AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 25, 2011
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CALIFORNIA LEGISLATURE—2011—12 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 585

Introduced by Assembly Member Fong

February 16, 2011

An act to amend Section 5841 of the Revenue and Taxation Code,
relating to taxation.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 585, as amended, Fong. Property taxation: manufactured homes:
Department of Housing and Community Development: information to
assessor.

The existing Manufactured Home Property Tax Law provides for the
taxation of manufactured homes, as defined, as personal property
pursuant to requirements, definitions, and procedures similar to those
applicable to the taxation of property generally. Existing law requires
the Department of Housing and Community Development to furnish
to the county assessor of the county in which a manufactured home is
sited a listing of all new registrations and titles to manufactured homes
sited, or to be sited, in that county, as provided.

The bill would additionally require on or before March 1, 2012, the
Department of Housing and Community Development to furnish to the
county assessor with a complete list of all manufactured homes on
record sited within the county, as provided. This bill would require all
information furnished to the county assessor to be in a standard text or
comma delimited format that can be imported into internal applications.
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Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the Sate of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 5841 of the Revenue and Taxation Code
Is amended to read:

5841. (a) The Department of Housing and Community
Development shall furnish to the county assessor of the county in
which a manufactured home is sited, both of the following:

(1) On or before the last day of each calendar month, a listing
of all new registrations and titles to manufactured homes sited, or
to be sited, in that county.

(2) ©neach-ten-date-On or before March 1, 2012, a complete
list of all manufactured homes sited within that county, including
those manufactured homes not subject to property tax that pay an
in lieu fee to the Department of Housing and Community
Development.

(b) The information required to be furnished to the county
assessor pursuant to subdivision (a) shall be in a standard text or
comma delimited format that can be imported into internal
applications.
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