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Assembly Bill No. 2581

CHAPTER 680

An act to amend Section 65863.7 of the Government Code, relating
to mobilehome parks.

[Approved by Governor September 22, 2004. Filed
with Secretary of State September 22, 2004.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2581, Lieber. Mobilehome parks: conversion.
Existing law requires the person or entity that proposes a change in use

for a mobilehome park to file a report, prior to the conversion of a
mobilehome park to another use, the closure of the mobilehome park, or
the cessation of use of the land as a mobilehome park, on the impact of
the conversion, closure, or cessation of use upon the displaced residents.
When the report is filed, the person or entity filing the report or park
resident is entitled to a hearing before the legislative body on the
sufficiency of the report. The legislative body, or its delegated advisory
agency, may require steps to be taken to mitigate any adverse impact on
the ability of displaced residents to find adequate housing in a
mobilehome park. These provisions do not apply if the closure or
cessation of use results from an adjudication of bankruptcy, but do apply
when the change in use, closure, or cessation is the result of a specified
decision by a local governmental entity or planning agency, in which
case the local governmental agency is required to prepare the impact
report and take steps to mitigate.

This bill would apply the above described requirements when the
closure, cessation, or change of use results from the decision by an
enforcement agency to suspend the license to operate the mobilehome
park. The bill would, in this case, require the mobilehome park owner
to be responsible for the above described report and mitigation
requirements. By increasing the duties of local officials with respect to
their responsibilities to consider and act upon impact reports, this bill
would impose a state-mandated local program.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required by this act
for a specified reason.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 65863.7 of the Government Code is amended
to read:

65863.7. (a) Prior to the conversion of a mobilehome park to
another use, except pursuant to the Subdivision Map Act (Division 2
(commencing with Section 66410) of Title 7), or prior to closure of a
mobilehome park or cessation of use of the land as a mobilehome park,
the person or entity proposing the change in use shall file a report on the
impact of the conversion, closure, or cessation of use upon the displaced
residents of the mobilehome park to be converted or closed. In
determining the impact of the conversion, closure, or cessation of use on
displaced mobilehome park residents, the report shall address the
availability of adequate replacement housing in mobilehome parks and
relocation costs.

(b) The person proposing the change in use shall provide a copy of the
report to a resident of each mobilehome in the mobilehome park at least
15 days prior to the hearing, if any, on the impact report by the advisory
agency, or if there is no advisory agency, by the legislative body.

(c) When the impact report is filed prior to the closure or cessation of
use, the person or entity proposing the change shall provide a copy of the
report to a resident of each mobilehome in the mobilehome park at the
same time as the notice of the change is provided to the residents
pursuant to paragraph (2) of subdivision (f) of Section 798.56 of the
Civil Code.

(d) When the impact report is filed prior to the closure or cessation of
use, the person or entity filing the report or park resident may request,
and shall have a right to, a hearing before the legislative body on the
sufficiency of the report.

(e) The legislative body, or its delegated advisory agency, shall
review the report, prior to any change of use, and may require, as a
condition of the change, the person or entity to take steps to mitigate any
adverse impact of the conversion, closure, or cessation of use on the
ability of displaced mobilehome park residents to find adequate housing
in a mobilehome park. The steps required to be taken to mitigate shall
not exceed the reasonable costs of relocation.

(f) If the closure or cessation of use of a mobilehome park results from
an adjudication of bankruptcy, the provisions of this section shall not be
applicable.

(g) The legislative body may establish reasonable fees pursuant to
Section 66016 to cover any costs incurred by the local agency in
implementing this section and Section 65863.8. Those fees shall be paid
by the person or entity proposing the change in use.
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(h) This section is applicable to charter cities.
(i) This section is applicable when the closure, cessation, or change

of use is the result of a decision by a local governmental entity or
planning agency not to renew a conditional use permit or zoning
variance under which the mobilehome park has operated, or as a result
of any other zoning or planning decision, action, or inaction. In this case,
the local governmental agency is the person proposing the change in use
for the purposes of preparing the impact report required by this section
and is required to take steps to mitigate the adverse impact of the change
as may be required in subdivision (e).

(j) This section is applicable when the closure, cessation, or change
of use is the result of a decision by an enforcement agency, as defined
in Section 18207 of the Health and Safety Code, to suspend the permit
to operate the mobilehome park. In this case, the mobilehome park
owner is the person proposing the change in use for purposes of
preparing the impact report required by this section and is required to
take steps to mitigate the adverse impact of the change as may be
required in subdivision (e).

SEC. 2. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article XIII B of the California Constitution because a local
agency or school district has the authority to levy service charges, fees,
or assessments sufficient to pay for the program or level of service
mandated by this act, within the meaning of Section 17556 of the
Government Code.
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