AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 8, 2010

CALIFORNIA LEGISLATURE—2009—10 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2611

Introduced by Assembly Member Ma

February 19, 2010

—An act to amend Sec.tion 25214.10.1 of the’ Health and
Safety Code, and to amend Section 42463 of the Public Resources Code,
relating to recycling.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2611, as amended, Ma. Laberdisputes—Recycling: electronic
waste.

(1) Existing law, the Electronic Waste Recycling Act of 2003 (act),
requires a retailer selling a covered electronic device in this state to
collect a covered electronic waste recycling fee from the consumer, as
specified. Under existing law, the fees are deposited in the Electronic
Waste Recovery and Recycling Account, and the Department of
Resources Recycling and Recovery are continuously appropriated the
money in the account to make electronic waste recovery payments and
recycling payments and to make payments to manufacturers.

Existing law defines the term ““covered electronic device™ as a video
display device containing a screen greater than 4 inches, measured
diagonally, that is identified in the regulations that the Department of
Toxic Substances Control (DTSC) is required to adopt to identify
electronic devices, as defined, that the DTSC determines are presumed
to be, when discarded, a hazardous waste pursuant to the hazardous
waste control laws.

A violation of the act is a crime.
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This bill would instead revise the definition of covered electronic
device as a video display device with more than 9 square inches of
screen size and would make conforming changes to the provisions
requiring the adoption of regulations. Since a violation of the act is a
crime, the bill would impose a state-mandated local program by revising
the requirement for a crime.

(2) The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required by this act
for a specified reason.
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Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: ne-yes.
State-mandated local program: ne-yes.

The people of the State of California do enact as follows:

1 SECTION 1. The Legislature finds and declares all of the
2 following:
3 (a) With the growing popularity of personal consumer
4 electronics in California’s marketplace, technology is advancing
5 in customizable formats to meet the needs of targeted consumer
6 groups.
7 (b) As technology progresses, it is necessary and appropriate
8 to review public policies that are intended to meet the needs of
9 California, but may need to be periodically updated to include the
10 needs of underrepresented groups such as those with physical
11 impairments.
12 (c) Under the Electronic Waste Recycling Act of 2003 (Chapter
13 8.5 (commencing with Section 42460) of Part 3 of Division 30 of
14 the Public Resources Code), video displays on personal consumer
15 electronics devices, such as mobile phones, are required to be four
16 inches or smaller when measured diagonally or the device is
17 subject to the act’s fees.
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(d) A video screen that measures four inches diagonally may
have more overall surface area than screens that have longer
diagonal measurements but less overall screen size when measured
for actual surface area.

(e) Current requirements for touchscreens on mobile phone and
personal digital assistant (PDA) devices that seek to meet the
requirements for exemption from electronic waste recycling fees
have resulted in products that are difficult for the visually impaired
to take full advantage of, due to the available small screen sizes.

(f) The current four-inch diagonal measurement standard is
prejudicial against the visually impaired and hinders the
marketability of products with screens having greater than four
inch diagonal dimensions that would be otherwise better products
with larger screens.

(9) Therefore an objective standard needs to be established that
determines overall surface area for video screens that are exempted
from consumer electronic waste recycling fees.

SEC. 2. Section 25214.10.1 of the Health and Safety Code is
amended to read:

25214.10.1. (a) For purposes of this section, the following
definitions shall apply:

(1) “Electronic device” means a video display device, as defined
in subdivision- (u) of Section 42463 of the Public Resources
Code, with-a-sereen-size-of greater than-feur-inehes nine square
inches of screen size.

(2) “Covered electronic device,” “manufacturer,” and “retailer”
have the same meaning as those terms are defined in Section 42463
of the Public Resources Code.

(b) The department shall adopt regulations that identify
electronic devices that the department determines are presumed
to be, when discarded, a hazardous waste pursuant to this chapter.

(¢) (1) Except as provided in subdivision (e), a manufacturer
of an electronic device that is identified in the regulations adopted
by the department shall send a notice in accordance with the
schedule specified in subparagraph (A) or (B), as applicable, of
paragraph (3), to any retailer that sells that electronic device
manufactured by the manufacturer. The notice shall identify the
electronic device, and shall inform the retailer that the electronic
device is a covered electronic device and is subject to a fee in
accordance with subdivision (d).
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(2) A manufacturer subject to this subdivision shall also send
a copy of the notice to the State Board of Equalization.

(3) The notice required by this subdivision shall be sent in
accordance with the following schedule:

(A) On or before October 1, 2004, the manufacturer shall send
a notice covering any electronic device manufactured by that
manufacturer that is identified in the regulations adopted by the
department on or before July 1, 2004, that identify the electronic
devices that the department determines are presumed to be, when
discarded, a hazardous waste pursuant to this chapter.

(B) On or before April 1, 2005, and on or before every April 1
of each year thereafter, the manufacturer shall send a notice
covering any electronic device manufactured by that manufacturer
identified in the regulations adopted by the department pursuant
to subdivision (b) on or before December 31 of the prior year.

