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CALIFORNIA LEGISLATURE—2007—08 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 462

Introduced by Assembly Member Villines
(Coauthoer—Assembly-Member-Setorio Coauthors: Assembly
Members Galgiani, Horton, and Solorio)

February 20, 2007

An act to amend Section 5004.1 of the Vehicle Code, relating to
vehicles.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 462, as amended, Villines. Vehicle: license plates.

Under existing law, an owner of a vehicle that is a 1962 or older
model-year vehicle may, under specified circumstances, utilize license
plates of this state with the date of year corresponding to the model-year
date when the vehicle was manufactured.

This bill instead would authorize this option for the owner of a vehicle
that is a 1969 or older model-year or the owner of a commercial vehicle
or pickup truck that is a 1972 or older model-year. This bill would
require the Commissioner of the California Highway Patrol to approve
the utilization of these license plates as to a vehicle that is a 1963 to
1969, inclusive, model year vehicle, or a commercial vehicle or pickup
truck that is a 1963 to 1972, inclusive, model year vehicle prior to the
issuance of those plates for that vehicle.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.
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AB 462 —2—

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 5004.1 of the Vehicle Code is amended
to read:

5004.1. (a) An- (1) Subject to paragraph (3), an owner of a
vehicle that is a 1969 or older model year vehicle or the owner of
a commercial vehicle or a pickup truck that is a 1972 or older
model year may, after the requirements for the registration of the
vehicle are complied with and with the approval of the department,
utilize license plates of this state with the date of year
corresponding to the model year date when the vehicle was
manufactured, if the model year date license plate is legible and
serviceable, as determined by the department, in lieu of the license
plates otherwise required by this code.Fhe

(2) The department may consult with an organization of old car
hobbyists in determining whether the date of year of the license
plate to be used corresponds to the model year date when the
vehicle was manufactured.

(3) The commissioner shall approve the utilization of license
plates on a vehicle that is a 1963 to 1969, inclusive, model year
vehicle or a commercial vehicle or pickup truck that is a 1963 to
1972, inclusive, model year vehicle prior to the department’s
issuance of license plates for that vehicle pursuant to this section.

(b) A fee of thirty-five dollars ($35) shall be charged for the
application for the use of the special plates.

(c) In addition to the regular renewal fee for the vehicle for
which the plates are authorized, the applicant for a renewal of the
plates shall be charged an additional fee of ten dollars ($10). When
payment of a regular vehicle renewal fee is not required by this
code, the holder of license plates with a date corresponding to the
model year may retain the plates upon payment of an annual fee
of twenty dollars ($20), that shall be due at the expiration of the
registration year of the vehicle to which the plates were last
assigned under this section.

(d) Whenever a person who is authorized to utilize the special
license plates applies to the department for transfer of the plates
to another vehicle, a transfer fee of twelve dollars ($12) shall be
charged in addition to all other appropriate fees.
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