Senate Constitutional Amendment No. 5

Introduced by Senators Speier, Kuehl, Machado, Soto, and
Vasconcellos
(Principal coauthor: Assembly Member Leno)
(Coauthors: Assembly Members Hancock, Kehoe, Koretz,
Lowenthal, Nation, and Yee)

February 14, 2003

Senate Constitutional Amendment No. 5—A resolution to propose
to the people of the State of California an amendment to the
Constitution of the State, by amending subdivision (g) of Section 2 of
Article XIII A thereof, relating to taxation.

LEGISLATIVE COUNSELS DIGEST

SCA 5, as introduced, Speier. Property taxation: change in
ownership exclusion: coowners.

Existing provisions of the California Constitution, with certain
exceptions, place a limitation on ad valorem taxes on real property of
1% of the full cash value of that property. For purposes of this
limitation, full cash value is defined as the assessor’s valuation of real
property as shown on the 1975-76 tax bill under “full cash value” or,
thereafter, the appraised value of that real property when purchased,
newly constructed, or a change in ownership has occurred after the 1975
assessment. The California Constitution excludes certain transfers of
real property between spouses from classification as a “purchase” or
“change inownership” requiring reappraisal of the subject property for
tax purposes.

This measure would authorize the board of supervisors of a county
to adopt an ordinance to exclude, from classification as a “purchase”
or “change in ownership,” the transfer of an ownership interest in a
principalresidence located within that county between coowners of that
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residence, if those parties coowned and continuously resided in the
residencdor a period of 3 years immediately preceding the transfer and
the transfer occurs on or after January 1, 2005, by reason of the death
of the transferor.

\Vote: 2/3. Appropriation: no. Fiscal committee: yes. State-mandated
local program: no.

Resolved by the Senate, the Assembly concurfihgt the
Legislature of the State of California at its 2003—-04 Regular
Session commencing on the second day of December 2002,
two-thirds of the membership of each house concurring, hereby
proposes to the people of the State of California that the
Constitution ofthe State be amended by amending subdivision (g)
of Section 2 of Article XIII A thereof, to read:

(9) (1) For purposes of subdivision (a), the teriparchased”
and “change in ownership” do not include the purchase or transfer
10 of real property between spouses since March 1, 1975, including,
11 but not limited to, all of the following:

12 &

13 (A) Transfers to a trustee for the beneficial use of a spouse, or
14 the surviving spouse of a deceased transferor, or by a trustee of
15 such a trust to the spouse of the trustor.
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17 (B) Transfers to a spouse that take effect upon the death of a
18 spouse.

19 &

20 (C) Transfers to a spouse or former spouse in connection with
21 a property settlement agreement or decree of dissolution of a
22 marriage or legal separation.

23 4

24 (D) The creation, transfer, or termination, solely between
25 spouses, of any coowner’s interest.

26 {5

27  (E) The distribution of a legal entity’s property to a spouse or
28 formerspouse in exchange for the interest of the spouse in the legal
29 entity in connection with a property settlement agreement or a
30 decree of dissolution of a marriage or legal separation.

31 (2) Theboard of supervisors of a county may, by a majority vote
32 of its membership, enact an ordinance providing that, for purposes
33 of subdivision (a), for property located within that county the terms
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“purchased” and “change in ownership” do not include the
purchase or transfer of an ownership interest in the principal
residence of the transferor or a transferee, if all of the following
conditions are satisfied:

(A) The residence was coowned by the transferor and the
transferee for the three-year period immediately preceding the
transfer.

(B) The transferor and the transferee continuously resided at
the residence for the three-year period immediately preceding the
transfer.

(C) The transfepccurs, on or after January 1, 2005, l®ason
of the death of the transferor.
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