) It is not the intent of this section to prescribe a particular
process for acute care facilities subject to this section.

SEC. 2. This act shall become operative on July 1, 2005.
SEC. 3. No reimbursement is required by this act pursuant to

Section 6 of Article XIII B of the California Constitution because
the only costs that may be incurred by a local agency or school
district will be incurred because this act creates a new crime or
infraction, eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section 17556 of
the Government Code, or changes the definition of a crime within
the meaning of Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution.
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