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Assembly Bill No. 2919

CHAPTER 100

An act to amend Section 3209.10 of the Labor Code, relating to
workers’ compensation.

[Approved by Governor July 5, 2004. Filed with
Secretary of State July 6, 2004.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2919, Ridley-Thomas.  Workers’ compensation: physician
assistant: nurse practitioner.

Existing workers’ compensation law generally requires employers to
secure the payment of workers’ compensation, including medical
treatment, for injuries incurred by their employees that arise out of, or
in the course of, employment. Existing law, until January 1, 2006,
authorizes medical treatment of a work-related injury to be provided by
a state licensed physician assistant or nurse practitioner, acting under the
review or supervision of a physician and surgeon pursuant to
standardized procedures or protocols within their lawfully authorized
scope of practice.

This bill would eliminate the January 1, 2006, repeal date thereby
extending the operation of this provision indefinitely.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 3209.10 of the Labor Code is amended to read:
3209.10. (a) Medical treatment of a work-related injury required to

cure or relieve the effects of the injury may be provided by a state
licensed physician assistant or nurse practitioner, acting under the
review or supervision of a physician and surgeon pursuant to
standardized procedures or protocols within their lawfully authorized
scope of practice. The reviewing or supervising physician and surgeon
of the physician assistant or nurse practitioner shall be deemed to be the
treating physician. For the purposes of this section, ‘‘medical treatment’’
includes the authority of the nurse practitioner or physician assistant to
authorize the patient to receive time off from work for a period not to
exceed three calendar days if that authority is included in a standardized
procedure or protocol approved by the supervising physician. The nurse
practitioner or physician assistant may cosign the Doctor’s First Report
of Occupational Injury or Illness. The treating physician shall make any
determination of temporary disability and shall sign the report.
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(b) The provision of subdivision (a) that requires the cosignature of
the treating physician applies to this section only and it is not the intent
of the Legislature that the requirement apply to any other section of law
or to any other statute or regulation. Nothing in this section implies that
a nurse practitioner or physician assistant is a physician as defined in
Section 3209.3.
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