CALIFORNIA LEGISLATURE—2007—08 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1279

Introduced by Assembly Member Coto

February 23, 2007

An act to amend Section 8450 of the Education Code, relating to
child care.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1279, as introduced, Coto. Child care: child development
contractors: reserve funds.

The Child Care and Development Services Act provides child care
and development services to children from birth to age 13 and their
parents through full- and part-time programs. The act encourages child
development contractors to develop and maintain a reserve within the
child development fund derived from earned but expended funds. The
act authorizes child development contractors to retain a reserve fund
for alternative payment model and certificate child care contracts not
to exceed the greater of 2% of the sum of the parts of each contract to
which the contractor is a party or $1,000.

This bill instead would provide that the reserve fund for alternative
payment model and certificate child care contracts may not exceed an
unspecified percentage of the sum of the parts of each contract to which
the contractor is a party.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 8450 of the Education Code is amended
to read:

8450. (a) All child development contractors are encouraged
to develop and maintain a reserve within the child development
fund, derived from earned but unexpended funds. Child
development contractors may retain all earned funds. For the
purpose of this section, “earned funds” are those for which the
required number of eligible service units have been provided.

(b) Earned funds may not be expended for-any the activities
proscribed by Section 8406.7. Earned but unexpended funds shall
remain in the contractor’s reserve account within the child
development fund and shall be expended only by direct service
child development programs that are funded under contract with
the department.

(c) Notwithstanding subdivisions (a) and (b), a contractor may
retain a reserve fund balance for a resource and referral program,
separate from the balance retained pursuant to subdivision (b), not
to exceed 3 percent of the contract amount. Funds from this reserve
account may be expended only by resource and referral programs
that are funded under contract with the department.

(d) Notwithstanding subdivisions (a) and (b), a contractor may
retain a reserve fund for alternative payment model and certificate
child care contracts, separate from the reserve fund retained
pursuant to subdivisions (b) and (c). Funds from this reserve
account may be expended only by alternative payment model and
certificate child care programs that are funded under contract with
the department. The reserve amount allowed by this section may
not exceed-either-of-the-foHewingwhicheveris-greater:

tHh—Fwe ____ percent of the sum of the parts of each contract
to which that contractor is a party that is allowed for administration
pursuant to Section 8276.7 and that is allowed for supportive
services pursuant to the provisions of the contract.

(e) Each contractor’s audit st’1all identify any funds earned by

the contractor for each contract through the provision of contracted
services in excess of funds expended.

99



O©Coo~No ok~ wNE

—3— AB 1279

(F) Any interest earned on reserve funds shall be included in the
fund balance of the reserve. This reserve fund shall be maintained
in an interest-bearing account.

(g) Moneys in a contractor’s reserve fund may be used only for
expenses that are reasonable and necessary costs as defined in
subdivision (n) of Section 8208.

(h) Any reserve fund balance in excess of the amount authorized
pursuant to subdivisions (c) and (d) shall be returned to the
department pursuant to procedures established by the department
and reappropriated as second-year funds consistent with Section
8278.

(i) Upon termination of all child development contracts between
a contractor and the department, all moneys in a contractor’s
reserve fund shall be returned to the department pursuant to
procedures established by the department, and reappropriated as
second-year funds consistent with Section 8278.

(j) Expenditures from, additions to, and balances in, the reserve
fund shall be included in the agency’s annual financial statements
and audit.
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