SENATE BILL No. 1684

Introduced by Senator Romero

February 24, 2006

An act to amend Section 60851 of the Education Code, relating to
high school graduation.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1684, as introduced, Romero. High school: diploma of
graduation.

Existing law requires all pupils to pass the high school exit
examination in order to obtain a diploma of graduation from high
school, except as specified. Existing law permits a pupil to take the
high school exit examination in grade 10 and during each subsequent
administration, until each section of the examination has been passed.
Existing law, including regulations, requires that a pupil may receive
an equivalency certificate upon successful passage of a general
educational development test and requires that the individual be a
resident of the state or a member of the armed services assigned to
duty in this state and be at least 18 years of age or be younger if he or
she meets certain criteria.

This bill would permit a pupil in any of grades 11 or 12 or a student
in an adult education program who has taken, but not passed, both
parts of the high school exit examination and who has completed all
other requirements for graduation from high school, or is in the
process of completing, through courses in which the pupil is currently
enrolled, all other requirements for graduation from high school other
than passing the high school exit examination, to take the general
educational development test instead of the high school exit
examination. This bill would require the pupil be awarded a diploma
of graduation from high school upon the passage of the general
educational development test and the completion of all requirements
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for graduation from high school other than passage of the high school
exit examination. This bill would prohibit the pupil being charged a
fee to take the general educational development test if the pupil is
currently enrolled in grade 11, grade 12, or any adult educational
program offered by a school district or county office of education that
permits a pupil to take the high school exit examination without
paying any fee.

By permitting pupils who meet certain criteria to take the general
educational development test instead of the high school exit
examination and, therefore, requiring schools to monitor and verify
additional pupil actions and test results, this bill would impose a
state-mandated local program.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.

This bill would provide that, if the Commission on State Mandates
determines that the bill contains costs mandated by the state,
reimbursement for those costs shall be made pursuant to these
statutory provisions.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 60851 of the Education Code, as
amended by Section 1 of Chapter 3 of the Statutes of 2006, is
amended to read:

1

2

3

4 60851. (a) Commencing-with-the-2003—04-schoolyear-and

5 each-schoolyearthereafter-each-Each pupil completing grade 12

6 shall successfully pass the high school exit examination as a

7 condition of receiving a diploma of graduation or a condition of

8 graduation from high school, except as provided in subdivisions

9 (c) and (g). Funding for the administration of the high school exit
10 examination and for the administration of the general
11 educational development test pursuant to subdivision (g) shall be
12 provided for in the annual Budget Act. The Superintendent shall
13 apportion funds appropriated for-thispurpese these purposes to
14 enable school districts to meet the requirements of this
15 subdivision and subdivisions (b), (c),—ard (d), and (g). The state
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board shall establish the amount of funding to be apportioned per
test administered, based on a review of the cost per test.

(b) Each pupil shall take the high school exit examination in
grade 10-beginning-nthe-2001-02-schoehyear and may take the
examination during each subsequent administration, until each
section of the examination has been passed.

(c) (1) At the-parent-orguardian’s request of the parent or
legal guardian, a school principal shall submit a request for a
waiver of the requirement to successfully pass the high school
exit examination to the governing board of the school district for
a pupil with a disability who has taken the high school exit
examination with modifications that alter what the test measures
and has received the equivalent of a passing score on one or both
subject matter parts of the high school exit examination.-A The
governing board of a school district may waive the requirement
to successfully pass one or both subject matter parts of the high
school exit examination for a pupil with a disability if the
principal certifies to the governing board of the school district
that the pupil has all of the following:

(A) An individualized education program adopted pursuant to
the federal Individuals with Disabilities Education Act (20
U.S.C. Sec. 1400 et seq.) or a plan adopted pursuant to Section
504 of the federal Rehabilitation Act of 1973 (29 U.S.C. Sec.
794(a)) in place that requires the accommodations or
modifications to be provided to the pupil when taking the high
school exit examination.

(B) Sufficient high school level coursework either satisfactorily
completed or in progress in a high school level curriculum
sufficient to have attained the skills and knowledge otherwise
needed to pass the high school exit examination.

(C) An individual score report for the pupil showing that the
pupil has received the equivalent of a passing score on the high
school exit examination while using a modification that
fundamentally alters what the high school exit examination
measures as determined by the state board.

(2) A school district shall report to the state board, in a manner
and by a date determined by the Superintendent, the number and
characteristics of waivers reviewed, granted, and denied under
this subdivision and any additional information determined to be
in furtherance of this subdivision.
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(d) The high school exit examination shall be offered in each
public school and state special school that provides instruction in
grades 10, 11, or 12, on the dates designated by the
Superintendent.-An The high school exit examination may not be
administered on any date other than those designated by the
Superintendent as examination days or makeup days.

(e) The results of the high school exit examination shall be
provided to each pupil taking the examination within eight weeks
of the examination administration and in time for the pupil to
take any section of the examination not passed at the next
administration. A pupil shall take again only those parts of the
high school exit examination he or she has not previously passed
and may not retake any portion of the-exit examination that he or
she has previously passed.

(f) Supplemental instruction shall be provided to any pupil
who does not demonstrate sufficient progress toward passing the
high school exit examination. To the extent that school districts
have aligned their curriculum with the state academic content
standards adopted by the state board, the curriculum for
supplemental instruction shall reflect those standards and shall be
designed to assist the pupils to succeed on the high school exit
examination. This chapter does not require the provision of
supplemental services using resources that are not regularly
available to a school or school district, including summer school
instruction provided pursuant to Section 37252. In no event shall
any action taken as a result of this subdivision cause or require
reimbursement by the Commission on State Mandates. Sufficient
progress by a pupil shall be determined on the basis of either of
the following:

(1) The results of the assessments administered pursuant to
Article 4 (commencing with Section 60640) of Chapter 5 of Part
33 and the minimum levels of proficiency recommended by the
state board pursuant to Section 60648.

(2) The grades-efthe-pupH and other indicators of academic
achievement of the pupil, as designated by the school district.

(@) (1) A pupil in any of grades 11 or 12 or a student in an
adult education program may take the general educational
development test if both of the following criteria apply to the

pupil:
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(A) He or she has taken the high school exit examination at
least two times, has taken each part of the examination at least
one time, and has not passed both parts of the examination.

(B) He or she has completed all other requirements for
graduation from high school or is in the process of completing,
through courses in which the pupil is currently enrolled, all other
requirements for graduation from high school other than passing
the high school exit examination.

(2) The pupil shall be awarded a diploma of graduation from
high school upon passage of the general educational
development test, if taken pursuant to this subdivision, and the
completion of all requirements for graduation from high school
other than passage of the high school exit examination.

(3) The pupil shall not pay a fee to take the general
educational development test pursuant to this subdivision if the
pupil is enrolled in grade 11, grade 12, or any adult educational
program offered by a school district or county office of education
that permits a pupil to take the high school exit examination
without paying any fee.

SEC. 2. If the Commission on State Mandates determines that
this act contains costs mandated by the state, reimbursement to
local agencies and school districts for those costs shall be made
pursuant to Part 7 (commencing with Section 17500) of Division
4 of Title 2 of the Government Code.
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