AMENDED IN ASSEMBLY JANUARY 7, 2008

CALIFORNIA LEGISLATURE—2007—08 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1535

Introduced by Assembly Member Huffman
(Principal coauthor: Assembly Member Lieber)
(Coauthors. Assembly M ember sBrownley, Hancock, L eno, L evine,
Saldana, and Wolk)
(Coauthor: Senator Migden)

February 23, 2007

add Section 42464 of, and to repeal Section 42465.3 of, the Public
Resources Code, relating to electronic waste, and making an
appropriation therefor.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1535, as amended, Huffman. Electronic waste:—persenal
computers: fee payment.

(1) The Electronic Waste Recycling Act of 2003 requires a retailer
selling a covered electronic device in this state to collect a covered
electronic waste recycling fee from the consumer. These fees are
deposited in the Electronic Waste Recovery and Recycling Account,
and the-meney moneys in the account-s are continuously appropriated
to the California Integrated Waste Management Board and the
Department of Toxic Substances Control for electronic waste recovery
payments and recycling payments and for payments to manufacturers
to cover the costs of collecting, consolidating, transporting, receiving,
processing, and recycling covered electronic waste in this state. The
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board is required to review the amount of the fee at least biennially and
to adjust the fee based on the sufficiency of revenues in the account to
fund the collection, consolidation, and recycling of electronic waste
and to administer, enforce, and promote the act, plus a specified prudent
reserve.

was{eeeﬂ%rm—laws—A V|olat|on of the act is a crime.
Thls b|II Would—prevrde—tha{—eﬂ—aﬁd—aﬁthHy—l—zeeS—a—ee\fered

instead require, as of July 1, 2009, the manufacturer of the covered
electronic device to pay the fee on every new or refurbished covered
electronic device sold or offered for sale in this state by the
manufacturer. Conforming changes to the act would-be-alse be made
by the bill with regard to-these-electronic-deviees the payment of the
fee by a manufacturer. The bill would impose a state-mandated local
program by creating a new crime with regard to the payment of the fee.

The bill would also require the board, when reviewing the amount
of the fee, to consider, when adjusting the fee, the relative average cost
of recycling a covered electronic device for each of 3 designated device
categories, classified by screen size.

The bill would make an appropriation, because the increased fees
H%peseekeﬂﬂqeﬁale&ef—perseﬁalreempt&eﬁ authorized by the bill would
be deposited in a continuously appropriated fund.

(2) The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required by this act
for a specified reason.

Vote: majority. Appropriation: yes. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.

The people of the State of California do enact as follows:

1 SECTION 1. Section 25214.10.1 of the Health and Safety Code
2 is amended to read:
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25214.10.1. (a) For purposes of this section, the following
definitions shall apply:

(1) “Electronic device” means a video display device, as defined
in subdivision-# (u) of Section 42463 of the Public Resources
Code, with a screen size of greater than four inches.

(2) “Covered electronic device,” “manufacturer,” and “retailer”

have the same meaning as those terms are defined in Section 42463
of the Public Resources Code.

(b) The department shall adopt regulations that identify
electronic devices that the department determines are presumed
to be, when discarded, a hazardous waste pursuant to this chapter.
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(c) (1) Except as provided in subdivision—{e} (d), a covered
electronic device that is identified in the regulations adopted, on
or before July 1, 2004, by the department, that identify electronic
devices that the department determines are presumed to be, when
discarded, a hazardous waste pursuant to this chapter shall, on and
after January 1, 2005, be subject to Chapter 8.5 (commencing with
Section 42460) of Part 3 of Division 30 of the Public Resources
Code, including the fee imposed pursuant to Section 42464 of the
Public Resources Code.