(4) If a retailer sells a refurbished covered electronic device,
the manufacturer is required to comply with the notice requirement
of this subdivision only if the manufacturer directly supplies the
refurbished covered electronic device to the retailer.

(d) (1) Except as provided in subdivision (e), a covered
electronic device that is identified in the regulations adopted, on
or before July 1, 2004, by the department, that identify electronic
devices that the department determines are presumed to be, when
discarded, a hazardous waste pursuant to this chapter shall, on and
after January 1, 2005, be subject to Chapter 8.5 (commencing with
Section 42460) of Part 3 of Division 30 of the Public Resources
Code, including the fee imposed pursuant to Section 42464 of the
Public Resources Code.

(2) Except as provided in subdivision (e), a covered electronic
device identified in the regulations adopted by the department,
pursuant to subdivision (b), shall, on and after July 1 of the year
subsequent to the year in which the covered electronic device is
first identified in the regulations, be subject to Chapter 8.5
(commencing with Section 42460) of Part 3 of Division 30 of the
Public Resources Code, including the fee imposed pursuant to
Section 42464 of the Public Resources Code.

(e) (1) If the manufacturer of an electronic device that is
identified in the regulations adopted by the department pursuant
to subdivision (b) obtains the concurrence of the department that
an electronic device, when discarded, would not be a hazardous
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waste, in accordance with procedures set forth in Section
66260.200 of Title 22 of the California Code of Regulations, the
electronic device shall cease to be a covered electronic device and
shall cease to be subject to subdivisions (c) and (d) on the first day
of the quarter that begins not less than 30 days after the date that
the department provides the manufacturer with a written
nonhazardous concurrence for the electronic device pursuant to
this subdivision. A manufacturer shall notify each retailer, to which
that manufacturer has sold a covered electronic device, that the
device has been determined pursuant to this subdivision to be
nonhazardous and is no longer subject to a covered electronic
recycling fee.

(2) No later than 10 days after the date that the department issues
a written nonhazardous concurrence to the manufacturer, the
department shall do both of the following:

(A) Post on the department’s Internet Web site a copy of the
nonhazardous concurrence, including, but not limited to, an
identification and description of the electronic device to which the
concurrence applies.

(B) Send a copy of the nonhazardous concurrence, including,
but not limited to, an identification and description of the electronic
device to which the concurrence applies, to the—Califernia

Department of Resources
Recycling and Recovery and the State Board of Equalization.

(F) Notwithstanding Section 42474 of the Public Resources
Code, a fine or penalty shall not be assessed on a retailer who
unknowingly sells, or offers for sale, in this state a covered
electronic device for which the covered electronic waste recycling
fee has not been collected or paid, if the failure to collect the fee
was due to the failure of the State Board of Equalization to inform
the retailer that the electronic device was subject to the fee.

SEC. 3. Section 42463 of the Public Resources Code is
amended to read:

42463. For-the purposes of this chapter, the following terms
have the following meanings, unless the context clearly requires
otherwise:

(@) “Account” means the Electronic Waste Recovery and
Recycling Account created in the Integrated Waste Management
Fund under Section 42476.

(b) “Authorized collector” means any of the following:
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(1) A city, county, or district that collects covered electronic
devices.

(2) A person or entity that is required or authorized by a city,
county, or district to collect covered electronic devices pursuant
to the terms of a contract, license, permit, or other written
authorization.

(3) A nonprofit organization that collects or accepts covered
electronic devices.

(4) A manufacturer or agent of the manufacturer that collects,
consolidates, and transports covered electronic devices for
recycling from consumers, businesses, institutions, and other
generators.

(5) An entity that collects, handles, consolidates, and transports
covered electronic devices and has filed applicable notifications
with the department pursuant to Chapter 23 (commencing with
Section 66273.1) of Division 4.5 of Title 22 of the California Code
of Regulations.

(c) “Board” means the-CatliferniatntegrateeWaste-Management
Beard Department of Resources Recycling and Recovery.

(d) “Consumer” means a person who purchases a new or
refurbished covered electronic device in a transaction that is a
retail sale or in a transaction to which a use tax applies pursuant
to Part 1 (commencing with Section 6001) of Division 2 of the
Revenue and Taxation Code.

(e) “Department” means the Department of Toxic Substances
Control.

(f) (1) Exceptas provided in paragraph (2), “covered electronic
device” means a video display device contalnlng a screen with
greater than—fe&%mehes—mea&rred—dﬁgeﬁarly nine square inches
of surface, that is identified in the regulations adopted by the
department pursuant to subdivision (b) of Section 25214.10.1 of
the Health and Safety Code.

(2) “Covered electronic device” does not include any of the
following:

(A) A video display device that is a part of a motor vehicle, as
defined in Section 415 of the Vehicle Code, or any component
part of a motor vehicle assembled by, or for, a vehicle manufacturer
or franchised dealer, including replacement parts for use in a motor
vehicle.

