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Senate Bill No. 969

CHAPTER 885

An act to amend Sections 4999.2 and 4999.7 of the Business and
Professions Code, and to amend Section 1348.8 of the Health and Safety
Code, relating to health care service plans.

[Approved by Governor October 12, 2003. Filed
with Secretary of State October 12, 2003.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 969, Bowen. Telephone medical advice services.
Existing law, the Knox-Keene Health Care Service Plan Act of 1975,

provides for the licensure and regulation of health care service plans by
the Department of Managed Health Care and makes a violation of the
act’s provisions a crime. Under the act, a health care service plan that
provides, operates, or contracts for telephone medical advice services for
its enrollees and subscribers is required to ensure those services comply
with certain standards, including that staff providing telephone medical
advice are licensed, certified, or registered professionals. Existing law
also provides for the regulation and certification of telephone medical
advice services, and requires the staff of those advice services to be
appropriately licensed, certified, or registered in various healing arts
professions.

This bill would include licensed clinical social workers as health care
service professionals, for purposes of these provisions. The bill would
require a health care service plan to ensure that staff handling enrollee
or subscriber calls, but who are not licensed, certified, or registered in
various healing arts professions, do not provide telephone medical
advice. The bill would also require a health care service plan and a
telephone medical advice service to ensure that no staff member uses a
title or designation that would cause a reasonable person to believe the
staff member is licensed, certified, or registered as a specified type of
health care professional unless the staff member meets those
requirements. The bill would enact other related provisions.

Because the bill would add requirements concerning the operation of
a health care service plan, the violation of which would be a crime, it
would impose a state-mandated local program.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.
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This bill would provide that no reimbursement is required by this act
for a specified reason.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 4999.2 of the Business and Professions Code
is amended to read:

4999.2. (a) In order to obtain and maintain a registration, in-state
or out-of-state telephone medical advice services shall comply with the
requirements established by the department. Those requirements shall
include, but shall not be limited to, all of the following:

(1) (A) Ensuring that all staff who provide medical advice services
are appropriately licensed, certified, or registered as a physician and
surgeon pursuant to Chapter 5 (commencing with Section 2000) or the
Osteopathic Initiative Act, as a dentist pursuant to Chapter 4
(commencing with Section 1600), as a dental hygienist pursuant to
Sections 1760 to 1775, inclusive, as a psychologist pursuant to Chapter
6.6 (commencing with Section 2900), as a marriage and family therapist
pursuant to Chapter 13 (commencing with Section 4980), as a licensed
clinical social worker pursuant to Chapter 14 (commencing with Section
4990), as an optometrist pursuant to Chapter 7 (commencing with
Section 3000), or as a chiropractor pursuant to the Chiropractic Initiative
Act, and operating consistent with the laws governing their respective
scopes of practice in the state within which they provide telephone
medical advice services, except as provided in paragraph (2).

(B) Ensuring that all staff who provide telephone medical advice
services from an out-of-state location are health care professionals, as
identified in subparagraph (A), who are licensed, registered, or certified
in the state within which they are providing the telephone medical advice
services and are operating consistent with the laws governing their
respective scopes of practice.

(2) Ensuring that all registered nurses providing telephone medical
advice services to both in-state and out-of-state business entities
registered pursuant to this chapter are licensed pursuant to Chapter 6
(commencing with Section 2700).

(3) Ensuring that the telephone medical advice provided is consistent
with good professional practice.

(4) Maintaining records of telephone medical advice services,
including records of complaints, provided to patients in California for
a period of at least five years.

(5) Ensuring that no staff member uses a title or designation when
speaking to an enrollee or subscriber that may cause a reasonable person
to believe that the staff member is a licensed, certified, or registered
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professional described in subparagraph (A) of paragraph (1), unless the
staff member is a licensed, certified, or registered professional.

(6) Complying with all directions and requests for information made
by the department.

(b) To the extent permitted by Article VII of the California
Constitution, the department may contract with a private nonprofit
accrediting agency to evaluate the qualifications of applicants for
registration pursuant to this chapter and to make recommendations to the
department.

SEC. 2. Section 4999.7 of the Business and Professions Code is
amended to read:

4999.7. (a) Nothing in this section shall limit, preclude, or
otherwise interfere with the practices of other persons licensed or
otherwise authorized to practice, under any other provision of this
division, telephone medical advice services consistent with the laws
governing their respective scopes of practice, or licensed under the
Osteopathic Initiative Act or the Chiropractic Initiative Act and
operating consistent with the laws governing their respective scopes of
practice.

(b) For the purposes of this chapter, ‘‘telephone medical advice’’
means a telephonic communication between a patient and a health care
professional in which the health care professional’s primary function is
to provide to the patient a telephonic response to the patient’s questions
regarding his or her or a family member’s medical care or treatment.
‘‘Telephone medical advice’’ includes assessment, evaluation, or advice
provided to patients or their family members.