(2) Except as provided in subdivision—€} (d), a covered
electronic device identified in the regulations adopted by the
department, pursuant to subdivision (b), shall, on and after July 1
of the year subsequent to the year in which the covered electronic
device is first identified in the regulations, be subject to Chapter
8.5 (commencing with Section 42460) of Part 3 of Division 30 of
the Public Resources Code, including the fee imposed pursuant to
Section 42464 of the Public Resources Code.

te)

(d) (1) If the manufacturer of an electronic device that is
identified in the regulations adopted by the department pursuant
to subdivision (b) obtains the concurrence of the department that
an electronic device, when discarded, would not be a hazardous
waste, in accordance with procedures set forth in Section
66260.200 of Title 22 of the California Code of Regulations, the
electronic device shall cease to be a covered electronic device and
shall cease to be subject to-subdivisions subdivision (c)-are-e) on
the first day of the quarter that begins not less than 30 days after
the date that the department provides the manufacturer with a
written nonhazardous concurrence for the electronic device

pursuant to this subdivision.-A-manufacturer—shal-notify—each
ot hich 4 : I W ol .

(2) No later than 10 days after the date that the department issues
a written nonhazardous concurrence to the manufacturer, the
department shall do both of the following:

(A) Post on the department’s Web site a copy of the
nonhazardous concurrence, including, but not limited to, an

98



O©Coo~No ok~ wNE

—5— AB 1535

identification and description of the electronic device to which the
concurrence applies.

(B) Send a copy of the nonhazardous concurrence, including,
but not limited to, an identification and description of the electronic
device to which the concurrence applies, to the California
Integrated Waste Management Board and the State Board of
Equalization.

(e) Notwithstanding Section 42474 of the Public Resources
Code, a fine or penalty shall not be assessed on a—retaHer
manufacturer who unknowingly sells, or offers for sale, in this
state a covered electronic device for which the covered electronic
waste recycling fee has not been collected or paid, if the failure to
collect the fee was due to the failure of the State Board of
Equalization to inform the-retatter manufacturer that the electronic
device was subject to the fee.

SEC. 2. Section 42464 of the Public Resources Code is
amended to read:

42464. (a) On and after January 1, 2005, or as otherwise
provided by Section 25214.10.1 of the Health and Safety Code, a
consumer shall pay a covered electronic waste recycling fee upon
the purchase of a new or refurbished covered electronic device, in
the following amounts:

(1) Six dollars ($6) for each covered electronic device with a
screen size of less than 15 inches measured diagonally.

(2) Eight dollars ($8) for each covered electronic device with
a screen size greater than or equal to 15 inches but less than 35
inches measured diagonally.

(3) Ten dollars ($10) for each covered electronic device with a
screen size greater than or equal to 35 inches measured diagonally.

(b) Except as provided in subdivision (d), a retailer shall collect
from the consumer a covered electronic waste recycling fee at the
time of the retail sale of a covered electronic device.

(c) (1) Aretailer may retain 3 percent of the covered electronic
waste recycling fee as reimbursement for all costs associated with
the collection of the fee and shall transmit the remainder of the fee
to the state pursuant to Section 42464.4.

(2) If aretailer makes an election pursuant to paragraph (2) of
subdivision (d), and the conditions of subparagraphs (A), (B), and
(C) of paragraph (2) of subdivision (d) are met, the vendor, in lieu
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of the retailer, may retain 3 percent of the covered electronic waste
recycling fee as reimbursement for all costs associated with the
collection of the fee and the vendor shall transmit the remainder
of the fee to the state pursuant to Section 42464.4.

(d) (1) If a retailer elects to pay the covered electronic waste
recycling fee on behalf of the consumer, the retailer shall provide
an express statement to that effect on the receipt given to the
consumer at the time of sale. If a retailer elects to pay the covered
electronic waste recycling fee on behalf of the consumer, the fee
is a debt owed by the retailer to the state, and the consumer is not
liable for the fee.

(2) A retailer may elect to pay the covered electronic waste
recycling fee on behalf of the consumer by paying the covered
electronic waste recycling fee to the retailer’s vendor, but only if
all of the following conditions are met:

(A) The vendor is registered with the State Board of Equalization
to collect and remit the covered electronic waste recycling fee
pursuant to this chapter.

(B) The vendor holds a valid seller’s permit pursuant to Article
2 (commencing with Section 6066) of Chapter 2 of Part 1 of
Division 2 of the Revenue and Taxation Code.

