AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 5, 2011

CALIFORNIA LEGISLATURE—2011—12 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 675

Introduced by Assembly Member Hagman
(Coauthors. Assembly Members Garrick, Gorell, Jeffries, and Silva)

(Coauthors: Senafors Harman and Huff)

February 17, 2011

An act to add Section 110.6 to the Business and Professions Code,
relating to professions and vocations.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 675, as amended, Hagman. Continuing education.

Existing law provides for the licensure and regulation of professions
and vocations by boards within the Department of Consumer Affairs
and these boards may require licensees to satisfy continuing education
course requirements.

This bill would provide, if applicable, that continuing education or
competency courses, as specified, that advance or promote labor
organizing on behalf of a union, or that advance or promote statutory
or regulatory changes, political candidates, political advocacy, or
political strategy shall not be considered content relevant to the practice
regulated by the board and shall not be acceptable for meeting
requirements for licensure renewal. The bill would also prohibit, to the
extent applicable, an approved provider from representing that such a
continuing education or competency course is acceptable for meeting
requirements for licensure renewal and would require a board, subject
to specified procedural requirements, to withdraw its approval of a
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provider that violates that requirement for no less than 5 years, as
specified.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.

State-mandated local program: no.

The people of the Sate of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 110.6 is added to the Business and
Professions Code, to read:

110.6. Notwithstanding any other provision of law, if a board
described in Section 101 requires its licensees to satisfy continuing
education or competency requirements by pursuing a course of
continuing education or competency, the following shall apply:

(@) Continuing education or competency courses shall contain
only content relevant to the particular practice regulated by the
board pursuant to its laws and regulations. Continuing education
or competency courses that advance or promote labor organizing
on behalf of a union, or that advance or promote statutory or
regulatory changes, political candidates, political advocacy, or
political strategy shall not be considered content relevant to the
practice regulated by the board and shall not be acceptable for
meeting continuing education or competency requirements. For
the purposes of this section, “courses” includes institutes, seminars,
lectures, conferences, workshops, and any other public events.

(b) (1) To the extent applicable, if an approved provider offers
a course described in subdivision (a), the provider shall not
represent that the course is acceptable for meeting the continuing
education or competency requirements. If a provider violates this
requirement, the board shall withdraw its approval of the provider,
subject to paragraph (2).

(2) If, after the board provides the provider notice and an
opportunity to be heard, the board finds that the provider violated
the requirement in paragraph (1), the board shall withdraw approval
of the provider for no less than five years.
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