SENATE BILL No. 313

Introduced by Senator Scott

February 16, 2007

An act to amend Sections 8604 and 8802 of the Family Code, relating
to adoption.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 313, as introduced, Scott. Adoption.

Existing law generally provides that a child having a presumed father,
as specified, may not be adopted without the consent of the child’s birth
parents, if living. However, if one birth parent has been awarded custody
by judicial order, or has custody by agreement of both parents, and the
other birth parent for a period of one year willfully fails to communicate
with and to pay for the care, support, and education of the child when
able to do so, then the birth parent having sole custody may consent to
the adoption, after the birth parent who does not have custody has been
served with a specified citation. The failure of a birth parent to pay for
the care, support, and education of the child for the period of one year
or the failure of a birth parent to communicate with the child for the
period of one year is prima facie evidence that the failure was willful
and without lawful excuse.

This bill would additionally provide that if the parent or parents have
made only token efforts to support or communicate with the child, the
court may disregard those token efforts.

Existing law specifically authorizes certain persons to file a petition
to adopt a child, including a legal guardian who has been the child’s
legal guardian for more than 6 months, if the court has found the child
to be abandoned, as specified.
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This bill would instead authorize a legal guardian who has been the
child’s legal guardian for more than 6 months to file a petition if the
child is alleged to be abandoned.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 8604 of the Family Code is amended to
read:

8604. (a) Exceptas provided in subdivision (b), a child having
a presumed father under Section 7611 may not be adopted without
the consent of the child’s birth parents, if living. The consent of a
presumed father is not required for the child’s adoption unless he
became a presumed father as described in Chapter 1 (commencing
with Section 7540) or Chapter 3 (commencing with Section 7570)
of Part 2 of Division 12, or subdivision (a), (b), or (c) of Section
7611 before the mother’s relinquishment or consent becomes
irrevocable or before the mother’s parental rights have been
terminated.

(b) If one birth parent has been awarded custody by judicial
order, or has custody by agreement of both parents, and the other
birth parent for a period of one year willfully fails to communicate
with and to pay for the care, support, and education of the child
when able to do so, then the birth parent having sole custody may
consent to the adoption, but only after the birth parent not having
custody has been served with a copy of a citation in the manner
provided by law for the service of a summons in a civil action that
requires the birth parent not having custody to appear at the time
and place set for the appearance in court under Section 8718, 8823,
8913, or 9007.

(c) Failure of a birth parent to pay for the care, support, and
education of the child for the period of one year or failure of a
birth parent to communicate with the child for the period of one
year is prima facie evidence that the failure was willful and without
lawful excuse. If the parent or parents have made only token efforts
to support or communicate with the child, the court may disregard
those token efforts.

SEC. 2. Section 8802 of the Family Code is amended to read:
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8802. (a) (1) Any of the following persons who desire to adopt
a child may, for that purpose, file a petition in the county in which
the petitioner resides or, if the petitioner is not a resident of this
state, in the county in which the placing birth parent or birth parents
resided when the adoption placement agreement was signed, or
the county in which the placing birth parent or birth parents resided
when the petition was filed:

(A) Anadult who is related to the child or the child’s half sibling
by blood or affinity, including all relatives whose status is preceded
by the words “step,” “great,” “great-great,” or “grand,” or the
spouse of any of these persons, even if the marriage was terminated
by death or dissolution.

(B) A person named in the will of a deceased parent as an
intended adoptive parent where the child has no other parent.

(C) A person with whom a child has been placed for adoption.

(D) (i) A legal guardian who has been the child’s legal guardian
for more than one year.

(i1) If the eeurthas—feund-the-child is alleged to have been
abandoned pursuant to Section 7822, a legal guardian who has
been the child’s legal guardian for more than six months. The legal
guardian may file a petition pursuant to Section 7822 in the same
court and concurrently with a petition under this section.

(iii) However, if the parent nominated the guardian for a purpose
other than adoption for a specified time period, or if the
guardianship was established pursuant to Section 360 of the
Welfare and Institutions Code, the guardianship shall have been
in existence for not less than three years.

(2) If the child has been placed for adoption, a copy of the
adoptive placement agreement shall be attached to the petition.
The court clerk shall immediately notify the department at
Sacramento in writing of the pendency of the proceeding and of
any subsequent action taken.

(3) If the petitioner has entered into a postadoption contact
agreement with the birth parent as set forth in Section 8616.5, the
agreement, signed by the participating parties, shall be attached
to and filed with the petition for adoption.

(b) The petition shall contain an allegation that the petitioners
will file promptly with the department or delegated county adoption
agency information required by the department in the investigation
of the proposed adoption. The omission of the allegation from a
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petition does not affect the jurisdiction of the court to proceed or
the validity of an adoption order or other order based on the
petition.

(c) The caption of the adoption petition shall contain the names
of the petitioners, but not the child’s name. The petition shall state
the child’s sex and date of birth and the name the child had before
adoption.

(d) If the child is the subject of a guardianship petition, the
adoption petition shall so state and shall include the caption and
docket number or have attached a copy of the letters of the
guardianship or temporary guardianship. The petitioners shall
notify the court of any petition for guardianship or temporary
guardianship filed after the adoption petition. The guardianship
proceeding shall be consolidated with the adoption proceeding.

(e) The order of adoption shall contain the child’s adopted name,
but not the name the child had before adoption.
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