AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 25, 2011

CALIFORNIA LEGISLATURE—2011—12 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 317

Introduced by Assembly Member Charles Calderon

February 9, 2011

I . £ ot blie Utilit e relat
to-energy-An act to amend Section 798.21 of the Civil Code, relating
to mobilehomes.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 317, as amended, Charles Calderon. Energy-—master-meter
eustemers—Mobilehomes.

Existing law, the Mobilehome Residency Law, governs tenancies in
mobilehome parks, and imposes various duties on the owners of
mobilehome parks and the agents and representatives authorized to act
on behalf of the owners. Existing law exempts a rental agreement from
any local ordinance, rule, regulation, or initiative that establishes a
maximum amount that a landlord may charge a tenant for rent if a
mobilehome space within a mobilehome park is not the principal
residence, as defined, of the mobilehome owner. Existing law further
makes those exemptions inapplicable under certain circumstances.

This bill would revise the conditions under which a tenancy is exempt
from a local rent control ordinance, rule, regulation, or initiative, to,
among other things, make the exemptions applicable when the
mobilehome space is not the sole residence of the mobilehome owner.
The bill would specify the evidence upon which management of a
mobilehome park may rely to determine whether a residence is the
mobilehome owner’s sole residence, including, among others factors,
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evidence that a mobilehome owner rents, leases, occupies, or has a
present ownership interest in another place of residence.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 798.21 of the Civil Code is amended to
read:

798.21. (a) Notwithstanding Section 798.17, if a mobilehome
space within a mobilehome park is not the-prinetpal sole residence
of the-hemeewnerand-the-hemeowner-hasnetrented owner of the
mobilehome—te—anether—party, it shall be exempt from any
ordinance, rule, regulation, or initiative measure adopted by any
city, county, or city and county,“which that establishes a maximum
amount that the landlord may charge a tenant for rent.

(b) Nothing in this sectiontsintended-toreguire-any-homeewner
to-disclose-tnformation-concerning-his-or-her-personal-finanees:
Nething-irthisseetion shall be construed to authorize management

to gain access to any records which would otherwise be confidential
or privileged.
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(c) Before modifying the rent or other terms of tenancy as a
result of a review of , i i Pvisi
evidence that a mobilehome is not the sole residence of the
mobilehome owner, the management shall notify the-hemeewner
mobilehome owner, in writing, of the proposed changes and provide
the—homeowner—with a copy of the documents upon which
management relied.

(d) Evidence that a mobilehome is not the sole residence of the
mobilehome owner may include, but is not limited to, the following:

(1) The mobilehome owner rents, leases, occupies, or has a
present ownership interest in another place of residence.

(2) Another place of residence appears as a matter of public
record or in other evidence obtained by management.

(3) Monthly statements are mailed to, or payments are made
from, a different place of residence.

(4) The mobilehome owner is regularly absent from the
mobilehome space for extended periods of a week or more at a
time.

(5) The mobilehome is used primarily for vacationing, storage,
or business.

(6) The mobilehome has been subleased or possession of the
mobilehome has been transferred without management’s approval,
as provided in Sections 798.74 and 798.75.

(e) The-hemeewner mobilehome owner shall have 90 days from
the date the notice described in subdivision (d) is mailed to review
and respond to the notice. Management may not modify the rent
or other terms of tenancy prior to the expiration of the 90-day
period or prior to responding, in writing, to information provided
by the homeowner. Management may not modify the rent or other
terms of tenancy if the-hemeewner mobilehome owner provides
documentation reasonably establishing that the information
provided by management is incorrect or that the—hemeewner
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mobilehome owner is not the same person identified in the

documents.-However-nethingin-thissubdivisionshall-be-construed

(f) This section shall not apply under any of the following
circumstances:

(1) The mobilehome is the sole residence of the mobilehome
owner.

(2) The space is subleased by the owner for a medical hardship
pursuant to Section 798.23.5.

(3) Ownership of the mobilehome is transferred to an heir, joint
tenant, or personal representative pursuant to Section 798.78.

(4) Management elects to apply an exemption or right set forth
in the ordinance, rule, regulation, or initiative measure that
establishes a maximum amount that a landlord may charge a tenant
for rent.

(9) If management authorizes the subleasing of mobilehomes
in the park, management shall allow the mobilehome owner to
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sublease the mobilehome, or restrict the amount of rent that the
mobilehome owner may charge. For the term of the sublease, the
space shall be exempt from any ordinance, rule, regulation, or
initiative measure adopted by a city, county, or city and county,
that establishes a maximum amount of rent that a landlord may
charge a tenant. Upon reoccupation of the space by the
mobilehome owner after the term of the sublease has expired, the
last rental rate charged to the mobilehome owner shall be the base
rental rate for purposes of the ordinance, rule, regulation, or
initiative measure.
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