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PROPOSED CONFERENCE REPORT NO. 1
SEPTEMBER 9, 2003

AMENDED IN ASSEMBLY JULY 14, 2003

AMENDED IN ASSEMBLY JUNE 16, 2003

AMENDED IN SENATE MAY 5, 2003

AMENDED IN SENATE APRIL 21, 2003

SENATE BILL No. 1071

Introduced by Senator Vincent

March 11, 2003

An act to amend Section 5307.11 of the Labor Code, relating to
workers’ compensation.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1071, as amended, Vincent. Workers’ compensation: official
medical fees.

Existing workers’ compensation law generally requires employers to
secure the payment of workers’ compensation, including medical
treatment, for injuries incurred by their employees that arise out of or
in the course of employment.

This bill would state the intent of the Legislature to improve the
workers’ compensation system by promoting the efficient delivery of
high quality appropriate medical care.

Existing law requires the Administrative Director of the Division of
Workers’ Compensation to adopt and revise, no less frequently than
biennially, an official medical fee schedule that establishes reasonable
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maximum fees paid for medical services through the workers’
compensation system.

Existing law authorizes a health care provider or licensed health
facility and a contracting agent, as defined, employer, or carrier to
contract for reimbursement rates that are different from the official
medical fee schedule.

This bill would authorize a diagnostic or other medical imaging
center and an agent acting on behalf of a contracting agent, employer,
or carrier, to contract for reimbursement rates different from those in
the medical fee schedule.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. It is the intent of the Legislature to improve the
workers’ compensation system by promoting the efficient delivery
of high quality appropriate medical care.

SECTION 1. Section 5307.11 of the Labor Code is amended
to read:

5307.11. A health care provider or, health facility licensed
pursuant to Section 1250 of the Health and Safety Code, or a
diagnostic or other medical imaging center, and a contracting
agent, employer, or carrier, or an agent acting on behalf of a
contracting agent, employer, or carrier, may contract for
reimbursement rates different from those in the fee schedule
adopted and revised pursuant to Section 5307.1. When a health
care provider  or, health facility licensed pursuant to Section 1250
of the Health and Safety Code, or a diagnostic or other medical
imaging center, and a contracting agent, employer, or carrier, or
an agent acting on behalf of a contracting agent, employer, or
carrier, contract for reimbursement rates different from those in
the fee schedule, the medical fee schedule for that health care
provider or, health facility licensed pursuant to Section 1250 of the
Health and Safety Code, or diagnostic or other medical imaging
center, shall not apply to the contracted reimbursement rates.
Except as provided in subdivision (b) of Section 5307.1, the
official medical fee schedule shall establish maximum
reimbursement rates for all medical services for injuries subject to
this division provided by a health care provider or, health care
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facility licensed pursuant to Section 1250 of the Health and Safety
Code, or a diagnostic or other medical imaging center, other than
those specified in contracts subject to this section.
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