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AMENDED IN SENATE JUNE 1, 2004

AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 12, 2004

CALIFORNIA LEGISLATURE—2003–04 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 3076

Introduced by Assembly Member Mullin

March 11, 2004

An act to amend Sections 22003, 22502, and 22601.5 22502, 22504,
22601.5, 22604, 26400, and 26401 of the Education Code, relating to
state teachers’ retirement.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 3076, as amended, Mullin. State Teachers’ Retirement Law:
part-time community college faculty.

Existing law requires any person who performs creditable service, as
defined, on a part-time basis to become a member of the Defined
Benefit Program of the State Teachers’ Retirement Plan if the person
is not already a member and is employed to perform 50% or more of the
full-time equivalent for the position. Existing law provides that persons
who teach adult or community college classes for not more than 60%
of the full-time assignment are classified as temporary employees.

This bill would, as of July 1, 2005, exclude community college
faculty members from mandatory membership in the Defined Benefit
Program so long as they are classified as temporary employees. The bill
would make related technical and conforming changes.

This bill would also make technical, nonsubstantive changes to the
State Teachers’ Retirement Law.
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Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 22003 of the Education Code is
amended to read:

22003. The revision of the State Teachers’ Retirement Law,
enacted at the 1971 and 1972 Regular Sessions of the Legislature,
may not be construed to affect benefits of persons retired prior to
July 1, 1972, or their beneficiaries, except as specifically provided.

SEC. 2.
SECTION 1. Section 22502 of the Education Code is

amended to read:
22502. (a) Any person employed by a school district or

county office of education to perform creditable service on a
part-time basis, who is not already a member of the Defined
Benefit Program, shall become a member as of the first day of
subsequent the pay period following his or her employment to
perform creditable service for 50 percent or more of the full-time
equivalent for the position, unless excluded from membership
pursuant to Section 22601.

(b) Any person employed by a community college district to
perform creditable service on a part-time basis, who is not already
a member of the Defined Benefit Program, shall become a member
as of the first day of subsequent the pay period following his or her
employment to perform creditable service that is not subject to
Section 87474, 87480, 87481, 87482, or 87482.5, unless excluded
from membership pursuant to Section 22601.

(c) This section shall apply to persons who perform service
subject to coverage under this part and to persons who are
employed by employers who provide benefits for their employees
under Part 14 (commencing with Section 26000).

(d) This section shall be deemed to have become operative on
July 1, 1996.

SEC. 2. Section 22504 of the Education Code is amended to
read:

22504. (a) Any person employed by a school district or
county office of education to perform creditable service on a
part-time basis who is not already a member of the Defined Benefit
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Program shall become a member as of the first day of the pay
period following the pay period in which the person performed at
least 60 hours of creditable service, if employed on an hourly basis,
or 10 days of creditable service, if employed on a daily basis,
during the school year, in one school district, community college
district, or county superintendent’s office, unless excluded from
membership pursuant to Section 22601.

(b) This section shall Any person employed by a community
college district to perform creditable service on a part-time basis,
who is not already a member of the Defined Benefit Program, shall
become a member as of the first day of the pay period following his
or her employment to perform creditable service that is not subject
to Section 87474, 87480, 87481, 87482, or 87482.5, unless
excluded from membership pursuant to Section 22601.

(c) Subdivision (a) does not apply to persons who are employed
by employers who provide benefits for their employees under Part
14 (commencing with Section 26000).

(c) This section shall be deemed to have become operative on
July 1, 1996.

SEC. 3. Section 22601.5 of the Education Code is amended
to read:

22601.5. (a) Any person employed by a school district or
county office of education to perform creditable service who is not
already a member in the Defined Benefit Program and whose basis
of employment is less than 50 percent of the full-time equivalent
for the time an employer requires for the full-time position is
excluded from mandatory membership in the Defined Benefit
Program.

(b) Any person employed by a community college district to
perform creditable service pursuant to Section 87474, 87480,
87481, 87482, or 87482.5 who is not already a member in of the
Defined Benefit Program is excluded from mandatory
membership in the Defined Benefit Program.

(c) This section shall apply to persons who perform service
subject to coverage under this part and to persons who are
employed by employers who provide benefits for their employees
under Part 14 (commencing with Section 26000).

(d) This section shall be deemed to have become operative on
July 1, 1996.
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SEC. 4. Section 22604 of the Education Code is amended to
read:

22604. (a) Any person employed to perform creditable
service on a part-time basis who is not already a member in of the
Defined Benefit Program and who performs less than 60 hours of
creditable service in a pay period if employed on an hourly basis,
or less than 10 days of creditable service in a pay period if
employed on a daily basis, during the school year in one school
district, community college district, or county superintendent’s
office is excluded from mandatory membership in the Defined
Benefit Program.

(b) This section shall Any person employed by a community
college district to perform creditable service pursuant to Section
87474, 87480, 87481, 87482, or 87482.5 who is not already a
member of the Defined Benefit Program is excluded from
mandatory membership in the Defined Benefit Program.

(c) Subdivision (a) does not apply to persons who are employed
by employers who provide benefits for their employees under Part
14 (commencing with Section 26000).

(c) The amendments to this section enacted during the 1995–96
Regular Session shall be deemed to have become operative on July
1, 1996.

