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CHAPTER

An act to amend Section 66602 of, and to add Sections 66602.8
and 89504.7 to, the Education Code, relating to public
postsecondary education.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1413, Portantino. Public postsecondary education: California
State University: trustees.

(1) Existing law establishes the California State University,
under the administration of the Trustees of the California State
University, as one of the segments of public postsecondary
education in this state.

This bill would express findings and declarations of the
Legislature, as well as the intent of the Legislature, relating to
executive compensation of top officials of the California State
University.

(2) Under existing law, the trustees are composed of a total of
25 members, which include 5 specified ex officio members, a
representative of the alumni associations of the university, 16
members appointed by the Governor, subject to confirmation by
7, of the membership of the Senate, for 8-year terms, and 2
California State University students and one California State
University faculty member appointed by the Governor for 2-year
terms.

This bill would authorize any ex officio trustee to designate a
staff person to attend a meeting or meetings of the board in his or
her absence, and would prohibit a staff person designated under
this provision from attending closed sessions of the board. The
bill would prohibit an ex officio trustee from designating more
than one staff person to attend board meetings in any calendar
year.

(3) Existing law authorizes the trustees to select a chief executive
officer for the university, known as the Chancellor of the California
State University, to employ other officers and employees, and to
delegate powers and responsibilities to these individuals. Existing
law authorizes the university to operate 25 institutions of higher
education at designated locations throughout the state.
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This bill would prohibit the trustees, on and after January 1,
2008, from approving a contract for the hiring of an executive
officer, as defined, unless and until that contract and its terms are
adopted, by resolution, in a duly noticed meeting of the board.

The bill would require that, to the extent that the trustees provide
executive officer compensation in the form of transition pay at the
time an executive officer, as defined, ceases to perform his or her
regular duties, that transition pay would not exceed the
compensation, as defined, being received by that executive officer
in the last year of regular duties, and would only be paid for actual
duties performed. The bill would provide that, to the extent the
trustees provide executive compensation in the form of trustee
professorships at the time an executive officer, as defined, ceases
to perform his or her regular duties, no compensation, as defined,
would be paid unless it is paid in consideration for actual teaching
and does not exceed the amount a full professor of the California
State University would be paid for a similar teaching assignment.
The bill would exempt from these provisions employment
agreements approved by the trustees and implemented prior to
January 1, 2008.

The people of the Sate of California do enact as follows:

SECTION 1. (a) The Legislature finds and declares that reports
regarding executive compensation for the top officials of the
California State University system reveal a need for improved
communication between the Trustees of the California State
University and the Legislature and the need for immediate reforms
related to excess compensation.

(b) Therefore, it is the intent of the Legislature to allow for
improved communication between the California State University
and the Legislature, and to make some immediate reforms in
executive compensation.

SEC. 2. Section 66602 of the Education Code is amended to
read:

66602. (a) (1) The board shall be composed of the following
five ex officio members: the Governor, the Lieutenant Governor,
the Superintendent of Public Instruction, the Speaker of the
Assembly, and the person named by the trustees to serve as the
Chancellor of the California State University; a representative of
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the alumni associations of the state university, selected for a
two-year term by the alumni council, California State University,
which representative shall not be an employee of the California
State University during the two-year term; and 16 appointive
members appointed by the Governor and subject to confirmation
by two-thirds of the membership of the Senate.

(2) Any ex officio member of the board may designate a staff
person to attend a meeting or meetings of the board in his or her
absence. A staff person designated pursuant to this paragraph shall
not attend any closed session of the board. No more than one staff
person may be designated under this paragraph to attend board
meetings in any calendar year.

(b) (1) Two students from the California State University, who
shall have at least a junior year standing at the institutions they
attend, and who remain in good standing as students during their
respective terms, shall also be appointed by the Governor for
two-year terms.

(2) In the selection of students as members of the board, the
Governor shall appoint the students from lists of names of at least
two, but not more than five, persons furnished by the governing
board of any statewide student organization that represents the
students of the California State University and the student body
organizations of the campuses of the California State University.
Any appointment to fill a vacancy of a student member shall be
effective only for the remainder of the term of the person’s office
that became vacated.

(3) The term of office of one student member of the board shall
commence on July 1 of an even-numbered year and expire on June
30 two years thereafter. The term of office of the other student
member of the board shall commence on July 1 of an
odd-numbered year and expire on June 30 two years thereafter.
Notwithstanding paragraph (1), a student member who graduates
from his or her college or university on or after January 1 of the
second year of his or her term of office may serve the remainder
of the term.

(4) During the first year of a student member’s term, a student
member shall be a member of the board and may attend all
meetings of the board and its committees. At these meetings, a
student member may fully participate in discussion and debate,
but may not vote. During the second year of a student member’s
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term, a student member may exercise the same right to attend
meetings of the board, and its committees, and shall have the same
right to vote as the members appointed pursuant to subdivision
@).
(5) Notwithstanding paragraph (4), if a student member resigns
from office or a vacancy is otherwise created in that office during
the second year of a student member’s term, the remaining student
member shall immediately assume the office created by the vacancy
and all of the participation privileges of the second-year student
member, including the right to vote, for the remainder of that term
of office.

(c) (1) A faculty member from the California State University,
who shall be tenured at the California State University campus at
which he or she teaches, shall also be appointed by the Governor
for a two-year term. In the selection of a faculty member as a
member of the board, the Governor shall appoint the faculty
member from a list of names of at least two persons furnished by
the Academic Senate of the California State University.

(2) The faculty member of the board appointed by the Governor
pursuant to this subdivision shall not participate on any
subcommittee of the board responsible for collective bargaining
negotiations.

(3) The term of office of the faculty member of the board shall
commence on July 1, and shall expire on June 30 two years
thereafter.

SEC. 3. Section 66602.8 is added to the Education Code, to
read:

66602.8. (a) Notwithstanding any other provision of law, on
and after January 1, 2008, the board is not authorized to approve
a contract for the hiring of an executive officer unless and until
that contract and its terms are adopted, by resolution, in a duly
noticed meeting of the board.

(b) As used in this section:

(1) “Contract” means the terms and conditions of employment
agreements.

(2) “Executive officer” includes, but is not necessarily limited
to, the Chancellor of the California State University, a vice
chancellor or an executive vice chancellor of the university, the
general counsel of the university, or a president of a campus.
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SEC. 4. Section 89504.7 is added to the Education Code, to
read:

89504.7. (a) To the extent that the trustees provide executive
officer compensation in the form of transition pay at the time an
executive officer ceases to perform his or her regular duties, that
transition pay shall not exceed the compensation being received
by that executive in the last year of regular duties, and shall only
be paid for actual duties performed.

(b) To the extent that the trustees provide executive officer
compensation in the form of trustee professorships at the time an
executive officer ceases to perform his or her regular duties,
compensation shall not be paid unless it is paid in consideration
for actual teaching. This compensation shall not exceed the amount
a full professor of the California State University would be paid
for a similar teaching assignment.

(c) As used in this section:

(1) “Compensation” includes, but is not necessarily limited to,
salary, pension benefits, and automobile and housing allowances.

(2) “Executive officer” includes, but is not necessarily limited
to, the Chancellor of the California State University, a vice
chancellor or an executive vice chancellor of the university, the
general counsel of the university, or a president of a campus.

(d) Subdivision (a) and (b) shall not apply to employment
agreements approved by the trustees and implemented prior to
January 1, 2008.
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