(c) For the purposes of this chapter, ‘‘health care professional’’ is a
staff person described in Section 4999.2 who provides medical advice
services and is appropriately licensed, certified, or registered as a
registered nurse pursuant to Chapter 6 (commencing with Section 2700),
as a physician and surgeon pursuant to Chapter 5 (commencing with
Section 2000) or the Osteopathic Initiative Act, as a dentist pursuant to
Chapter 4 (commencing with Section 1600), as a dental hygienist
pursuant to Sections 1760 to 1775, inclusive, as a psychologist pursuant
to Chapter 6.6 (commencing with Section 2900), as a marriage and
family therapist pursuant to Chapter 13 (commencing with Section
4980), as a licensed clinical social worker pursuant to Chapter 14
(commencing with Section 4990), as an optometrist pursuant to Chapter
7 (commencing with Section 3000), or as a chiropractor pursuant to the
Chiropractic Initiative Act, and who is operating consistent with the
laws governing his or her respective scopes of practice in the state in
which he or she provides telephone medical advice services.
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SEC. 3. Section 1348.8 of the Health and Safety Code is amended
to read:

1348.8. (a) Every health care service plan that provides, operates,
or contracts for, telephone medical advice services to its enrollees and
subscribers shall do all of the following:

(1) Ensure that the in-state or out-of-state telephone medical advice
service is registered pursuant to Chapter 15 (commencing with Section
4999) of Division 2 of the Business and Professions Code.

(2) Ensure that the staff providing telephone medical advice services
for the in-state or out-of-state telephone medical advice service are
licensed as follows:

(A) For full service health care service plans, the staff hold a valid
California license as a registered nurse or a valid license in the state
within which they provide telephone medical advice services as a
physician and surgeon or physician assistant, and are operating in
compliance with the laws governing their respective scopes of practice.

(B) (i) For specialized health care service plans providing, operating,
or contracting with a telephone medical advice service in California, the
staff shall be appropriately licensed, registered, or certified as a
physician and surgeon pursuant to Chapter 5 (commencing with Section
2000) of Division 2 of the Business and Professions Code or the
Osteopathic Initiative Act, as a registered nurse pursuant to Chapter 6
(commencing with Section 2700) of Division 2 of the Business and
Professions Code, as a dentist pursuant to Chapter 4 (commencing with
Section 1600) of Division 2 of the Business and Professions Code, as a
dental hygienist pursuant to Article 7 (commencing with Section 1740)
of Chapter 4 of Division 2 of the Business and Professions Code, as a
psychologist pursuant to Chapter 6.6 (commencing with Section 2900)
of Division 2 of the Business and Professions Code, as a marriage and
family therapist pursuant to Chapter 13 (commencing with Section
4980) of Division 2 of the Business and Professions Code, as a licensed
clinical social worker pursuant to Chapter 14 (commencing with Section
4990) of Division 2 of the Business and Professions Code, as an
optometrist pursuant to Chapter 7 (commencing with Section 3000) of
Division 2 of the Business and Professions Code, or as a chiropractor
pursuant to the Chiropractic Initiative Act, and operating in compliance
with the laws governing their respective scopes of practice.

(ii) For specialized health care service plans providing, operating, or
contracting with an out-of-state telephone medical advice service, the
staff shall be health care professionals, as identified in clause (i), who are
licensed, registered, or certified in the state within which they are
providing the telephone medical advice services and are operating in
compliance with the laws governing their respective scopes of practice.
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All registered nurses providing telephone medical advice services to
both in-state and out-of-state business entities registered pursuant to this
chapter shall be licensed pursuant to Chapter 6 (commencing with
Section 2700) of Division 2 of the Business and Professions Code.

(3) Ensure that every full service health care service plan provides for
a physician and surgeon who is available on an on-call basis at all times
the service is advertised to be available to enrollees and subscribers.

(4) Ensure that staff members handling enrollee or subscriber calls,
who are not licensed, certified, or registered as required by paragraph (2),
do not provide telephone medical advice. Those staff members may ask
questions on behalf of a staff member who is licensed, certified, or
registered as required by paragraph (2), in order to help ascertain the
condition of an enrollee or subscriber so that the enrollee or subscriber
can be referred to licensed staff. However, under no circumstances shall
those staff members use the answers to those questions in an attempt to
assess, evaluate, advise, or make any decision regarding the condition
of an enrollee or subscriber or determine when an enrollee or subscriber
needs to be seen by a licensed medical professional.

(5) Ensure that no staff member uses a title or designation when
speaking to an enrollee or subscriber that may cause a reasonable person
to believe that the staff member is a licensed, certified, or registered
professional described in Section 4999.2 unless the staff member is a
licensed, certified, or registered professional.

(6) Ensure that the in-state or out-of-state telephone medical advice
service designates an agent for service of process in California and files
this designation with the director.

(7) Requires that the in-state or out-of-state telephone medical advice
service makes and maintains records for a period of five years after the
telephone medical advice services are provided, including, but not
limited to, oral or written transcripts of all medical advice conversations
with the health care service plan’s enrollees or subscribers in California
and copies of all complaints. If the records of telephone medical advice
services are kept out of state, the health care service plan shall, upon the
request of the director, provide the records to the director within 10 days
of the request.

(8) Ensure that the telephone medical advice services are provided
consistent with good professional practice.

(b) The director shall forward to the Department of Consumer
Affairs, within 30 days of the end of each calendar quarter, data regarding
complaints filed with the department concerning telephone medical
advice services.

(c) For the purposes of this section, ‘‘telephone medical advice’’
means a telephonic communication between a patient and a health care
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professional in which the health care professional’s primary function is
to provide to the patient a telephonic response to the patient’s questions
regarding his or her or a family member’s medical care or treatment.
‘‘Telephone medical advice’’ includes assessment, evaluation, or advice
provided to patients or their family members.

SEC. 4. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article XIII B of the California Constitution because the
only costs that may be incurred by a local agency or school district will
be incurred because this act creates a new crime or infraction, eliminates
a crime or infraction, or changes the penalty for a crime or infraction,
within the meaning of Section 17556 of the Government Code, or
changes the definition of a crime within the meaning of Section 6 of
Article XIII B of the California Constitution.
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