SEC. 5. Section 26400 of the Education Code is amended to
read:

26400. (a) A person employed on a part-time basis by a
school district or county office of education to perform creditable
service for less than 50 percent of the each full-time equivalent for
the position shall become a participant on the later of the first day
on which creditable service is performed for an employer that
provides the Cash Balance Benefit Program or the effective date
of the employer’s governing board’s action to provide the Cash
Balance Benefit Program, provided the person is not subject to
mandatory membership in the Defined Benefit Program.

(b) A person employed on a temporary basis by a community
college district who is not subject to mandatory membership in the
Defined Benefit Program pursuant to Section 22502 or 22504
shall become a participant on the later of the first day on which
creditable service is performed for an employer that provides the
Cash Balance Benefit Program or the effective date of the
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employer’s governing board’s action to provide the Cash Balance
Benefit Program.

(c) If the employer’s governing board’s action to provide the
Cash Balance Benefit Program gives employees the right to elect
coverage under social security or an alternative retirement plan
offered by the employer in addition to the Cash Balance Benefit
Program, the employee may elect within 60 calendar days of the
later latest of the first day on which creditable service is
performed, the date of the employer’s governing board’s action to
provide the Cash Balance Benefit Program, or the effective date
of the employer’s governing board’s action to provide the Cash
Balance Benefit Program to be covered by social security or to
participate in the alternative retirement plan in lieu of participating
in the Cash Balance Benefit Program. Any election shall may not
preclude an employee from participating in the Cash Balance
Benefit Program at a later date so long as the Cash Balance Benefit
Program is provided by the employer and the employee is eligible
to participate in the Cash Balance Benefit Program.

(c)
(d) If subdivision (b) (c) is applicable, the employer shall

inform employees pursuant to subdivision (c) of Section 26300 of
their right to make an election and the election shall be made on
a form prescribed by the system and filed with the employer. The
election shall become effective on the later of the first day on
which creditable service is performed or the effective date of the
employer’s governing board’s action to provide the Cash Balance
Benefit Program.

(d)
(e) If the participant’s basis of employment with an employer

a school district or county office of education that provides the
Cash Balance Benefit Program changes to employment to perform
creditable service for 50 percent or more of the full-time
equivalent for the position, contributions to the Cash Balance
Benefit Program on behalf of the participant shall no longer be
made and during one school year with the same employer,
creditable service performed for that employer shall no longer be
covered under the Cash Balance Benefit Program. Creditable
service performed for that employer shall be subject to coverage
by the Defined Benefit Program as of the first day of the pay period
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in which following the change in the participant’s basis of
employment occurred.

(f) If the participant’s basis of employment with a community
college district changes to employment that is subject to
mandatory membership in the Defined Benefit Program pursuant
to Section 22501, 22502, or 22504 during one school year with the
same employer, creditable service performed for that employer
shall no longer be covered under the Cash Balance Benefit
Program. Creditable service performed for that employer shall be
subject to coverage by the Defined Benefit Program as of the first
day of the pay period following the change in the participant’s
basis of employment.

SEC. 6. Section 26401 of the Education Code is amended to
read:

26401. (a) A member of the Defined Benefit Program who is
employed to perform creditable service on a part-time basis for
less than 50 percent of the each full-time equivalent for the
position for an employer by a school district or county office of
education that provides the Cash Balance Benefit Program may
elect to become a participant for creditable service subject to
coverage under the Cash Balance Benefit Program for that
employer, provided that the creditable service is not performed for
the same employer with whom the member is also subject to
mandatory membership in the Defined Benefit Program.

(b) A member of the Defined Benefit Program who is employed
pursuant to Section 87474, 87480, 87481, 87482, or 87472.5 by
a community college district that provides the Cash Balance
Benefit Program may elect to become a participant for creditable
service subject to coverage under the Cash Balance Benefit
Program for that employer, provided that the creditable service is
not performed for the same employer with whom the member is
also subject to mandatory membership in the Defined Benefit
Program.

(c) The election shall be made on a form prescribed by the
system and shall be filed with the employer within 60 calendar
days of the later of the first day of employment with an employer
that provides the Cash Balance Benefit Program, the date of the
employer’s governing board’s action to provide the Cash Balance
Benefit Program, or the effective date of the employer’s governing
board’s action to provide the Cash Balance Benefit Program.
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(c)
(d) Employers shall make available to employees specified in

subdivision subdivisions (a) and (b) information and forms
provided by the system for making an election regarding
participation, and shall maintain the written election by the
employee in employer files. The election shall become effective
on the first day of the pay period following the pay period in which
the election is made.

(d)
(e) If an election is made pursuant to subdivision (a) and the

participant’s basis of employment with that employer changes to
employment to perform creditable service for 50 percent or more
of the full-time equivalent for the position, contributions to the
Cash Balance Benefit Program on behalf of the participant shall no
longer be made and during one school year with the same
employer, creditable service performed for that employer shall no
longer be covered under the Cash Balance Benefit Program.
Creditable service performed for that employer shall be subject to
coverage under the Defined Benefit Program as of the first day of
the pay period in which following the change in the participant’s
basis of employment occurred.

(f) If an election is made pursuant to subdivision (b) and the
participant’s basis of employment with the community college
district changes to employment that is subject to mandatory
membership in the Defined Benefit Program pursuant to Section
22501, 22502, or 22504 during one school year with the same
employer, creditable service performed for that employer shall no
longer be covered under the Cash Balance Benefit Program.
Creditable service performed for that employer shall be subject to
coverage under the Defined Benefit Program as of the first day of
the pay period following the change in the participant’s basis of
employment.

SEC. 7. This act shall be operative on July 1, 2005.
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