Senate Bill No. 13

CHAPTER 5

An act to amend Section 13603 of the Penal Code, relating to
corrections.

[Approved by Governor April 7, 2003. Filed with
Secretary of State April 8, 2003.]

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

SB 13, Committee on Budget and Fiscal Review. Department of
Corrections: correctional peace officer training.

Existing law requires the Department of Corrections and the
Department of the Youth Authority to provide 16 weeks of training to
each correctional peace officer cadet. This training is required to be
completed byhe cadet prior to his or her assignment to a post or position
as a correctional peace officer.

This bill would instead provide that if an agreement is reached
between the Department of Corrections and the bargaining unit for the
correctional peace officers with the approval of the Commission on
CorrectionalPeace Qicer Standards and Training on how to implement
the on-the-job training requirements of the bill, the training by the
Department of Corrections would be 12 weeks of the training at the
department’s training academy and 4 weeks at the institution where the
cadet is assigned to a post or position. This bill would also provide that
cadets would be sworn in as correctional peace officers upon the
completion of the initial 12 weeks of training.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 13603 of the Penal Code is amended to read:

13603. (a) The Department of Corrections and the Department of
the Youth Authority shall provide 16 weeks of training to each
correctional peace officer cadet. Except as provided by subdivision (b),
this training shall be completed by the cadet prior to his or her
assignment to a post or position as a correctional peace officer.

(b) If an agreement is reached between the Department of Corrections
and the bargaining unit for the correctional peace officers that this
subdivision shall apply, and with the approval of the Commission on
CorrectionalPeace Qicer Standards and Training on how to implement
the on-the-job training requirements of the subdivision, the Department
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of Corrections shall provide a total of 16 weeks of training to each
correctional peace officer cadet as follows:

(1) Twelve weeks of the training shall be at the department’s training
academyCadets shall be sworn in as correctional peace officers upon the
completion of this initial 12 weeks.

(2) Four weeks shall be at the institution where the cadet is assigned
to a post or position.

(c) The Department of Corrections and the Department of the Youth
Authority shall provide a minimum of two weeks of training to each
newly appointed first line supervisor.