98



O©Coo~No ok~ wNE

—7— AB 2611

(B) A video display device that is contained within, or a part of
a piece of industrial, commercial, or medical equipment, including
monitoring or control equipment.

(C) A video display device that is contained within a clothes
washer, clothes dryer, refrigerator, refrigerator and freezer,
microwave oven, conventional oven or range, dishwasher, room
air-conditioner, dehumidifier, or air purifier.

(D) An electronic device, on and after the date that it ceases to
be a covered electronic device under subdivision (e) of Section
25214.10.1 of the Health and Safety Code.

(g) “Covered electronic waste” or “covered e-waste” means a
covered electronic device that is discarded.

(h) “Covered electronic waste recycling fee” or “covered e-waste
recycling fee” means the fee imposed pursuant to Article 3
(commencing with Section 42464).

(i) “Covered electronic waste recycler” or “covered e-waste
recycler” means any of the following:

(1) A person who engages in the manual or mechanical
separation of covered electronic devices to recover components
and commodities contained therein for the purpose of reuse or
recycling.

(2) A person who changes the physical or chemical composition
of a covered electronic device, in accordance with the requirements
of Chapter 6.5 (commencing with Section 25100) of Division 20
of the Health and Safety Code and the regulations adopted pursuant
to that chapter, by deconstructing, size reduction, crushing, cutting,
sawing, compacting, shredding, or refining for purposes of
segregating components, for purposes of recovering or recycling
those components, and who arranges for the transport of those
components to an end user.

(3) A manufacturer who meets any conditions established by
this chapter and Chapter 6.5 (commencing with Section 25100)
of Division 20 of the Health and Safety Code for the collection or
recycling of covered electronic waste.

(j) “Discarded” has the same meaning as defined in subdivision
(b) of Section 25124 of the Health and Safety Code.

(k) “Electronic waste recovery payment” means an amount
established and paid by the board pursuant to Section 42477.

(I) “Electronic waste recycling payment” means an amount
established and paid by the board pursuant to Section 42478.
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(m) *“Hazardous material” has the same meaning as defined in
Section 25501 of the Health and Safety Code.

(n) “Manufacturer” means either of the following:

(1) A personwho manufactures a covered electronic device sold
in this state.

(2) A person who sells a covered electronic device in this state
under that person’s brand name.

(0) “Person” means an individual, trust firm, joint stock
company, business concern, and corporation, including, but not
limited to, a government corporation, partnership, limited liability
company, and association. Notwithstanding Section 40170,
“person” also includes a city, county, city and county, district,
commission, the state or a department, agency, or political
subdivision thereof, an interstate body, and the United States and
its agencies and instrumentalities to the extent permitted by law.

(p) “Recycling” has the same meaning as defined in subdivision
(a) of Section 25121.1 of the Health and Safety Code.

(a) “Refurbished,” when used to describe a covered electronic
device, means a device that the manufacturer has tested and
returned to a condition that meets factory specifications for the
device, has repackaged, and has labeled as refurbished.

(r) “Retailer” means a person who makes a retail sale of a new
or refurbished covered electronic device. “Retailer” includes a
manufacturer of a covered electronic device who sells that covered
electronic device directly to a consumer through any means,
including, but not limited to, a transaction conducted through a
sales outlet, catalog, or the Internet, or any other similar electronic
means.

(s) (1) “Retail sale” has the same meaning as defined under
Section 6007 of the Revenue and Taxation Code.

(2) “Retail sale” does not include the sale of a covered electronic
device that is temporarily stored or used in California for the sole
purpose of preparing the covered electronic device for use
thereafter solely outside the state, and that is subsequently
transported outside the state and thereafter used solely outside the
state.

(t) “Vendor” means a person that makes a sale of a covered
electronic device for the purpose of resale to a retailer who is the
lessor of the covered electronic device to a consumer under a lease
that is a continuing sale and purchase pursuant to Part 1
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(commencing with Section 6001) of Division 2 of the Revenue
and Taxation Code.

(u) “Video display device” means an electronic device with an
output surface that displays, or is capable of displaying, moving
graphical images or a visual representation of image sequences or
pictures, showing a number of quickly changing images on a screen
in fast succession to create the illusion of motion, including, if
applicable, a device that is an integral part of the display, in that
it cannot be easily removed from the display by the consumer, that
produces the moving image on the screen. A video display device
may use, but is not limited to, a cathode ray tube (CRT), liquid
crystal display (LCD), gas plasma, digital light processing, or other
image projection technology.

SEC. 4. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article X111 B of the California Constitution because
the only costs that may be incurred by a local agency or school
district will be incurred because this act creates a new crime or
infraction, eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section 17556 of
the Government Code, or changes the definition of a crime within
the meaning of Section 6 of Article XIIIB of the California
Constitution.
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