AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 6, 2011

CALIFORNIA LEGISLATURE—2011—12 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 405

Introduced by Assembly Member Solorio

February 14, 2011

An act to amend Section-1787740 81420 of, and to add Section
81424 to, the Education Code, relating to joint-use facilities.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 405, as amended, Solorio. Public postsecondary education:
joint-use facilities.

Existing law establishes the California Community Colleges, which
are administered by the Board of Governors of the California
Community Colleges.

Existing law provides that a community college district may enter
into a lease or agreement with a city, county, or city and county for the
joint occupancy, or a private education institution for its sole occupancy,
of the real property and buildings of the district, as specified.

Existing law, the Leroy F. Greene School Facilities Act of 1998,
establishes a program for allocation by the State Allocation Board of
state per-pupil funding to school districts for new construction and
modernization of school facilities, including joint use-projects to
construct facilities on kindergarten to grade 12, inclusive, schoolsites.

This bill would authorize a school district to enter into a joint use
project with a community college district, as specified.

This bill would require the board of governors, upon funding being
made available, to establish and govern the California Community
College Joint Use Program, to support the creation of joint use facilities
on community college campuses. The program would be required to be
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in alignment with established facilities regulations and exclusively for
the creation of new or renovated facilities governed by a joint use
agreement between a community college governing body and a 3rd-party
public agency, as specified.
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Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

1 SECTION 1. Section 81420 of the Education Code is amended
2 toread:
3 81420. A community college district may enter into a lease or
4 agreement with a city, county, school district, or city and county
5 for the joint occupancy, or a private education institution for its
6 sole occupancy, of the real property and buildings of the district,
7 in accordance with the provisions of this article.
8 SEC. 2. Section 81424 is added to the Education Code, to read:
9 81424. (1) The Board of Governors shall establish and govern
10 the California Community College Joint Use Program, to support
11 the creation of joint use facilities on community college campuses.
12 The program shall be in alignment with established facilities
13 regulations and shall be used exclusively for the creation of new
14 or renovated facilities, or both, governed by a joint use agreement
15 Dbetween a community college governing body and a third-party
16 public agency, as specified in this article.
17 (2) The Board of Governors shall establish the program, upon
18 the availability of funding.
19 SECTHON—1—Section—1707740-of-the—Education—Code—is
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