AMENDED IN SENATE APRIL 12, 2005

SENATE BILL No. 1094

Introduced by Senator Soto

February 22, 2005

An act to amend Section-3+6607of-the-Government 22119.2 of the
Education Code, relating to retirement.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1094, as amended, Soto. Ceunty-employees—retirement—State
Teachers’ Retirement Plan: creditable compensation.

Members of the Defined Benefit Program of the State Teachers’
Retirement Plan receive service retirement benefits calculated, in
part, on the members’ final compensation. An element in the
calculation of final compensation is creditable compensation, as
defined, which excludes certain types of remuneration, including
fringe benefits.

This bill would specify that housing stipends and car allowances are
fringe benefits that are excluded from the definition of creditable
compensation.

. . ’ . . . . . .
Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: ne-yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

1 SECHON—TI—Seetionr—31007—ofthe Goverament—Code—s
2 amendedtoread:
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SECTION 1. Section 22119.2 of the Education Code is
amended to read:

22119.2. (a) “Creditable compensation” means remuneration
that is payable in cash by an employer to all persons in the same
class of employees and is paid to an employee for performing
creditable service. Creditable compensation shall include:

(1) Salary paid in accordance with a salary schedule or
employment agreement.

(2) Remuneration that is paid in addition to salary, providing it
is payable to all persons who are in the same class of employees
in the same dollar amount, the same percentage of salary, or the
same percentage of the amount being distributed.

(3) Remuneration that is paid for the use of sick leave,
vacation, and other employer-approved leave, except as provided
in paragraph (4) of subdivision (c).

(4) Member contributions that are picked up by an employer
pursuant to Section 22903 or 22904.

(5) Amounts that are deducted from a member’s
compensation, including, but not limited to, salary deductions for
participation in a deferred compensation plan; deductions to
purchase an annuity contract, tax- deferred retirement plan, or
insurance program; and contributions to a plan that meets the
requirements of Section 125, 401(k), or 403(b) of Title 26 of the
United States Code.

(6) Any other payments the board determines to be “creditable
compensation.”

(b) Any salary or other remuneration determined by the board
to have been paid for the principal purpose of enhancing a
member’s benefits under the plan shall not be credited under the
Defined Benefit Program. Contributions on that compensation
shall be credited to the Defined Benefit Supplement Program. A
presumption by the board that salary or other remuneration was
paid for the principal purpose of enhancing the member’s
benefits under the plan may be rebutted by the member or by the
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employer on behalf of the member. Upon receipt of sufficient
evidence to the contrary, a presumption by the board that salary
or other remuneration was paid for the principal purpose of
enhancing the member’s benefits under the plan may be reversed.

(c) “Creditable compensation” does not mean and shall not
include:

(1) Remuneration that is not payable in cash or is not payable
to all persons who are in the same class of employees.

(2) Remuneration that is paid for service that is not creditable
service pursuant to Section 22119.5.

(3) Remuneration that is paid in addition to salary if it is not
payable to all persons in the same class of employees in the same
dollar amount, the same percentage of salary, or the same
percentage of the amount being distributed pursuant to paragraph
(2) of subdivision (a).

(4) Remuneration that is paid for unused accumulated leave.

(5) Annuity contracts, tax-deferred retirement plans, or
insurance programs and contributions to plans that meet the
requirements of Section 125, 401(k), or 403(b) of Title 26 of the
United States Code when the cost is covered by an employer and
is not deducted from the member’s salary.

(6) Fringe benefits provided by an employer, including, but
not limited to, housing stipends or car allowances.

(7) Job-related expenses paid or reimbursed by an employer.

(8) Severance pay or compensatory damages or money paid to
a member in excess of salary as a compromise settlement.

(9) Any other payments the board determines not to be
“creditable compensation.”

(d) An employer or individual who knowingly or willfully
reports compensation in a manner inconsistent with subdivision
(a) or (c) shall reimburse the plan for benefit overpayments that
occur because of that inconsistent reporting and may be subject
to prosecution for fraud, theft, or embezzlement in accordance
with the Penal Code. The system may establish procedures to
ensure that compensation reported by an employer is in
compliance with this section.

(e) For purposes of this section, remuneration shall be
considered payable if it would be paid to any person who meets
the qualifications or requirements specified in a collective
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bargaining agreement or an employment agreement as a
condition of receiving the remuneration.

(f) This definition of “creditable compensation” reflects sound
principles that support the integrity of the retirement fund. Those
principles include, but are not limited to, consistent treatment of
compensation throughout a member’s career, consistent
treatment of compensation among an entire class of employees,
preventing adverse selection, and excluding from compensation
earnable remuneration that is paid for the principal purpose of
enhancing a member’s benefits under the plan. The board shall
determine the appropriate crediting of contributions between the
Defined Benefit Program and the Defined Benefit Supplement
Program according to these principles, to the extent not otherwise
specified pursuant to this part.

(g) The section shall become operative on July 1, 2002, if the
revenue limit cost-of-living adjustment computed by the
Superintendent of Public Instruction for the 2001-02 fiscal year
is equal to or greater than 3.5 percent. Otherwise this section
shall become operative on July 1, 2003.
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