Assembly Bill No. 2671

CHAPTER 576
An act to amend Section 12302 of the Elections Code, relating to pupils.

[Approved by Governor September 28, 2006. Filed with
Secretary of State September 28, 2006.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2671, Salinas. Pupil attendance: precinct board membership.

Existing law authorizes a pupil who is a high school senior and who
meets other specified criteria to be excused from school for specified
reasons, including for the purpose of serving as a member of a precinct
board during an election.

This bill would delete the requirement that a pupil be a high school
senior in order for him or her to be excused from school for the purpose of
serving as a member of a precinct board during an election.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 12302 of the Elections Code is amended to read:

12302. (a) Except as provided in subdivision (b), a member of a
precinct board shall be a voter of the state. The member may serve only in
the precinct for which his or her appointment is received.

(b) In order to provide for a greater awareness of the elections process,
the rights and responsibilities of voters, and the importance of participating
in the electoral process, as well as to provide additional members of
precinct boards, an elections official may appoint not more than five pupil
per precinct to serve under the direct supervision of precinct board
members designated by the elections official. A pupil may be appointed,
notwithstanding his or her lack of eligibility to vote, subject to the
approval of the governing board of the educational institution in which the
pupil is enrolled, if the pupil possesses the following qualifications:

(1) Is at least 16 years of age at the time of the election to which he or
she is serving as a member of a precinct board.

(2) Is a United States citizen or will be a citizen at the time of the
election to which he or she is serving as a member of a precinct board.

(3) Is a pupil in good standing attending a public or private secondary
educational institution.

(4) Is a pupil who has a grade point average of at least 2.5 on a 4.0
scale.
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(c) A pupil appointed pursuant to subdivision (b) may not be used by a
precinct board to tally votes.
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