(C) The retailer pays the covered electronic waste recycling fee
to the vendor that is separately stated on the vendor’s invoice to
the retailer.

(D) The retailer provides an express statement on the invoice,
contract, or other record documenting the sale that is given to the
consumer, that the covered electronic waste recycling fee has been
paid on behalf of the consumer.

(3) For the purpose of making the election in paragraph (2), if
the conditions set forth in subparagraphs (A), (B), (C), and (D) of
paragraph (2), are met, the covered electronic waste recycling fee
is a debt owed by the vendor to the state, and the retailer is not
liable for the fee.

(e) The retailer shall separately state the covered electronic
waste recycling fee on the receipt given to the consumer at the
time of sale.

(f) On or before August 1, 2005, and, thereafter, no more
frequently than annually, and no less frequently than biennially,
the board, in collaboration with the department, shall review, at a
public hearing, the covered electronic waste recycling fee and shall
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make any adjustments to the fee to ensure that there are sufficient
revenues in the account to fund the covered electronic waste
recycling program established pursuant to this chapter. Adjustments
to the fee that are made on or before August 1, shall apply to the
calendar year beginning the following January 1. The board shall
base an adjustment of the covered electronic waste recycling fee
on both of the following factors:

(1) The sufficiency, and any surplus, of revenues in the account
to fund the collection, consolidation, and recycling of covered
electronic waste that is projected to be recycled in the state.

(2) The sufficiency of revenues in the account for the board and
the department to administer, enforce, and promote the program
established pursuant to this chapter, plus a prudent reserve not to
exceed 5 percent of the amount in the account.

(9) This section shall become inoperative on July 1, 2009, and,
as of January 1, 2010, is repealed, unless a later enacted statute,
that becomes operative on or before January 1, 2010, deletes or
extends the dates on which it becomes inoperative and is repealed.

SEC. 3. Section 42464 is added to the Public Resources Code,
to read:

42464. (a) Onand after July 1, 2009, or as otherwise provided
by Section 25214.10.1 of the Health and Safety Code, a
manufacturer shall pay a covered electronic waste recycling fee
on every new or refurbished covered electronic device sold or
offered for sale in this state by the manufacturer or by a retailer,
in the following amounts:

(1) Six dollars ($6) for each covered electronic device with a
screen size of less than 15 inches measured diagonally.

(2) Eight dollars ($8) for each covered electronic device with
a screen size greater than or equal to 15 inches but less than 35
inches measured diagonally.

(3) Ten dollars ($10) for each covered electronic device with a
screen size greater than or equal to 35 inches measured diagonally.

(b) On or before August 1, 2009, and thereafter, no more
frequently than annually, and no less frequently than biennially,
the board, in collaboration with the department, shall review, at
a public hearing, the covered electronic waste recycling fee and
shall make any adjustments to the fee to ensure that there are
sufficient revenues in the account to fund the covered electronic
waste recycling program established pursuant to this chapter.
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Adjustments to the fee that are made on or before August 1, shall
apply to the calendar year beginning the following January 1. The
board shall base an adjustment of the covered electronic waste
recycling fee on all of the following factors:

(1) The sufficiency, and any surplus, of revenues in the account
to fund the collection, consolidation, and recycling of covered
electronic waste that is projected to be recycled in the state.

(2) The sufficiency of revenues in the account for the board and
the department to administer, enforce, and promote the program
established pursuant to this chapter, plus a prudent reserve not to
exceed 5 percent of the amount in the account.

(3) The relative average cost of recycling a covered electronic
device for each category specified in paragraphs (1) to (3),
inclusive, of subdivision (a).

(c) A manufacturer is not required to pay the covered electronic
waste fee for a covered electronic device for which a payment has
been made pursuant to this section.

(d) This section shall become operative July 1, 2009.

