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AMENDED IN SENATE AUGUST 19, 2004

AMENDED IN SENATE JUNE 22, 2004

AMENDED IN ASSEMBLY MAY 12, 2004

AMENDED IN ASSEMBLY MAY 6, 2004

CALIFORNIA LEGISLATURE—2003–04 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2962

Introduced by Assembly Member Pavley
(Coauthors: Assembly Members Koretz, Lieber, and Maze)

February 20, 2004

An act to amend Section 2051 of, and to add Section 675.1 to, the
Insurance Code, relating to fire insurance.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2962, as amended, Pavley. Fire insurance: valuation of loss.
Existing law generally regulates homeowners’ insurance rates.

Existing law prohibits an insurer from canceling a homeowners’
insurance policy after it has been in effect for a specified period unless
the cancellation is based on the occurrence of certain events.

This bill would provide that, in the case of a total loss to the insured
structure under a homeowners’ policy, if the structure has not been
rebuilt by the time of policy renewal, the insurer, upon renewal, after
consultation with the insured, shall charge a rate that reflects the change,
if any, in the insurer’s exposure to loss. The bill would require insurers
with current rate filings that do not allow for rate adjustments to reflect
changes in exposure to loss to file the necessary amendments with the
Insurance Commissioner by a specified date reconstruction of the
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primary insured structure has not been completed by the time of policy
renewal, the insurer, prior to or at the time of renewal, and after
consultation with the insured, shall adjust the limits and coverages,
write an additional policy, or attach an endorsement to the policy that
reflects the change, if any, in the insured’s exposure to loss. It would
require the insurer to adjust the premium charged to reflect any change
in coverage. The bill would prohibit an insurer in these circumstances
from canceling coverage while the destroyed structure is being rebuilt,
except for specified reasons, and would require the insurer to offer to
renew the policy at least once in certain circumstances.

The bill would allow insurers and the California Earthquake
Authority, with respect to residential earthquake policies, to defer
implementation of these provisions until October 1, 2005, and would set
forth the means of their compliance with these provisions.

Under existing law, under an open policy, the measure of indemnity
in fire insurance is the expense to the insured of replacing the thing lost
or injured in its condition at the time of the injury, the expense being
computed as of the time of the commencement of the fire.

This bill would provide, in addition, that under an open policy that
requires payment of actual cash value, the measure of the actual cash
value recovery shall be determined as follows: (1) in case of total loss
to the structure, the policy limit or the fair market value of the structure,
whichever is less, or (2) in case of a partial loss to the structure, or the
total loss to its contents, the amount it would cost the insured to repair,
rebuild, or replace the thing lost or injured less a fair and reasonable
deduction for physical depreciation, as specified, based upon its
condition at the time of the injury or the policy limit, whichever is less.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 675.1 is added to the Insurance Code, to
read:

675.1. In the case of a total loss to the primary insured
structure under a residential policy subject to Section 675, the
following provisions apply:

(a) If the structure has not been rebuilt by the time of policy
renewal, the insurer, upon renewal, after consultation with the
insured as to what coverages might be needed, shall charge a rate
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that reflects the change, if any, in the insurer’s exposure to loss.
Insurers with current rate filings that do not allow for rate
adjustments to reflect changes in exposure to loss shall file the
necessary amendments with the commissioner within 90 days of
the effective date of this section.

(a) If reconstruction of the primary insured structure has not
been completed by the time of policy renewal, the insurer, prior to
or at the time of renewal, and after consultation by the insurer or
its representative with the insured as to what limits and coverages
might or might not be needed, shall adjust the limits and
coverages, write an additional policy, or attach an endorsement to
the policy that reflects the change, if any, in the insured’s exposure
to loss. The insurer shall adjust the premium charged to reflect any
change in coverage.

(b) The insurer shall not cancel coverage while the primary
insured structure is being rebuilt, except for the reasons specified
in subdivisions (a) to (e), inclusive, of Section 676. The insurer
shall not use the fact that the primary insured structure is in
damaged condition as a result of the total loss as the sole basis for
a decision to cancel the policy pursuant to subdivision (e) of that
section. The insurer shall offer to, at least once, renew the policy
section.

(c) Except for the reasons specified in subdivisions (a) to (e),
inclusive, of Section 676, the insurer shall offer to, at least once,
renew the policy in accordance with the provisions of subdivision
(a) if the total loss to the primary insured structure was caused by
a disaster, as defined in subdivision (b) of Section 1689.14 of the
Civil Code, and the loss was not also due to the negligence of the
insured.

(d) With respect to policies of residential earthquake insurance,
the California Earthquake Authority, or any participating insurer,
as defined in subdivision (i) of Section 10089.5, may defer its
initial implementation of this section until no later than October
1, 2005.

(e) With respect to a residential earthquake insurance policy
issued by the California Earthquake Authority, the following
provisions apply:

(1) The participating insurer that issued the underlying policy
of residential property insurance on the primary insured structure
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shall consult with the insured as to what limits and coverages
might or might not be needed as required by subdivision (a).

(2) The California Earthquake Authority, in lieu of meeting the
requirements of subdivision (a), shall establish procedures and
practices that allow it to reasonably accommodate the needs and
interests of consumers in maintaining appropriate earthquake
insurance coverage, within the statutory and regulatory
limitations on the types of insurance coverages and the coverage
limits of the policies that the authority may issue.

SEC. 2. Section 2051 of the Insurance Code is amended to
read:

2051. (a) Under an open policy, the measure of indemnity in
fire insurance is the expense to the insured of replacing the thing
lost or injured in its condition at the time of the injury, the expense
being computed as of the time of the commencement of the fire.

(b) Under an open policy that requires payment of actual cash
value, the measure of the actual cash value recovery, in whole or
partial settlement of the claim, shall be determined as follows:

(1) In case of total loss to the structure, the policy limit or the
fair market value of the structure, whichever is less.

(2) In case of a partial loss to the structure, or loss to its
contents, the amount it would cost the insured to repair, rebuild,
or replace the thing lost or injured less a fair and reasonable
deduction for physical depreciation based upon its condition at the
time of the injury or the policy limit, whichever is less. In case of
a partial loss to the structure, a deduction for physical depreciation
shall apply only to components of a structure that are normally
subject to repair and replacement during the useful life of that
structure.
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