Assembly Bill No. 741

CHAPTER 106

An act to amend Section 5464 of, and to add Section 5465 to, the Health
and Safety Code, relating to wastewater.

[Approved by Governor July 25, 2011. Filed with
Secretary of State July 25, 2011.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 741, Huffman. Onsite wastewater disposal.

Existing law prohibits the discharge of sewage or other waste, or the
effluent of treated sewage or other waste, in any manner that will result in
contamination, pollution, or a nuisance. Under existing law, when the State
Department of Public Health or any local health officer finds that a
contamination exists, the department or the officer is required to order the
contamination abated, as provided.

Under existing law, an owner or reputed owner of property included
within an assessment district for construction of a main trunkline or collector
sewer lines may request the governing board to construct all necessary
plumbing to connect his or her property to the adjoining public sewer system,
the cost of which constitutes a lien on the property. Under existing law, as
an alternative to the enforcement of the lien, the governing body of the
public agency is authorized to provide for the payment of costs prior to the
construction and connection or in installments over a period, not to exceed
15 years, and to provide a rate of interest not to exceed 6% per annum, as
specified.

This bill would allow the installments to be over a period not to exceed
30 years and at a rate of interest not to exceed 12%. The bill would also
authorize defined entities to use this provision for the purpose of converting
properties from onsite septic systems and connecting them to the sewer
system and for replacing or repairing existing sewer laterals connecting
pipes to a sewer system.

The people of the Sate of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 5464 of the Health and Safety Code is amended
to read:

5464. An owner or reputed owner, who has his or her property included
within an assessment district for the construction of a main trunkline or
collector sewer lines, may request the governing board to construct all
necessary plumbing to connect his or her property to the adjoining street
public sewer system. The person employed by the governing board to do
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the work shall have a lien upon the property, for work done and materials
furnished, and the work done and materials furnished shall be deemed to
have been done and furnished at the request of the owner, reputed owner,
or person claiming or having an interest in the property. The governing
board may pay all, or any part, of the cost or price of the connection to the
person or persons who furnished labor, materials, or equipment and, to the
extent that the governing board pays the cost or price of the connection, it
shall succeed to and have all the rights, including the lien, of the person or
persons against the property and the owner or reputed owner of the property.

As an alternative power to the enforcement of the lien provided for in
this section, the governing body of the public agency performing the work
of connection to the public sewer may, by the power of ordinance approved
by two-thirds vote of the members of the legislative body, fix the cost of
improvement for connection to the sanitation or sewerage facilities, fix the
times at which such costs shall become due, provide for the payment of the
costs prior to the construction and connection or in installments over a
period, not to exceed 30 years, provide a rate of interest, not to exceed 12
percent per annum, to be charged on the unpaid balance of the costs, and
provide that the amount of the costs and the interest shall constitute a lien
against the respective lots or parcels upon which the facilities are constructed.

The governing body may use the procedures specified in Section 5474
to implement the levying of the costs for the construction and connection
of the premises to the public sewer.

SEC. 2. Section 5465 is added to the Health and Safety Code, to read:

5465. (a) The procedures specified in this section may be used by a
public agency that is an entity, as defined in Section 5470.

(b) An entity may use the procedures specified in Section 5464 for either
of the following purposes, whether or not an order or other action has been
issued or taken for an abatement of contamination created by sewage
disposal:

(1) Converting properties from onsite septic systems and connecting
them to a sewer system. The conversion improvements and costs may
include, but are not limited to, pipes, pumps, and other equipment, septic
system abandonment, and associated sewage treatment capacity.

(2) Replacing or repairing existing sewer laterals connecting pipes to a
sewer system. The cost of the lateral replacement or repair shall constitute
the cost of an improvement for connection to a sewer system.

(c) For purposes of this section, and in addition to any other power, an
entity may exercise the powers specified in Article 4 (commencing with
Section 5470).

(d) The authority granted by this section shall be in addition to, shall not
be in derogation of, and shall not affect, any authority granted by other law
relating to recovering the cost incurred by an entity for connecting properties
to the public sewer system, or the entity’s exercise of powers pursuant to
any other law. This section shall be deemed to provide a complete and
supplemental method for exercising the powers authorized by this section,
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and shall be deemed supplemental to the powers conferred by other
applicable laws.

(e) For purposes of this section, the following definitions shall apply:

(1) “Assessment district” as used in statutes referenced in this section
also means an improvement district or any other area served by the entity’s
sewer collection system.

(2) “Governing board” and “governing body” mean the governing body
of the entity.

(3) “Ordinance” as used in statutes referenced in this section also means
a resolution.
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