SEC. 4. Section 42464.2 of the Public Resources Code is
amended to read:

42464.2. (a) The State Board of Equalization shall collect the
covered electronic waste recycling fee pursuant to the Fee
Collection Procedures Law (Part 30 (commencing with Section
55001) of Division 2 of the Revenue and Taxation Code). For the
purposes of this section, the reference in the Fee Collection
Procedures Law to “feepayer’-shalHnelude-a+retatler,aconsumer,

paragraph—(2)—of—subdivision{d)—ofSection—42464 means a

manufacturer.

(b) The State Board of Equalization shall adopt a form for
reporting, and determine the manner in which a retailer shall
report, to a manufacturer the number of reporting sales of covered
electronic devices sold by the manufacturer to the retailer that
were subsequently sold by that retailer.

(c) A retailer shall provide a manufacturer with report of each
covered electronic device that the retailer purchased from the
manufacturer and subsequently sold, in accordance with the form
adopted, and in the manner determined, by the State Board of
Equalization.
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SEC. 5. Section 42465.2 of the Public Resources Code is
amended to read:

42465.2. (a) On or before July 1, 2005, or as specified
otherwise in Section 25214.10.1 of the Health and Safety Code,
and at least once annually thereafter, as determined by the board,
each manufacturer of a covered electronic device sold in this state
shall do all of the following:

(1) Submit to the board a report that includes all of the following
information:

(A) An estimate of the number of covered electronic devices
sold by the manufacturer in the state during the previous year.

(B) A baseline or set of baselines that show the total estimated
amounts of mercury, cadmium, lead, hexavalent chromium, and
PBB’s used in covered electronic devices manufactured by the
manufacturer in that year and the reduction in the use of those
hazardous materials from the previous year.

(C) A baseline or set of baselines that show the total estimated
amount of recyclable materials contained in covered electronic
devices sold by the manufacturer in that year and the increase in
the use of those recyclable materials from the previous year.

(D) A baseline or a set of baselines that describe any efforts to
design covered electronic devices for recycling and goals and plans
for further increasing design for recycling.

(2) Make information available to consumers, that describes
where and how to return, recycle, and dispose of the covered
electronic device and opportunities and locations for the collection
or return of the device, through the use of a toll-free telephone
number, Internet Web site, information labeled on the device,
information included in the packaging, or information
accompanying the sale of covered electronic device.

(b) (1) For the purposes of complying with paragraph (1) of
subdivision (a), a manufacturer may submit a report to the board
that includes only those covered electronic devices that include
applications of the compounds listed in subparagraph (B) of
paragraph (1) of subdivision (a) that are exempt from the Directive
2002/95/EC adopted by the European Parliament and the Council
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of the European Union on January 27, 2003, and any amendments
made to that directive, if both of the following conditions are met,
as modified by Section-24234-16 25214.10 of the Health and Safety
Code:

(A) The manufacturer submits written verification to the
department that demonstrates, to the satisfaction of the department,
that the manufacturer is in compliance with Directive 2002/95/EC,
and any amendments to that directive, for those covered electronic
devices for which it is not submitting a report to the board pursuant
to this subdivision.

(B) The department certifies that the manufacturer is in
compliance with Directive 2002/95/EC, and any amendments to
that directive, for those covered electronic devices for which the
manufacturer is not submitting a report to the board pursuant to
this subdivision.

(2) When reporting pursuant to this subdivision, a manufacturer
is required only to report on specific applications of compounds
used in covered electronic devices that are exempt from Directive
2002/95/EC.

(c) Any information submitted to the board pursuant to
subdivision (a) that is proprietary in nature or a trade secret shall
be subject to protection under state laws and regulations governing
that information.

SEC. 6. Section 42465.3 of the Public Resources Code is
repealed.

Wit it ienti ; { subdivision-(e)-of
Seetion-25214-10-1-of the Health-ana-Safety-Code-

SEC. 7. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article XIl1 B of the California Constitution because
the only costs that may be incurred by a local agency or school
district will be incurred because this act creates a new crime or
infraction, eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section 17556 of
the Government Code, or changes the definition of a crime within
the meaning of Section 6 of Article XIIIB of the California
Constitution.
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All matter omitted in this version of the bill
appears in the bill as introduced in
Assembly, February 23, 2007 (JR11)
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